Pericol de inundatii crescut in bazinul Crisul Repede. In zona Bulz s-au depasit pragurile critice
Vremea

Pericol de inundatii crescut in bazinul Crisul Repede. In zona Bulz s-au depasit pragurile critice

În ultima zi a lunii iulie, ca urmare a precipitaţiilor abundente prognozate și înregistrate, s-au produs scurgeri importante de pe versanţi în arealul bazinului hidrografic Crișul Repede. Ploile torențiale au inundat podețele și drumurile din localitatea Munteni, comuna Bulz. În urma acestor precipitații au fost depășite pragurile critice de precipitații la stația hidrometrică Leșu Amonte aflată pe râul Iad unde, în mai puțin de 4 ore,  s-au înregistrat precipitații de 53,1 l/mp.  

Pe tot parcursul lunii iulie s-au înregistrat precipitații însemnate pe cursul râului Barcău, la stațiile: Sălard (51,9 l/mp), Balc (59,1 l/mp), Marghita ( 93,7 l/mp), Nușfalău ( 94,5 l/mp) și Marca (104,7 l/mp).  De notat ar fi și precipitațiile de pe râul Ier, la stațiile Ianca ( 75,5 l/mp) și Andrid ( 98 l/mp), de pe râul Bistra, la stația Chiribiș ( 102 l/mp) și de pe râul Crișul Alb, la stația Chișineu-Criș (79,3 l/mp).  Nu la fel de însemnate cantitativ au fost precipitațiile de pe râul Crișul Negru, la stațiile Talpoș (48,3l/mp), Poiana ( 49l/mp) și Zerind ( 50,8l/mp), de pe râul Crișul Pietros , la stația Pietroasa ( 52,2 l/mp) și de pe râul Crișul Repede la stațiile Ciucea ( 53,5 l/mp) și Oradea ( 35,6l/mp).

Citeste si: COD GALBEN de ploi insemnate in judetul Bihor. Cantitati de pana la 50 l/mp

Luna august a debutat cu precipitații însemnate mai ales pentru zona bazinului hidrografic Crișul Repede unde, în mai puțin de 24 de ore, s-au înregistrat precipitații însemnate la stațiile hidrometrice: Leșu Amonte (64,7l/mp), Barajul Leșu (28l/mp) și Bulz (20l/mp). În urma acestor precipitații, nu au fost înregistrate depășiri ale cotele de apărare sau pagube.

”Zilnic, la nivelul Dispeceratului A.B.A Crișuri, se colectează date de la cele 88 de stații hidrometrice cu o frecvență de 12 ore. Atunci când sunt atinse cotele de apărare, colectarea datelor se face din 6 în 6 ore, din 3 în 3 ore sau chiar din oră în oră în funcție de amploarea fenomenului hidrometeo. Colectarea eficientă a datelor din teritoriu ne oferă posibilitatea nu doar de a avertiza autoritățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență ci și de a coordona intervențiile din teren”, Sorin Guler, director Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

În perioada mai-iulie 2019, în ceea ce privește cantitatea de precipitații, deși aceasta a fost distribuită relativ uniform în bazin, felul în care s-au produs precipitațiile a fost unul atipic. În intervale scurte, de 20-30 de minute, au cazut cantități semnificative de precipitații, de celele mai multe ori peste 35 l/mp.  De la începutul anului și până în prezent au fost emise peste 150 de avertizări de fenomene meteo periculoase și de inundații.

Ne găsiți și pe Google News