Raport de activitate, pe anul 2017, al deputatului liberal de Bihor, Florica Chereches
Florica Chereches

Raport de activitate, pe anul 2017, al deputatului liberal de Bihor, Florica Chereches

Intr-o conferinta de presa, sustinuta astazi la Cabinetul Parlamentar din Oradea, deputatul liberal Florica Chereches si-a prezentat raportul de activitate pe anul 2017. 

31 declaraţii politice, 56 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 35 întrebări/interpelări adresate miniştrilor, 34 propuneri legislative inițiate sau suținute si 5 moțiuni este zestrea deputatului liberal, ce cuantifica activitatea acestuia in 2017 ca Vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, și Secretar al Grupului de deputați PNL. Sunt membru în Delegația României la Inițiativa Central Europeană – dimensiunea parlamentară.

De asemenea, sunt Președintele Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, format din aproximativ 30 de deputați și senatori, grup care a organizat în luna noiembrie Micul Dejun cu Rugăciune al Parlamentului, eveniment de talie internațională, care a adus împreună aproximativ 360 de persoane, politicieni și lideri din toate sferele societății, din România și din străinătate. Pe lângă cele menționate mai sus, activitatea mea a constat în  participare la conferinţe interne și internaționale, la dezbateri şi grupuri de lucru, întâlniri și audiențe cu cetățeni şi promovarea Oradiei în ţarã şi în străinătate„, a mai declarat deputatul liberal Florica Chereches.

Puteti citi mai jos intreaga declaratie fata de raportul de activitate pe anul 2017

Pentru a prelua problemele cetățenilor, la sfârșit de săptămână pot fi găsită pentru audiențe la Biroul parlamentar din Oradea de pe str. Magheru nr 7, iar din această toamnă, și la biroul deschis în incinta Primăriei Marghita, în funcție de programările la audiențe.

Declarațiile politice au atins subiecte precum: necesitatea dezvoltării și promovării învățământului profesional în sistem dual, necesitatea orientării școlare în planificarea carierei elevilor, criza din sistemul de educație, deficitul de forță de muncă, adoptarea unui cadru legislativ favorabil continuării activității ONG-urilor, criza manualelor școlare, înlocuirea ambulanțelor uzate fizic și moral, flexibilizarea Codului muncii, sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, nevoia de stabilitate și predictibilitate în toate domeniile, protecția mediului, etc.

În urma identificării unor probleme sau a sesizărilor primite la Biroul parlamentar, am formulat întrebări către miniștrii de resort, cu privire la: organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director în învățământul preuniversitar, problemele cu care se confruntă învățământul profesional în sistem dual,  buna funcționare a sistemului de învățământ, generalizarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii şi elevii din  unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, informații despre programul „A doua șansă”, organizarea unei noi sesiuni de bacalaureat, rezolvarea problemei mirosului neplăcut generat de ferma de porci din Oradea, înăsprirea condițiilor de autorizare pentru ferma de porci aparținând SC Nutripork SRL, acordarea de subvenții de la bugetul de stat ONGurilor care oferă servicii sociale persoanelor vulnerabile din județul Bihor, susținerea integrării prin muncă a persoanelor cu dizabilități.

Alături de alți colegi parlamentari PNL,  am depus inițiative legislative pe următoarele teme: combaterea ambroziei, posibilitatea reducerii sau scutirii, prin hotărâri ale consiliulului local, de plata impozitului pe clădiri și teren , datorate către unitatea administrativ teritorială de către operatorii concesionari ai sălilor polivalente, acordarea unor stimulente către contribuabilii care și-au plătit înainte de termen obligațiile fiscale, neimpozitarea pensiilor din România, revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, modificarea Codului penal în privința violenței în familie, etc.

Legea de combatere a ambroziei se găsește în faza finală de legiferare, beneficiind de votul unanim al Senatului și fiind acum înaintea votului final în Camera deputaților, cu raport de adoptare din partea comisiilor de specialitate.

De asemenea, la Legea bugetului de stat am depus amendamente prin care am solicitat suplimentarea bugetului pentru generalizarea programului „Masă la şcoală”, triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional, cazare și masă gratuite în internate școlare pentru elevii din învățământul profesional dual, generalizarea programului „Şcoală după Şcoală”, suplimentarea numărului de consilieri de orientare școlară în ciclul gimnazial. Alături de parlamentarii PNL de Bihor, am depus amendamente pentru suplimentarea bugetului alocat lucrărilor de realizare a Autostrăzii Transilvania, DN 76 Oradea – Deva, Centura ocolitoare Aleșd și Centura Beiuș-Ștei. Am depus de asemenea amendamente la Proiectul legii pentru aprobarea OUG 81/2016, legea învățământului profesional, solicitând obligaţia de acordare a unor beneficii fiscale operatorilor economici care sunt parteneri ai unităţilor de învăţamânt, în cadrul învăţământului profesional dual și susținând implicarea agenților economici în selectarea elevilor, profesorilor și directorilor unităților de învățământ profesional în sistem dual.

Am participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintesc: Marșul pentru viață 2017;  Dezbaterea organizată la Parlament de Coaliția pentru Familie; Intalnire cu reprezentanți ai UNICEF pe tema protecției copilului; Gala voluntarilor în domeniul social; Conferință internațională pe educație în Geneva, Elveția; Conferința națională pe educație; Delegație la Bratislava cu alți 3 membri ai comisiei de învățământ, pentru schimb de experiență; Dezbatere la Parlament pe violența în familie; Recepţia de 4 Iulie oferită de Ambasada SUA la Bucureşti, Micul Dejun cu Rugăciune al Parlamentului României. Am organizat și am participat  la mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanți ai unor ONGuri, experți în educație, politici publice și reprezentanți ai mediului de afaceri, în care am discutat despre învățământul profesional dual și alte teme de actualitate. 

Am continuat pe tot parcursul anului demersurile la Ministerul mediului, al agriculturii și al sănătății, pentru rezolvarea problemei mirosurilor neplăcute generate de ferma de porci Nutripork. Am avut întâlniri cu miniștrii de resort, le-am adresat întrebări și interpelări și am cerut înăsprirea condițiilor de reautorizare ale fermei de porci Nutripork Oradea. Am sesizat de asemenea câteva posibile conflicte de interese și probleme în procesul de reautorizare, care au generat controale ale ministerelor de resort, astfel încât, procedura este în curs de desfășurare în prezent. M-am adresat de mai multe ori și Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, participând și la Dezbaterea publică organizată de aceasta pe tema autorizării fermei Nutripork.

Pe plan politic, în 17 decembrie, în cadrul Congresului de alegeri al Organizației Femeilor Liberale, am fost aleasă Președinte al OFL România. Pe plan local, responsabilitățile mele politice decurg din funcțiile ce le dețin și anume: Vicepreședinte PNL Oradea, Vicepreședinte PNL Bihor.  

Ne găsiți și pe Google News