Se lucreaza intens pe toate sectoarele la Centura Beius. Ilie Bolojan: Ne propunem să finalizăm în avans
Stiri Bihor

Se lucreaza intens pe toate sectoarele la Centura Beius. Ilie Bolojan: Ne propunem să finalizăm în avans

Ilie Bolojan a anuntat in cursul zilei de ieri ca lucrările de constructie a centurii ocolitoare a municipiului Beius, incepute cu 3 luni de zile in urma, se deruleaza pe toate tronsoanele acesteia, pe ambele maluri ale Crisului Negru.

In prezent se decopertează terenul si se imbunatateste stratul de fundare.

Lucrările complexe sunt la cele 5 structuri de beton: 2 viaducte peste Crișul Negru și 3 pasaje supraterane la intersecțiile cu drumurile din zonă. Peste 90% din cei 487 de piloți au fost deja forați. Pentru cei 28 care mai trebuie să fie forați se impune relocarea în prealabil a rețelelor de gaz pe un alt amplasament. Se lucrează la structurile de beton ale podurilor și pasajelor, la fundații și elevații. Pe malul drept al Crișului Negru, dinspre Beiuș, lucrările sunt mai avansate„, a explicat edilul.

Pana la aceasta ora au fost decontate 12% din totalul lucrarilor, asa cum era stipulat in contractul de executie, insa chiar daca acestea ar trebui sa fie finalizate in vara anului viitor, Bolojan insista ca acestea ar putea fi terminate mai devreme: „Ne propunem să finalizăm în avans, 80 – 90% în cursul acestui an.”

De asemenea, acesta a mai explicat ca a intampinat probleme cu o magistrala de gaz ce nu era prevazuta in culoarul de expropiere, dar a gasit intelegere la beiusenii din zona si astfel a evitat intarzieri in efectuarea lucrarilor.

A fost nevoie sa găsim înțelegere la proprietarii de teren din zonă pentru a putea reloca o magistrală de gaz pe un amplasament ce nu era cuprins în culoarul de expropriere inițial, pentru a nu întârzia lucrările. Le mulțumesc cetățenilor din Beiuș și Tărcaia pentru ajutorul acordat„, a transmis Bolojan.

Beiusenii din zona limitrofa santierului, vor trebui sa se astepte la o intensificare a traficului greu in perioada urmatoare, avand in vedere intensificarea lucrarilor si a necesitatii transportarii de pamant, balastru si piatra pentru santier.

În lunile următoare, în zona limitrofă șantierului centurii, traficul greu va cunoaște o creștere semnificativă. Cantități mari de pământ, balastru și piatră trebuie transportate de-a lungul traseului centurii„, a mai aratat Ilie Bolojan.

De asemenea acesta a tinut sa le ceara scuze locuitorilor din zona pentru deranjul cu acest santier: „Le cer anticipat scuze locuitorilor din zonă pentru inconveniențele și deranjul generat de aceste lucrări.

Vă reamintim că în data de 2 februarie s-a semnat, la Beiuș, contractul cu Drum Asfalt (leader), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt.

Valoarea contractului este de 269.464.711,29 lei, fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor la proiectul de investiție „Varianta ocolitoare a Municipiului Beiuș” a fost stabilită la 18 luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Lungimea traseului este de 7,33 de kilometri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracteristici: lățimea părții carosabile – 7 metri + supralărgiri, lățimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lățimea acostamentului – 2 x1,70 metri.

Prelungirea spre Delani

Va exista si o Etapa a II-a a acestei centuri, careva avea o lungime de 2 km. Noul tronson va face legătura între Centura Beiuș și DJ 764 Beiuș – Roșia – Aleșd și va asigura accesul către viitorul Parc Industrial Beiuș.

Constructia acestui tronson a fost lansat in licitati la inceputul lunii martie, iar Ilie Bolojan explica tunci ca isi doreste ca, avand in vedere ca la acest tronson complexitatea lucrarilor este scazuta, aceasta prelungire sa fie gata odata cu cenbtura propriu-zisa.

„Cei care vin dinspre Roșia și vor să meargă spre Ștei, nu mai trebuie să tranziteze Municipiul Beiuș, ci vor putea să meargă pe această centură și să evite ambuteiajele din municipiu. Scopul va fi să ajungem din urmă lucrările de la Centura Beiuș. Aceea este mai complexă, pentru că presupune viaducte și pasaje. Acest braț nu are decât niște sensuri giratorii, unul pentru accesul în parcul industrial, celălalt la intersecția cu drumul județean spre Delani”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Ne găsiți și pe Google News