Modificari in privinta atribuirii contractelor pentru transportatorii serviciului public judetean Bihor
Stiri Bihor

Modificari in privinta atribuirii contractelor pentru transportatorii serviciului public judetean Bihor

În zilele de 27-28 noiembrie 2018, la inițiativa Consiliului Județean Bihor, la Brașov, a fost organizat „Întâlnirea Consiliilor Județene privind strategia pentru asigurarea continuității serviciului de transport persoane la nivel județean”.

La discuțiile inițiate de Consiliul Județean Bihor au participat specialiștii Autorităților de Transport din cadrul a 35 de Consilii Județene, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Ministerului Transporturilor (MT), Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) și Confederației Operatorilor Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Având în vedere necesitatea asigurării continuității serviciului de transport public de persoane la nivel județean precum și obligativitatea aplicării de către statul român a Regulamentului (CE) 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători, pentru a evita declanșarea procedurii de infringement, se pregătește o nouă abordare în ceea ce privește reglementarea la nivel local a organizării și finanțării a serviciului de transport.

De asemenea, modalitatea de atribuire în baza legislației aplicabilă achizițiilor publice ridică o serie de probleme, în multe cazuri punând în conflict specialiștii compartimentelor de achiziții publice cu cei ai Autorităților județene de transport. Programele de transport public județean în vigoare, la nivel național, au valabilitate până la 30.06.2019, astfel o atribuire a programelor județene în integralitatea lor ca serviciu de utilitate publică, conform articolelor prevăzute de Regulamentul (CE) nr.1370/2007, este dificilă având în vedere faptul că în teritoriu încă nu au fost demarate procedurile administrative premergătoare. Legea nr. 92/2007 privind transportul public local a fost modificată de Parlamentul României în data de 21.10.2018, aceasta aflându-se în procedură de promulgare la Președinția României.

La finalul celor două zile de dezbateri s-au desprins o serie de concluzii dintre care cea mai importantă este faptul că începând cu data de 03.12.2019 – dată până la care vor fi prelungite licențele de traseu actuale – serviciul de transport județean de persoane va deveni serviciu de utilitate publică și va fi atribuit în conformitate cu prevederile legislației specifice achizițiilor publice printr-o procedură deschisă pentru toți operatorii din Uniunea Europeană. Astfel, operatorii de transport cărora le vor fi atribuite contracte de serviciu public vor avea de îndeplinit o serie de obligații de serviciu public pe care în alte condiții – ținând seama de interesul lor economic – nu și le-ar fi asumat, existând totodată și posibilitatea intervenției directe a autorităților administrației publice locale în scopul asigurării necesităților obiective de deplasare ale populației. În perioada următoare, fiecare Consiliu Județean va demara o serie de consultări și analize necesare întocmirii noilor programe de transport astfel încât fiecare traseu sau grupă de trasee să își poată asigura un nivel de rentabilitate rezonabil fără intervenția financiară directă a autorității contractante.

Pentru luna ianuarie 2019 a fost stabilită o nouă întâlnire cu specialiștii din cadrul Autorităților Județene de Transport, de această data sub egida MDRAP, pentru a fi definitivat modelul de Contract-Cadru, aprobat prin ordinul președintelui ANRSC și preluat de Consiliile Județene, urmând a fi elaborat și un ghid orientativ astfel încât tranziția spre noul sistem să se realizeze într-o manieră unitară și coordonată.

Trebuie stabilită o procedură clară prin care să se facă atribuirea corectă, iar Contractul-cadrul pentru acest tip de serviciu public trebuie ajustat la cerințele pieței”, a precizat Vlad Gaje, șef-serviciu la Autoritatea Județeană de Transport.

La mijlocul acestei luni, specialiștii Autorității de Transport din cadrul Consiliului Județean Bihor vor avea o întâlnire cu operatorii de servicii, pentru a le aduce la cunoștință noile cerințe și reglementări și pentru a dezbate alte subiecte de actualitate. În județul Bihor sunt licențiați 42 de operatori economici pentru asigurarea serviciului de transport persoane.

Ne găsiți și pe Google News