Oradea, capitala Art Nouveau-ului romanesc a fost gazda Adunarii generale a retelei oraselor Art Nouveau
Stiri Oradea

Oradea, capitala Art Nouveau-ului romanesc a fost gazda Adunarii generale a retelei oraselor Art Nouveau

Pana astazi, 8 mai 2019, Oradea găzduiește adunarea generală din acest an a Reţelei oraşelor Art Nouveau (Réseau Art Nouveau Network – RANN), al cărei partener este din anul 2011.

Cu această ocazie, marți, 7 mai 2019, în Sala Mare a Primăriei a avut loc o conferință de presă, la care au participat Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, Anne-Lise Alleaume, coordonatorul rețelei, Philippe Thiery, secretarul general al organizației, din partea Primăriei Oradea fiind prezenți viceprimarul Florin Birta, Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituției Arhitectului Șef, Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și Ramona Novicov, consultant ştiinţific în cadrul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.

După cum știți, din 2011 Oradea a fost acceptata să devină partener în Rețeaua orașelor Art Nouveau, la inițiativa Primăriei municipiului Oradea, împreună cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor. Membrii și partenerii rețelei însumează 22 de instituții din 16 țări, din care 12 sunt în Uniunea Europeană, ceea ce ne face să fim mândri că facem parte din această rețea exclusivistă Art Nouveau”, a spus viceprimarul Florin Birta în deschiderea conferinței.

La rândul său, Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, a prezentat membrii echipei care l-au însoțit la vizita din Oradea, oferind, de asemenea, detalii despre Rețeaua orașelor Art Nouveau, care în acest an sărbătorește 20 de ani de existență, precum și despre curentul Art Nouveau în general și cel orădean în special.

Art Nouveau-ul din Oradea exprimă practic toate stilurile existente în cadrul acestui curent: lovitura de bici, geometricul și vernacularul. Este prima particularitate excepțională existentă la Oradea. Cea de a doua particularitate excepțională pe care am găsit-o la Oradea este densitatea. Ce ne-a frapat la Oradea este faptul că nu putem să facem doi-trei pași fără să ne întâlnim cu acest stil Art Nouveau. Am dori să subliniem faptul că la Oradea există o mare provocare pentru anii următori, cea referitoare la partea de restaurare, respectiv conservarea acestui patrimoniu. Am dori pe de altă parte să mulțumim Primăriei municipiului Oradea pentru sprijinul pe care îl acordă în restaurarea acestui patrimoniu”, a spus Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, subliniind în același timp rolul calitativ și științific pe care îl are Municipiul Oradea în cadrul rețelei.

De asemenea, președintele RANN a prezentat detalii privind două evenimente pe care le organizează rețeaua: o conferință internațională care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie 2019 la Bruxelles și concursul anual de fotografie, care a fost lansat săptămâna trecută și care se va încheia în data de 10 iunie, având ca temă scări în stil Art Nouveau (Art Nouveau Staircases).

În ceea ce privește Adunarea generală, în cadrul acesteia se vor discuta probleme administrative și planul de activități ale organizației, precum și aderarea unor posibili membri, instituții sau oraşe la rețea. Un alt oraș din România cu care se poartă cele mai avansate discuții în acest sens este Timișoara.

În perioada 2017-2019 Oradea a inițiat și a depus un proiect în cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea, având ca obiectiv protecția și promovarea sustenabilă a moștenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării. În cadrul acestui proiect, anul trecut, pentru prima dată au fost organizate Zilele Art Nouveau în Oradea. În acest an municipalitatea va organiza a doua ediție a evenimentului, care va avea loc între 15-16 iunie.

 „Vom începe o campanie de promovare pentru Zilele Art Nouveau. Din păcate nu putem să o ținem în 10 iunie, așa cum am ținut-o anul trecut, 10 iunie fiind Ziua Mondială declarată Art Nouveau, din cauza unui alt eveniment care a fost planificat de Municipiul Oradea încă de anul trecut. Vor fi evenimente spectaculoase, cel puțin la nivelul celor de anul trecut. Nu dorim să dezvăluim încă amănuntele fiindcă vrem să constituie o surpriză”, a spus d-na director Adriana Lipoveanu.

În cadrul acestei rețele, Oradea beneficiază de vizibilitate prin  imagini care sunt prezentate pe site-ul www.artnouveau-net.eu, mediatizarea evenimentelor Art nouveau din Oradea, schimburi între specialiştii Art Nouveau, posibilitatea de a participa şi de a susţine prelegeri la conferinţele din cadrul proiectelor Art Nouveau, posibilitatea găzduirii la Oradea a unor expoziţii internaţionale și multe alte posibilități care pun în valoare Art Nouveau-ul orădean.

Oradea este singurul oraș din România partener în Rețeaua Art Nouveau și totodată, suntem primul oraș din România care vom deschide un muzeu Art Nouveau care în acest moment se reabilitează pe fonduri europene”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Ne găsiți și pe Google News