Sambata start la Festivalul – Concurs “D’ale Porcului” editia a III-a. Vezi programul complet
Evenimente

Sambata start la Festivalul – Concurs “D’ale Porcului” editia a III-a. Vezi programul complet

d-ale-porculuiConsiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART organizează FESTIVALUL-CONCURS „D’ALE PORCULUI” – EDIŢIA A III-A.

Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţul Bihor, are ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene şi va avea loc sâmbătă, 25 februarie 2017, în parcarea ERA Shopping Park Oradea.

La ediţia din acest an s-au înscris 22 de echipe, după cum urmează: Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai. Acestora li se adaugă, potrivit tradiţiei, o comună din Ungaria, Körösnagyharsány.

Programul zilei este următorul:

  • 08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
  • 08.30-16.00 Prelucrare porc
  • 10.00-10.30 Deschidere festivă
  • 10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc – PREZENTARE
  • 10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS
  • 11.30-12.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări – CONCURS
  • 12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

(În atenţia vizitatorilor festivalului!!! Unele ore din program sunt estimative şi depind de „hărnicia” echipelor!!!)

Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. Între orele 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor,  precum şi invitaţi speciali!

Regulamentul de desfăşurare este similar ediţiilor anterioare.

Pentru fiecare echipă înscrisă în concurs, organizatorii asigură:

  • un cort (pavilion); masă, laviţă, paleţi
  • un porc de 100-120 kilograme
  • acces la apă şi curent electric
  • butelii de aragaz
  • pubele
  • pahare, farfurii şi tacâmuri din plastic; şerveţele
  • pâine

Fiecare echipă participantă trebuie să îşi asigure:

  • cazane şi suporturi pentru cazane (pregătire toroş etc.)
  • instalaţii de gătit (aragaz, reşou, grătar) pe gaz, curent sau cărbuni (fiert/ prăjit); prelungitoare
  • oale, cratiţe, ligheane, găleţi (fierbere organe, prăjire jumări, pregătire caltaboşi/ cârnaţi etc.)
  • butuc pentru tăiat, cuţite, bardă, topor
  • măcinător de carne, cârnăţar
  • orez, varză acră, legume (ardei, ceapă, usturoi etc) şi condimente; maţe
  • orice alt instrument sau material necesar

Echipele pot fi formate din cel mult 6 (şase) persoane, căpitanul de echipă fiind numit dintre acestea!

Pentru concursul pălincilor, fiecare echipă trebuie să aducă propria pălincă de casă (minimum doi litri), neîndeplinirea acestei condiţii presupunând eliminarea imediată din competiţie!

Juriul tuturor concursurilor va fi format din oficialităţi, oamenii de vază ai comunelor participante şi din bucătari specialişti, cărora li se vor adăuga, la cerere, reprezentanţii unor sponsori!

În cadrul concursurilor de degustare, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de  masă adunate de la public (50%). Ca strategie de „marketing”, echipele pot servi pălincă şi murături gratuit sau pot „angaja” lăutari, pentru a creşte numărul clienţilor, respectiv a tichetelor adunate!

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă în valoare de 13 lei, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări, la oricare stand din concurs!

Foto: uzpbihor.ro

Citeste stirile offline, oriunde si oricand! Descarca GRATUIT aplicatia infoOradea din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

loading...