Continuând demersurile pentru rezolvarea problemei mirosurilor provenite de la ferma de porci, care deranjează locuitorii municipiului Oradea, în urmă cu câteva săptămâni, deputatul Florica Chereches, a adresat câte un memoriu Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.
„Le-am expus situația existentă de ani de zile, faptul că toate solicitările cetățenilor au rămas fără răspuns, ducând la creșterea nemulțumirii populației și scăderea prețurilor locuințelor în anumite zone puternic afectate din cartierele Ioșia Nord și Rogerius. Am solicitat Ministerului Mediului să efectueze investigații suplimentare și să modifice condițiile de autorizare pentru astfel de ferme, impunând măsuri care să reducă și chiar să elimine disconfortul olfactiv. Având în vedere că Autorizația de mediu eliberată firmei Nutripork pentru ferma din Ioșia expiră în octombrie 2017, demersul este nu doar necesar, dar și urgent. Am cerut de asemenea, Ministerului Sănătății, să reevalueze nu doar distanța permisă de la fermă până la cea mai apropiată clădire rezidențială, dar și emisiile de substanțe chimice produse în timpul desfășurării activității, care comportă riscuri pentru sănătatea populației. Redau în continuare cele mai importante aspecte din răspunsul oferit de Ministerul Sănătății, urmând ca într-un comunicat ulterior, să vă redau răspunsul Ministerului Mediului”, arata deputatul Florica Chereches
Citeste si: „Cazul Nutripork” pe masa Ministrului Mediului. Ce masuri se vor lua in perioada urmatoare
În răspunsul primit de la Ministerul Sănătății se precizează că S.C. Nutripork S.R.L. Palota, a respectat condițiile de autorizare dar „având în vedere numărul mare de sesizări înregistrate la Primăria Oradea precum și la autoritatea locală de mediu (Garda de Mediu) și sănătate (DSP Bihor) privind mirosul neplăcut și consecutiv disconfortul produs de funcționarea fermei aparținând S.C. Nutripork S.R.L. Palota, este puțin probabil ca procesele tehnologice de creștere intensivă a porcilor să respecte cele mai bune tehnici disponibile în domeniu”.
„Emisiile odorizante provenite din activitățile de creștere intensive a suinelor, depind în mare măsură de factori precum: activitățile de întreținere și de organizare a activităților fermei, compoziția hranei animalelor, manipularea dejecțiilor în instalațiile adăpost, tehnicile folosite pentru manevrarea, depozitarea și împrăștierea pe sol a acestora”, se mai precizează în răspuns.
Ministerul Sănătății consideră de asemenea că „se impune verificarea competentă de către autoritatea abilitată Garda de Mediu (Comisariatul Județean) a organizării fermei, condițiile de funcționare, de întreținere și de reducere a mirosurilor neplăcute consecutiv activităților desfășurate în fermă”, arata textul comunicatului
Reprezentanții Ministerului Sănătății, mai consideră că „se impune adoptarea de tehnici suplimentare pentru reducerea mirosurilor neplăcute rezultate din activitățile de creștere a suinelor, de tipul:
- Monitorizarea nutriției animalelor pentru a reduce emisiile de amoniac
- Utilizarea de aditivi pentru dejecții de tipul agenților de mascare și neutralizare, absorbanți ai mirosului și nu numai a celor de reducere a amoniacului care sunt utilizați în prezent, având în vedere că mirosurile rezultă dintr-o mixtură în care au fost identificate peste 200 substanțe
- Îmbunătățirea tehnicilor utilizate pentru manevrarea și depozitarea dejecțiilor,
- Selectarea echipamentului potrivit pentru împrăștierea pe teren a dejecțiilor pentru a reduce mirosurile emanate
- Tehnici de ventilare forțată a adăposturilor de animale,
- Planificarea activităților fermei de porci luând în considerare emisiile de miros existent, sistemul de adăpost aplicat și un anumit număr de animale, chiar reducreea numărului de capete până la acel număr care să permită controlarea mirosurilor.”
De asemenea, deputatul Florica Chereches, considera că implementarea de măsuri suplimentare de tipul celor menționate, vor putea controla mult mai eficient mirosul neplăcut generat de activitatea fermei de porci și îi asigur pe orădeni că voi continua să solicit autorităților competente să ia măsurile care se impun pentru ca activitatea generatoare de profit a unei firme să nu afecteze starea de bine și de confort a populației, activitățile comerciale ale micilor întreprinzători și evenimentele desfășurate în aer liber, și să nu zădărnizească eforturile Primăriei de a dezvolta Oradea ca destinație turistică națională și internațională.”
Ne găsiți și pe Google News