O propunere de modificare a OUG 195/2002, ar putea permite ca Salvamont sa circule cu girofar
Florica Chereches National

O propunere de modificare a OUG 195/2002, ar putea permite ca Salvamont sa circule cu girofar

O propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu privire la necesitatea ca autovehiculele Salvamont/Salvaspeo sa beneficieze de avantajul de a rula in regim de urgenta pe drumurile publice, a fost scos de la naftalina, ieri in Comisia pentru transport si infrastructura din Camera Deputatilor.

La 4 ani de când am depus inițiativa legislativă, săptămâna aceasta am fost invitată la Comisia pentru transporturi, unde s-a dezbătut propunerea mea pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Modificarea ar permite echipajelor Salvamont să folosească girofarul pe drumurile publice, atunci când se deplasează la intervenții sau transportă accidentați.„, a declarat pentru infoOradea, deputatul Florica Chereches.

„Aceasta propunere legislativă am inițiat-o, impreună cu ceilalți colegi ai mei, după accidentul aviatic din Munții Apuseni, când un avion care executa o cursă umanitară, a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită. Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului, a relevat o serie de deficiențe ale sistemului național responsabil de gestiunea unor situații de urgență, activitatea desfasurandu-se cu mare întârziere”, a declarat Ioan Cupsa, co-initiator al acestei modificari legislative.

Serviciile publice Salvamont, Salvaspeo infiintate de catre autoritatile publice judetene si/sau locale au un evident caracter de utilitate publica si intervin inclusiv in situatii de urgenta, datorita finantarii lor din fonduri publice, precum si a specificului si atributiilor care le revin prin legislatia care sta la baza organizarii si functionarii lor.

 

In expunerea de motive a legii initiate de 4 deputati (Florica Chereches, Ioan Cupsa, Elena Uioreanu si Mircea Rosca), se arata ca aceste servicii sunt deseori solicitate sa intervina in situatii de urgenta, in care deplasarea rapida a personalului si echipamentului tehnic de interventie, la locul interventiei, fac diferenta intre recuperarea si salvarea victimelor sau decesul acestora.

În motivarea propunerii am prezentat mai multe situații ipotetice, în care salvamontiștii ar putea interveni mai rapid în caz de accidente majore. Am explicat, în susținerea propunerii, că această modificare legislativă, odată aprobată, nu prezintă costuri, însă poate face diferența dintre viață și moarte la cel accidentat, asigurând promptitudinea intervențiilor derulate„, a mai spus Florica Chereches.

Modificarea OUG 195/2002, prevede inluderea serviciilor Salvamont / Salvaspeo, in randul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasa si sonora, dand astfel un avantaj major acestor servicii, in efortul de a asigura promptitudinea interventiilor derulate si vor spori sansele de supravietuire si recuperare a victimelor accidentelor in care aceste servicii sunt abilitate sa intervina.

La inchierea sedintei Comisiei pentru transport si infrastructura, de ieri, 15.03.2018, din Camera Deputatilor, aceasta a întocmit un raport favorabil, dupa ce, in 2015, in comisia din Senat si votul in plen, aceasta modificare nu a trecut. „Imi exprim speranța că proiectul va primi votul Camerei Deputaților și va deveni lege, pentru că orice efort de a salva vieți, trebuie sprijinit!„, a declarat deputatul Florica Chereches.

Una peste alta, aceasta initiativa de modificare a OUG 195/2002, vine nu doar in sprijinul salvatorilor montani, avand in vedere riscul crescut la care sunt supusi acestia, atunci cand se deplaseaza pe drumurile publice catre zonele de interventie, cat mai important, poate face diferenta dintre viata si moartea celui accidentat.

Foto: Salvamont Bihor

Ne găsiți și pe Google News