Peste 200 de elevi şi profesori, din Bihor, au participat la Concursul „Mesajul meu antiviolență” (FOTO)
Stiri Bihor

Peste 200 de elevi şi profesori, din Bihor, au participat la Concursul „Mesajul meu antiviolență” (FOTO)

noriel.ro
Marți, 27 martie a.c., la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea s-a desfășurat Concursul cu tematică preventivă „Mesajul meu antiviolență”, adresat elevilor de gimnaziu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Elevii de gimnaziu participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi.

În cadrul concursului „Mesajul meu antiviolență”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente.

Peste 200 de elevi și profesori organizaţi în 22 de echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ liceale din Judeţul Bihor, respectiv din municipiul Oradea, Ștei, Nucet, Vașcău, Câmpani, Pietroasa, Săliște de Vașcău, Roșia, Tinca, Vadu Crișului, Șuncuiuș, Chișlaz, Husasău de Tinca, Sâmbăta, Dobrești și Cociuba Mare, au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

decathlon.ro

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci elevi, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

Competiţia a constat în parcurgerea a trei probe, respectiv un moment artistic, realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalității și conceperea unui mesaj preventiv.

Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care violenţa, indiferent de forma sa de manifestare, o are asupra adolescenţilor, dar şi metode de a contracara astfel de manifestări. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul format din părinți, profesori, colegi (anexăm foto).

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a  doua probă în care au fost implicați elevii de gimnaziu. În cadrul celei de a doua probe, elevii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerea cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

În cadrul celei de a treia probe, pornind de la trei cuvinte cheie, respectiv violență, toleranță și înțelegere, elevii au avut de realizat un mesaj preventiv de impact. Amintim câteva din mesajele concepute de copii: „Nu tolera violența, dreptatea și înțelegerea trebuie să conducă!” „Fără violență, ai încredere că toleranța și înțelegerea pot rezolva orice!”, „Transformă violența în toleranță, înțelegerea este cheia fericirii în viață!”, Stop violenței, toleranța ți înțelegerea au prioritate!”. 

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea.  

În pauza de jurizare, polițiștii de prevenire bihoreni le-au pregătit copiilor o surpriză, magicienii Eduard și Bianca au fost prezenți la eveniment și au prezentat câteva numere de magie interactivă, cu implicarea unor elevi aflați în public. 

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din municipiul Oradea, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Şcolii Gimnaziale Husasău de Tinca, iar echipajul de la Școala Gimnazială „Ioan Bogdan” din Vașcău s-a clasat pe locul al III – lea.

De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiului Național „Avram Iancu” din Ștei.

Totodată, au fost acordate mai multe premii speciale, unul pentru „Cel mai bun eseu”, obţinute de echipajul de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei”, reprezentat de eleva Mone Melisa, alte două premii speciale au fost acordate pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinute de elevul Negruț Dragoș de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea și de eleva Cioca Sara de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca. Totodată, premiile pentru „Cel mai bun moment artistic” au fost acordate echipei Școlii Gimnaziale „Ioan Bogdan” din Vașcău și Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei.

Ehipajele de elevi și profesori care au participat la concurs, abordând în mod conștient, responsabil și creativ problematica prevenirii violenței în școli și care au prezentat în mod artistic propria viziune cu privire la formele de manifestare ale violenței și modalitățile de abordare a luptei împotriva violenței sunt:

UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT PARTICIPANTE LA CONCURSUL PREVENTIV  ”MESAJUL MEU ANTIVIOLENȚĂ”

 1. Școala Gimnazială “Ioan Slavici” Oradea
 • Titlul scenetei prezentate: “Eu sunt copilul cel nou din școală
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Chiper Daniela, Cosma Cosmina
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi:  Sarca Petrica, Orient Santiago, Bucsa Andrei, Nica Alin, Olariu Raluca
 1. Școala Gimnazială Nr.1 Nucet
 • Titlul scenetei : „Un coșmar pe nume…violența”
 • Numele și prenumele cadrelor didactice: Delia Cadar, Mihaela Benchiș
 • Numele și prenumele elevilor participanți: Raluca Pașca, Alexandru Sabău
 1. Şcoala Gimnazială Nr.1 Sîmbăta
 • Titlul scenetei prezentate: „Schimbăm destine”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Panda Diana, Copil Valentin
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Mangra Andreea Maria, Mihele Crăciun Paul, Milian Mădălina Florina, Popa Andreea Lidia, Zghibolţ Sergiu Andrei
 1. Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan” Vaşcău
 • Titlul scenetei prezentate: „Nerozii”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Ifrim Carmen, Bodean Ioana şi Sabău Ionuţ
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Popa Cezara, Herlaş Mircea, Precup Ciprian, Teaha Delia şi  Mateaş Tudor
 1. Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia
 • Titlul scenetei prezentate: „Împreună, uniți, mai buni!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Ciuhandu Florentin Ionel , Silaghi Valentina, Gherghely Timea
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Malița Teodora, Trip Lucian Gabriel, Moclinda Gianina Florina, Cabău Denisa, Berceni Floricuța
 1. Liceul Teoretic ”Nicolae Jiga” Tinca
 • Titlul scenetei prezentate: „Ce rămâne în urma violenței?”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Cioca Floare, Oana Lola Aura, Orban Iuliu
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Ciotea Alexandra, Avram Maia, Cioca Sara, Dănilă Flavius și Oana Alexandru.
 1. Școala Gimnazială Nr.1 Săliște de Vașcău
 • Titlul scenetei prezentate: „Violența domestică distruge familii”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Macavei Dacian Cosmin
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Mușet Alina
 1. Școala Gimnazială Nr.1 Cociuba Mare
 • Titlul scenetei prezentate: „BINE FACI, BINE PRIMEȘTI”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Anca Ioana-Cristina, Gherlea    Diana-Eliza
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Ardelean Florina Tabita, Gherghel Anaisa Gabriela, Pojoga Mihaela Bianca, Rediș Ionuț, Sabău Ioana Teodora
 1. Școala Gimnazială “Georgiu Popa” Cîmpani
 • Titlul scenetei prezentate: „Aripi”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Boldor Alexandra, Ciotea Andreea, Lucuța Denisa, Baciu Bogdan
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Pantea Andreea. Groza Giulia, Cap Ciprian, Costea Roxana, Popa Miruna

10.Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș

 • Titlul scenetei prezentate: „Și tu poți fii de nota 10”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Straton Livia, Cristorean Ileana
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Erdei Miruna, Lazău Ionuț, Lazău Diana, Lazău Narcis, Pașcalău Răzvan
 1. Școala Gimnazială Nr.1 Pietroasa
 • Titlul scenetei prezentate: „Aleg să mă implic – să fim aici, acum, unii pentru alții!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Coste Estera Maria, Tuculia Simona, Popa Gabriela, Cristea Dacian
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Popa Larisa, Laza Casian, Popa Daniel, Toma Iulia, Țica Andrei
 1. Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei
 • Titlul scenetei prezentate: „O întâmplare din viața mea”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Andru Luminița, Zaha Mihaela Dana  
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Mone Melisa, Clepcea Alexandru, Leicu Lucian, Lup Adelin, Văduva Paul
 1. Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea
 • Titlul scenetei prezentate: „Hai să dăm mână cu mână
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Alina Deliman, Gabriela Furtoş; Bogdan Monica
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Bîrlea Ştefania, Kiss Vivien, Medeşan Raluca, Mateaş Cristian, Mateaş Casian, Herman Mara
 1. Școala Gimnazială Nr.1 Chișlaz
 • Titlul scenetei prezentate:  „De ce să tac când pot să spun?”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Popovici Florica, Ciuciu Alina
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Bandi Fibia, Bandi Sefora Andrea, Tronka Gheorghe Sebastian, Haidu Antonia, Șerban Adrian
 1. Şcoala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca
 • Titlul scenetei prezentate: „EU ALEG!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: LAURA  ANAMARIA CIUCLA,  Geta SZABO
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Gligor George Ştefan,  Galiş Denis Andrei,  Varga Bianca Patricia, Budurean Mădălina Georgiana, Stan Alisia Loredana
 1. Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea
 • Titlul scenetei prezentate: „Keep calm and stay safe online”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: PESCARU FLORINA, CRETU CRINA
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Krenek Alessia, Zach Diana, Zemko Aida, Precup Tudor, Pirtea Matei
 1. Colegiul Național Iosif Vulcan Oradea
 • Titlul scenetei prezentate: „Mai bine talentat,decât violent!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Mihincău Dana, Krenek Claudia
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Munteanu Vlad, Negruţiu Dragoş, Dan Anamaria, Ramos Joshua, Găvruţă Iulia

18      Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea

 • Titlul scenetei prezentate: „Stop violenței”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Ionela Belbe, Camelia Timofte
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Dohan Ana, Lunca maria, Sotoc Elena, Lupse Victor, Pașcondea Codruț
 1. Liceul cu Program Sportiv ”Bihorul”
 • Titlul scenetei prezentate: „Să prevenim violența, alternativa e sportul!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Ardelean Rodica, Ursutiu Lavinia, Zau Simona, Stance Lucian, Bocoi Roland
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Lupse Laura, Stance Alesia, Mariscas Daria, Chirila Darius, Trip Alexandru
 1. Numele unităţii de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu” ŞTEI
 • Titlul scenetei prezentate: „Ziua când ,,Fără violenţă” a devenit realitate”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Bunta Cristian, Toth Ioana, Pantea Simona,  Panici-Mangra Adelina, Merce Sanda, Moruţ Liana, Andru Luminiţa,  Coroiu – Stanciu Carmen
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Andru Miruna, Georgescu Rareş, Pantea Cristina, Stan Cătălina, Toth Răzvan.
 1. Numele unităţii de învăţământ: Colegiul Tehnic Vadu Crișului
 • Titlul scenetei prezentate:,,A fost odată…”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Miere Claudia
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Barabaș Barbi, Bernarth Boglarka, Burlău Petra, Gavriluț Medeea, Lascău Carla.
 1. Numele unităţii de învăţământ: Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești
 • Titlul scenetei prezentate:,,Puternici fără violenţă”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Dulău Daniela, Soca Lavinia, Mance Valentina
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Dume Călina, Mihele Alexia, Monenciu Patricia, Dărăban Cristian, Țurcaș Georgiana