Punți ale francofoniei – arc peste timp la Colegiul „Mihai Eminescu” (GALERIE FOTO)
Educatie

Punți ale francofoniei – arc peste timp la Colegiul „Mihai Eminescu” (GALERIE FOTO)

La începutul acestei săptămâni Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Fundația Franco-Română din Oradea au organizat manifestarea intitulată „O lume de (re)construit”.

Astfel, în Sala de festivități a Colegiului orădean și în fața unui public numeros, au fost prezentate activitățile la care au participat un număr de 54 de elevi eminescieni, provenind din clasele IX-XII, însoțiți de 4 doamne profesoare de limba franceză (Camelia Ardelean, Corina iacob, Diana Costin și Crinela Varga – cea care a fost și “moderatoarea” acestui eveniment), în perioada 23- 30 martie 2018 – acestă acțiune reprezentând a doua etapă a Proiectului atât de sugestiv ititulat „O lume de (re)construit”.

Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Institutul Saint-Roch din Theux (Belgia), precum și cu o altă instituție scolară de elită din urbea de pe Crișul Repede –  Colegiul Național “Emanuil Gojdu”.

Prezentă la eveniment, directoarea de la “Eminescu”, profesoara Livia Muntean, declara că “acest proiect (ca, de altfel, și alte activități pe care le desfășurăm la nivelul școlii noastre – Clubul de lectură, organizarea examenelor DELF / DALF pentru certificarea competențelor de limba franceză, disciplina opțională “Cultură și civilizație în spațiul francofon” – se constituie în pledoarii pentru promovarea limbii franceze, limbă care în ultimii ani a intrat într-un oarecare con de umbră. Tocmai de aceea vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în tot ceea ce a însemnat acest proiect – elevi, profesori și părinți deopotrivă – atât celor de la Eminescu, cât și celor de la Gojdu!”.

Cele patru doamne profesoare implicate în proiect și-au prezentat în fața auditoriului atât impresiile lăsate de “aventura belgiană”, cât și încrederea că aceste frumoase experiențe vor continua și pe viitor. Programul a continuat cu un veritabil moment artistic – conținând crâmpeie de muzică folclorică, dansuri populare, dansuri de societate, precum și dansuri moderne – care au fost și ele prezentate în Belgia. Dovada supremă că acestea au plăcut și publicului de față l-au constituit valurile de aplauze și ovații care au urmat după fiecare moment artistic în parte.

“Fidel tradiției care îl particularizează în ansamblul școlilor bihorene – respectiv studiul disciplinelor filologice, socio-umane și a limbilor moderne – Colegiul Național „Mihai Eminescu” își propune pentru anul școlar ce va începe în toamnă (2018/2019) studiul limbii franceze în regim intensiv, la una dintre cele două clase a IX-a de profil Filologie-bilingv. Suntem singura școală din județ care oferă o astfel de oportunitate – asta într-o societate în care abilitățile lingvistice în cât mai multe limbi moderne sunt deosebit de importante pentru desăvârșirea parcursurilor educative și profesionale ale tinerilor din ziua de astăzi”- spunea directoarea Colegiului, profesoara Livia Muntean, la finalul manifestării.

Mai trebuie spus faptul că acest proiect a început în 2005, iar acțiunea din acest an a fost a patra la număr.  Prima parte a Proiectuluiu cu tema „O lume de (re)construit” s-a desfășurat tot în acest an – în perioada 8-12 ianuarie – la Colegiile Naționale „Mihai Eminescu„ și „Emanuil Gojdu”, în parteneriat cu același Institutul Saint –Roch din localitatea Theux (Belgia). Atunci oaspeții orădenilor au fost profesori și elevi  belgieni, care au fost încântați să descopere o lume dinamică, tradiții și meserii artizanale din județul Bihor, dar mai ales să reîntâlnească români cu suflete extrem de primitoare. O dovadă în plus – dacă mai era nevoie de așa ceva – că adevărata prietenie nu se naște de-a gata, ci aceasta trebuie “contruită”…

Prof. Daniel Topala

Ne găsiți și pe Google News