Participare peste asteptari la Osoi Climbing Fest. Peste 150 de cataratori prezenti la aceasta editie (FOTO)
Evenimente

Participare peste asteptari la Osoi Climbing Fest. Peste 150 de cataratori prezenti la aceasta editie (FOTO)

Primul festival de escaladă din Bihor a atras peste 200 de iubitori ai escaladei și activităților montane. Evenimentul OSOI CLIMBING FEST s-a desfășurat în ultimul week-end din septembrie la Peștera Osoi din comuna bihoreană Vârciorog.

Asociația Crux Escaladă Oradea a echipat 30 de trasee dintre care 18 mai ușoare, restul fiind amenajate în grotă și dedicate cățărătorilor de top.

Participarea a fost peste așteptări, ținând cont și de faptul că, dor în urmă cu două săptămâni, la Herculane s-a desfășurat cel mai mare eveniment de escaladă din România – Herculane Climbing Open. Astfel, la Vârciorog au fost prezenți peste 150 de cățărători de toate vârstele, care au parcurs cu plăcere traseele echipate integral cu bucle.

Festivalul a beneficiat și de prezența unor cățărători și amenajatori cunoscuți în România, cum ar fi Adrian Margea și Andrei Preda de la Alternative Timișoara (OneMove), Cosmin (Coco) Popescu din Timișoara, Mihnea Prundeanu, Cosmin Andron, Cristina Pogăcean, Delia Liscan, Tudor Coste din Cluj-Napoca, Nicolae Durnac de la Câmpulung, dar și de prezență internațională din Italia și Austria și o echipă ”Tendon” din Polonia care va rămâne încă o perioadă în zonă și chiar va amenaja câteva trasee în Bihor…

Potrivit acestora noua zonă de cățărare de la Osoi este provocatoare, oferă trasee pentru parcurgerea cărora e nevoie de experiență și condiție fizică. Dacă traseele din afara grotei au fost cățărate de cea mai mare parte a vizitatorilor, nu la fel s-a întâmplat și la cele din grotă. Acestea, fiind în proporție mare ”pe spate” (în surplombă), au atras elita, sportivii de performanță și fotografii.

Copii în schimb au luat cu asalt secțiunile dedicate lor. Pentru ei au fost amenajate trasee cu un grad de dificultate redus.

Pe lângă escaladă, pe parcursul celor 3 zile ale festivalului au fost organizate și alte activități. Una dintre cele mai antrenante a fost vizitarea Peșterii Osoi. Cu ajutorul ghizilor speologi de la Clubul de Speologie Cristal din Oradea și a echipamentelor de speoturism puse la dispoziție de Aventura Trekking, 40 de persoane au purces în una dintre cele mai frumoase peșteri din România-Peștera Osoi.

În urma atelierelor de escaladă pentru copii și începători mulți dintre cei care s-au înscris și-au depășit frica de înălțime și s-au arătat mulțumiți de profesionalismul instructorilor de la CRUX Escaladă Oradea.

În tot acest timp însoțitorii celor care au cățărat, ori a celor care au participat la turele de speoturism s-au bucurat de zona de relaxare în aer liber. Așezați în fotolii de tipul ”puf-beanbags” puse la dispoziție de #VisitOradea, sau întinși în hamacele MirrorSwing ancorate de copaci au putut savura o cafea bună, făcută pe loc de tinerii pricepuți de la Street Coffee Roasters.

Distracția a continuat și seara. Organizatorii au făcut posibilă realizarea unor proiecții de film de escaladă, realizate în România de BivuacMedia. În prima seară a fost prezentat filmul ”Why Climb?”, o radiografie a ramurilor alpinismului și escaladei din România care a oferit spectatorilor câteva răspunsuri posibile la motivația cățărătorilor, a doua seară fiind dedicată unei zone care este leagănul escaladei sportive în România, Cheile Turzii – ”From Turzii With Love!”.

După proiecții, acordurile de chitară ale lui Yoyo de la Pick-uri de Folk și mâncarea la ceaun au încălzit publicul.

Sâmbătă seara a avut loc tombola evenimentului, activitățile derulate nefiind de tip competițional. Astfel, pentru cățărători au fost oferite premii consistente din partea Alpin Expe și Climbing Technology, constând în hamuri de escaladă, căști de escaladă, seturi de bucle echipate, echipament pentru filare și carabiniere.

Pentru că evenimentul s-a adresat și însoțitorilor, copiilor și celor care voiau doar să privească, a fost organizată tombolă pentru toți participanții, fiind oferite pachete de energizare de la MegaProteine, trei bijuterii de argint cu tematică de escaladă (o brățară, un medalion și o pereche de cercei) de la Rock Climbing Jewelry by CocoClimb și câte un premiu din partea organizatorilor: Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația de Escalada CRUX Oradea, Clubul de Speologie CRISTAL Oradea, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.

Agenția de Management al Destinației Bihor a participat la organizarea acestui eveniment, luând în considerare faptul că turismul de aventură în destinația Pădurea Craiului are un potențial mare de dezvoltare, zona rămânând atractivă în viitor pentru mulți practicanți de escaladă. Astfel considerăm foarte importantă dezvoltarea de evenimente cât mai diverse, în cât mai multe destinații turistice din Bihor, multe dintre ele fiind în momentul de față aproape necunoscute, în viitor putând deveni adevărați poli de dezvoltare pentru așezările rurale.

Este de remarcat implicarea comunității locale în organizarea acestui festival, Primăria Comunei Vârciorog oferit întreg sprijinul pentru amenajarea zonei și pe deasupra asigurând o gustare cu produse locale celor peste 200 de participanți. Composesoratul Măgura Vârciorog a oferit de asemenea un ajutor extraordinar, participând la amenajarea zonei de desfășurare încă de la începutul pregătirilor și asigurând o asistență permanentă organizatorilor în toate problemele apărute, pregătind și ceaunele care au fost un adevărat deliciu pentru toți participanții în răcoarea serii de sâmbătă.

Evenimentul a fost sprijinit de asemenea de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, organizație care lucrează pentru certificarea zonei Pădurea Craiului ca destinație de ecoturism. Această certificare este de o garanție pentru calitatea experiențelor pe care zona le oferă vizitatorilor săi, dar și o șansă în plus pentru locuitorii de aici. Astfel, acest festival este parte a proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun in care sa trăiești”, fiind cofinanțat de către Fundația Romano-Americană şi Fundația pentru Parteneriat.

De asemenea, Centrul Național de Informare Turistică Bihor a pus la dispoziția tuturor participanților, broșuri și materiale informative despre destinațiile turistice bihorene, acestea fiind prezente în kiturile de start și în premii.

Foto: Larisa Birta si Gabriel Bonaciu

Ne găsiți și pe Google News