Retea de escroci prin metoda “Accidentul”, destructurata de politistii bihoreni
Stiri Oradea

Retea de escroci prin metoda “Accidentul”, destructurata de politistii bihoreni

Polițiștii de investigații criminale bihoreni au efectuat nouă percheziții domiciliare pe raza a patru județe, la locuințele a 11 persoane bănuite de înșelăciuni prin metoda „Accidentul”.

Marți, 5 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale și cu cei ai Poliției Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cu sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, de la Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, cu suportul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea au efectuat nouă percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Botoșani, Ialomița și în municipiul București pentru a documenta și proba activitatea infracțională a 11 persoane, bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor le bănuiesc pe cele 11 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 75 de ani, că, în perioada 2016 – 2017, ar fi săvârșit 20 de infracțiuni de înșelăciune și complicitate la înșelăciune, toate comise prin metoda „Accidentul”.

Una dintre persoanele cercetate în cauză, un bărbat de 36 de ani, din municipiul București, este bănuită că ar fi apelat telefonic, la întâmplare, 20 de persoane din județul Bihor și, sub pretextul că rude apropiate acestora ar fi suferit accidente rutiere, ar fi solicitat diverse sume de bani, pentru diverse intervenţii medicale urgente, onorarii pentru avocaţilor ori pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor rutiere, toate motivele invocate fiind fictive.

Două dintre persoanele cercetate de polițiștii bihoreni în aceeași cauză sunt bănuite că ar fi găsit intermediari dispuși să ridice banii obținuți prin infracțiunile de înșelăciune, iar alte opt persoane sunt bănuite că ar fi ridicat efectiv banii astfel obținuți.

Prejudiciul total cauzat astfel este de 68.000 lei și 23.000 euro, recuperat parțial de polițiștii bihoreni.

În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii de investigații criminale bihoreni au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor telefoane mobile, cartele telefonice, diverse agende și înscrisuri.

La finalizarea perchezițiilor, șase persoane din județul Ilfov și din municipiul București au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor pentru audieri, iar polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au dispus reținerea pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă a doi bărbați de 36 și 40 ani, din municipiul București și din Voluntari, Județul Ilfov, bănuiți de comiterea infracțiunilor de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.  

Miercuri, 6 decembrie a.c., cei în cauză vor fi prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și la Judecătoria Oradea, cu propunere de arestare preventivă.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările în cauză sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și în vederea recuperării integrale a prejudiciului cauzat.

În urma cercetărilor efectuate inițial în același dosar de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, s-a dispus trimiterea în judecată a altor două persoane, de 25 și 32 de ani, din municipiul București și din Volutari, județul Ilfov, banuite de comiterea a cinci infracțiuni de complicitate la înșelăciune.

ATENŢIE LA ESCROCI, PENTRU A NU FI VICTIMIZAŢI!

Imaginaţia escrocilor nu cunoaşte limite – nu le faceţi jocul! Poliţiştii bihoreni vă fac câteva recomandări simple, dar foarte eficiente, care, odată respectate, vă ajută să nu deveniţi victima infracţiunilor de înşelăciune!

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute.

Metoda „Accidentul”:

          Suspecţii  apelează la întâmplare, numere de telefon fix sau mobil, îşi declină calităţi false (avocat, poliţist, procuror, medic etc.) şi solicită telefonic diferite sume de bani persoanelor apelate. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate ale acestora, fiu, fiică, ginere, au fost victime ale unor accidente rutiere şi au nevoie de bani pentru intervenţii medicale urgente sau au fost reţinute de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime, decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul avocaţilor ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor rutiere.

          Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, între 60 şi 80 de ani, care locuiesc singure şi sunt mai vulnerabile.

          Acestea sunt apelate la întâmplare şi, sub puternica emoţie cauzată de cele relatate telefonic, în cele mai multe cazuri nu mai reţin detaliile discuţiilor, devin extrem de uşor influenţabile, astfel încât acceptă cu foarte mare uşurinţă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi. Sumele de bani solicitate variază între 3.000 şi 20.000 lei şi, de cele mai multe ori, reprezintă economiile de o viaţă ale persoanelor păgubite.

          Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii bihoreni vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

          Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte: 

          În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

          Orice accident/ eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

          Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

          Oricine poate fi victima unui accident dar, în acel moment, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

          De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

          Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acţiune! În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

          De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.

 Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă:

  • verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accidente rutiere;
  • – dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
  • fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
  • nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
  • – verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi unor rude, despre care vi spune o poveste, de obicei impresionantă.
  • – nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor.
  • – nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în nici un caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au. 
  • – nu daţi crezare veştilor prin care sunteţi anunţaţi că sunteţi fericiţii câştigători ai unor concursuri, la care nu aţi participat.
  • – nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii, plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior încasării acestora!

Nu ezitaţi să cereţi sprijinul poliţiştilor când vi se fac astfel de solicitări!