Peste 150 de elevi şi profesori au fost angrenaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni în Concursul „Şcoala fără violenţă”.
Educatie

Peste 150 de elevi şi profesori au fost angrenaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni în Concursul „Şcoala fără violenţă”.

Miercuri, 22 martie a.c., la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea s-a desfășurat ce-a de-a zecea ediţie a Concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de gimnaziu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi.

În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente.

Peste 150 de elevi și profesori organizaţi în 16 echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ liceale din Judeţul Bihor, respectiv municipiul Oradea, municipiul Beiuș, Ștei, Tinca, Șuncuiuș, Roșia, Husasău de Tinca, Vașcău, Câmpani, Hidişelul de Sus, Bulz, Chişlaz, Sânnicolau Român au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci adolescenți, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

Competiţia a constat în parcurgerea a două probe, respectiv un moment artistic și realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalității.

Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care violenţa, indiferent de forma sa de manifestare, o are asupra adolescenţilor, dar şi metode de a contracara astfel de manifestări. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de gimnaziu. În cadrul celei de a doua probe, elevii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerea cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea. Mesaje precum „Stop fenomenului de bullying!”, „Sunt aici când ai nevoie de ajutor!”, „Anturajul şi violenţa”, „Tu alegi! Cu mâinile poți face bine sau rău…Alegerea îți aparține!”, „Campionii au nevoie de părinţi!”, „,Înlătură violența, fă loc dragostei. Violența ucide caractere!”, „Iubire sau ură?”, „Violența, o realitate nedorită a vieții!”, „Știu, vrea și pot să mă comport frumos!”, „Înlocuiește violența cu o îmbrățișare!”, „Împreună la școală, dar fără violență, promovez toleranța, pacea, demnitatea și dezvoltarea personalității umane!” au fost promovate de elevi în cadrul concursului.

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Şcolii Gimnaziale nr.1 Roşia, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vaşcău, iar echipajul de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca s-a clasat pe locul al III – lea.

De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din municipiul Oradea.

Totodată, au fost acordate și două premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu”, obţinute de echipajul de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Premiul special pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinut de elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Bulz.

Ehipajele de elevi și profesori care au participat la concurs, abordând în mod conștient, responsabil și creativ problematica prevenirii violenței în școli și care au prezentat în mod artistic propria viziune cu privire la formele de manifestare ale violenței și modalitățile de abordare a luptei împotriva violenței sunt:

1. LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU” ORADEA

Sceneta prezentată: „Stop fenomenului de bullying!”.
Cadrele didactice: Ionela Belbe, Camelia Timofte, Daniela Marinău.
Elevii participanţi: Maria Lunca, Daria Filip, Elena Sotoc, Vanessa Nicoară, Șerban Moș.

2. LICEUL TEORETIC ,,NICOLAE JIGA’’ TINCA

Sceneta prezentată: „Sunt aici când ai nevoie de ajutor!”
Cadrele didactice: Oana Lola Aura, Martin Toma Teodora, Cioaca Floare.
Elevii participanţi: Ciotea Alexandra,Oana Alexandru, Ungur Andrei, Cioca Sara, Avram Maia.

3. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 ROȘIA

Sceneta prezentată: „Din scandal la un spital”
Cadrele didactice: Ciuhandu Florentin Ionel, Gergely Timmea.
Elevii participanţi: Isai Larisa, Morar Iulia, Petru Adrian Călin, Turc Otilia, Tirla Denisa, Toda Daria.

4. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DIMITRIE CANTEMIR” ORADEA

Sceneta prezentată: „Friends and violence!”
Cadrele didactice: Crăciun Andra, Galea Rodica.
Elevii participanți: Bălan Iulia, Bianca Bărcan, Doboș Etien, Iakab Georgia, Rus Lorena.

5. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „GEORGIU POPA” CÎMPANI

Sceneta prezentată: „În focul iubirii și fierul cel mai tare se înmoaie…”
Cadrele didactice: Boldor Alexandra Anca, Ciocan Viorica, Pasere Andrada.
Elevii participanţi: Blaga Naomi, Laza Ştefănuţ, Pașca Rareş, Pantea Bogdan, Pele Valentin.

6. ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,MIRON POMPILIU’’ ŞTEI

Sceneta prezentată: „Tu alegi! Cu mâinile poți face bine sau rău…Alegerea îți aparține!”
Cadrele didactice: Toth Ioana, Bunta Cristian, Panici Mangra Adelina, Pantea Simona , Merce Sanda, Moruț Liana, Andru Luminița.
Elevii participanţi: Andru Miruna Cristiana, Criste Iulia Andreea, Dobîndă Cătălin Andrei, Petriș Mălina, Scrofan George Nicolas.

7. COLEGIUL NAȚIONAL „AVRAM IANCU” ȘTEI

Sceneta prezentată: „Campionii au nevoie de părinţi!”
Cadrele didactice: Zaha Mihaela, Pordea Ioana, Rusu Inga, Andru Cristian Adrian, Coroiu Emanuel, Andru Luminița, Coroiu Manuela.
Elevii participanţi: Buz Nicholas, Clepcea Alexandru, Leicu Lucian, Văduva Paul, Mureşan Andresa.

8. LICEUL TEHNOLOGIC NR. 1 ȘUNCUIUȘ

Sceneta prezentată: „Înlătură violența, fă loc dragostei. Violența ucide caractere!”
Cadrele didactice: Straton Monica, Haragoș Bogdana.
Elevii participanţi: Ungur Emanuela,Haragos Alexandru, Szodrai Claudia,Toderas Flavia,Tolnaci Antonia.

9. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 HUSASĂU DE TINCA

Sceneta prezentată: „Înger Sau Demon?!”
Cadrele Didactice: Szabo Georgeta Ramona, Arosculesei Roxana, Braghina Silvia Alina, Bulzan Maria Alexandra, Bronţ Maria Corina.

Elevii participanţi: Varga Patricia Bianca, Leuca Florin Petru, Demeter Luca Davide, Galiş Denis Andrei, Pîrge Camelia Maria.

10. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICOLAE BOGDAN” VAȘCĂU
Sceneta prezentată: „Rostogan demisionează”
Cadrele didactice: Ifrim Carmen.
Elevii participanţi: Teaha Delia , Herlaş Mircea, Forton Ruben -Muşet Alexandra, Fezer Maria Cristina.

11. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 HIDIŞELUL DE SUS

Sceneta prezentată: „Iubire sau ur?”
Cadrele didactice: Călinescu Anca, Băliban Carmen, Băliban Petru, Moza Elena, Paşca Florica.
Elevii participanţi: Andor Paula, Cociobanu Eduard, Hercuţ Ana, Miclău David.

12. LICEUL CU PROGRAM SPORTIV „BIHORUL”

Sceneta prezentată: „Violența, o realitate nedorită a vieții!”
Cadrele didactice: Zau Simona, Ursuțiu Lavinia, Ardelean Rodica.
Elevii participanți: Darius Chirilă, Laura Lupșe, Daria Marișcaș, Alesia Stance, Alexandru Trip.

13. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CHIȘLAZ

Sceneta prezentată: „Știu, vreau și pot să mă comport frumos!”
Cadrele didactice: Szalkai Anca, Popovici Florica
Elevii participanţi: Țuț Adrian, Olasz Ionuț, Bandi Sefora, Bandi Fibia, Tronka Sebastian.

14. ȘCOALA GIMNAZIALĂ. NR. 1 BULZ

Sceneta prezentată: „Sunt bâlbâit, dar mă tratez!”
Cadrele didactice: Blaga Mirela.
Elevii participanţi: Bianca Hoca, Alexandru Lazăr, Andrei Taichiș, Andrada Toda.

15. LICEUL TEORETIC „AUREL LAZĂR” ORADEA

Sceneta prezentată: „Înlocuiește violența cu o îmbrățișare!”
Cadrele didactice: Carmen Bubela, Ciprian Zopota.
Elevii participanţi: Cuc Iarina, Sabău Diana, Mathiu Alexandra Florina, Gal Daria, Sabău Andra.

16.ȘCOALA GIMNAZIALĂ. NR. 1 SÂNNICOLAU ROMÂN

Sceneta prezentată: „Împreună la școală, dar fără violență, promovez toleranța, pacea, demnitatea și dezvoltarea personalității umane!”
Cadrele didactice: Pop Angela.
Elevii participanţi: Miruna Bucurean, Hendre Florin, Lingurar Adrian, Pop Bianca, Hendre Renata

Ne găsiți și pe Google News