Primaria Oradea aloca un buget record, in 2017, pentru investitii. Ce investitii se prevad in 2017 in Oradea
Stiri Oradea

Primaria Oradea aloca un buget record, in 2017, pentru investitii. Ce investitii se prevad in 2017 in Oradea

Directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a prezentat azi, 10 martie, proiectul de buget pe anul 2017 al muncipiului Oradea.

Bugetul local poate fi realizat și aprobat în Consiliul Local doar după ce a fost aprobat bugetul de stat, precum și după parcurgerea unor etape, iar în acest an bugetul local ”s-a născut greu” datorită întârzierii bugetului de stat și a unor modificări legislative apărute în ultimele luni, a explicat directorul economic al Primăriei.

Astfel, la realizarea bugetului s-au avut în vedere, alături de cadrul legal existent, atât previziunile privind evoluţia cursurilor de schimb, a inflaţiei, a dobânzilor şi a altor indicatori generali în anul 2017, cât și alte acte normative sau măsuri adoptate, cu impact asupra fiscalităţii locale sau cheltuielilor publice (reorganizarea instituţională, eliminarea unor impozite și taxe locale, reducerea subvenţiilor, salarizarea funcţionarilor publici, reglementări privind gestionarea deșeurilor etc.).

Citeste si:

Eduard Florea a menţionat şi faptul că municipiul Oradea este singurul din ţară care a preluat unităţile de sănătate publică (spitalele), ponderea acestora în bugetul local fiind de 33%.

Buget de peste 1 milion de lei în 2017, in Oradea

Bugetul municipiului Oradea pentru anul 2017 prezintă o creștere cu 8% față de anul trecut, a anunțat Eduard Florea. El este în valoare de 1.027.574.340 lei, din care veniturile proprii sunt +4%, spitale +19%, excedent, IVG +10%, impozite și taxe locale +2%, închirieri și concesiuni +21%.

Structura veniturilor este alcăturită din veniturile proprii ale municipiului – 30,06%, din veniturile proprii ale intituților publice subordonate – 38 %, prelevări buget de stat – 25,6%, împrumuturi – 0,7%. Fondurile nerambursabile sunt nesemnificative, de 0,4%, datorită faptului că în acest an întârzie foarte mult ghidurile necesare atragerii acestor fonduri. Excedentul de buget este de 4,7%.

BUget 2017 Oradea surse

În ceea ce privește distribuția sumelor, Eduard Florea a menționat că aceste cheltuieli operaționale sunt în proporție potrivită și fără aportul proiectelor nerambursabile. 

”Cheltuielile operaționale prezintă o creștere de 1% față de anul trecut, deoarece s-a redus dependența financiară a operatorilor de servicii publice (ADP, OTL, Termoficare Oradea) sau a spitalelor manageriate de Primărie, care la rândul lor au realizat economii importante. Datoria publică la rândul ei are o scădere semnificativă față de anul trecut, iar toate celelalte linii bugetare prezintă o creștere”, a explicat Eduard Florea.

Buget record pentru investiţii in Oradea

Pentru investiții, Primăria Oradea alocă în acest an din surse proprii un buget record, a spus directorul economic, și anume suma de 124.293.282 lei, iar cheltuielile finanţate din prelevările de la bugetul de stat se vor realiza în măsura alocării fondurilor (Sala Sporturilor și reabilitarea sistem de termoficare etc.).

Buget 2017 Oradea

Primăria Oradea a alocat și în acest an sume importante în buget pentru continuarea obiectivelor de investiții începute. Astfel, sunt incluse în buget proiecte precum: amenajare acces la Complexul Wellness Termal Nymphaea, amenajare trotuar strada Republicii (tronsonul dintre străzile Dunării şi Brașovului), drumuri interioare în Cartierul Europa, programul de reabilitare a fațadelor imobilelor din Centrul Istoric (Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Vulturul Negru, str. Republicii nr. 13, Casa Poynar etc.), reabilitarea bretelei de legătură dintre Magistrala termică nr. 1 şi Magistrala termică nr. 5 pe străzile Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni și Căprioarei. De asemenea, se va continua plata tranșelor anuale aferente Parcării Tribunalului, Parcării la Spitalul de Copii, sistemul informatic integrat pentru citirea și managementul contoarelor de energie termică sau programul de asfaltare a curților școlilor.

Legat de investițiile noi, Eduard Florea a amintit că acestea pot fi împărțite în 4 direcții principale:

  1. Pregătirea documentațiilor tehnice ale viitoarelor proiecte cu finanțare nerambursabile – la rândul lor structurate pe 5 direcții majore: unități școlare, unități sanitare, turism și recreere, eficiență energetică, transport.
  2. Obiective de investiții obligatorii pentru derularea viitoarelor proiecte cu finanțare nerambursabilă (reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de apă, canalizare și termoficare, Pod peste pârâul Peța între calea Armatei Române-str. Universității)
  3. Dezvoltarea sectorului rezidențial (Sistematizarea utilităților în Cartierul Ceyrat – apă, canal, termoficare, iluminat public, infrastructură rutieră)
  4. Programul de reabilitare a fațadelor imobilelor
  5. Alte obiective de investiții noi, precum reabilitarea străzii Alecsandri, relocarea Pieței Obor, Parcul Sportiv Salca III, Pod peste râul Crișul Repede între str. Plevnei și str. Szigligeti Ede etc.

La finalul conferinței de presă Eduard Florea a anunțat că începând de azi, 10 martie proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea, iar până în 27 martie sunt așteptate sugestii și păreri legate de acest buget. În data de 24 martie, ora 16, va avea loc o dezbatere publică la sediul primăriei pe această temă urmând ca în ședința Consiliului Local din data de 30 martie să fie supus aprobării proiectul de buget pe anul 2017.

Ne găsiți și pe Google News