Miercuri 4 aprilie 2018 vor suna sirenele in Oradea. Ce reprezinta tiparul fiecarei alarme
Informatii utile

Miercuri 4 aprilie 2018 vor suna sirenele in Oradea. Ce reprezinta tiparul fiecarei alarme

Având în vedere antrenarea autorităților administrației publice locale și pregătirea populației pentru cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează și desfășoară antrenamente/exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, prin acționarea acestora, în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Miercuri, 4 aprilie 2018, în intervalul orar 10.00 – 11.00, va avea loc exercițiul pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Oradea îi informează pe cetățeni că nu trebuie să intre în panică deoarece acesta este un exercițiu.

Conform art. 25 din O.M.A.I. nr. 1259/10.04.2006 publicat în M.O. nr.349 din 18.04.2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

  1. Semnalul ALARMA AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  2. Semnalul ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  3. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  4. Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Ce reprezinta tiparul fiecarei alarme
  • Semnalul alarmă aeriană  – compus din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 15 sunete a câte 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
  • Semnalul alarmă la dezastre – compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 5 sunete a câte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
  • Semnalul prealarmă aeriană – compus din 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 3 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
  • Semnalul încetarea alarmei  – compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut.

Citeste si: Lista adăposturile publice si private, de protecţie civila, la nivelul judetului Bihor

Există trei tipuri de alarme, sunetul fiind acelaşi în toate cazurile, diferenţa fiind dată de lungimea sunetului şi de câte ori se aude acesta.

Ce trebuie sa faci, in functie de tipul alarmei

Alarmare în caz de inundaţii

–   Închideţi uşile şi ferestrele pentru a încetini pătrunderea apei şi a limita pagubele; 
–   Debranşaţi instalaţiile de electricitate şi de gaz pentru a evita electrocutarea sau explozia; 
–  Urcaţi la etajele superioare cu: apă potabilă, alimente, acte de identitate, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale pentru a aştepta forţele de intervenţie în cele mai bune condiţii; 
– Nu folosiţi liftul pentru a evita blocarea;
– Ascultaţi posturile de radio pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat;
– Fiţi gata să evacuaţi zona la cererea autorităţilor; 
– Nu mergeţi la şcoală să vă căutaţi copiii, şcoala se ocupă de ei; 
– Nu telefonaţi: lăsaţi liniile libere pentru forţele de intrevenţie

Alarmă aeriană

La locul de muncă: – Se întrerupe iluminatul exterior şi interior, cu excepţia iluminatului camuflat; 
–  Se ridică masca contra gazelor şi se trece în poziţia de marş;
–  Se ocupă cât se poate de repede locul în adăpost; 
– Conducătorii mijloacelor de transport în comun sunt obligaţi să oprească imediat, să deschidă uşile autovehiculelor, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost.
În locurile publice: 
–  Să se asculte cu atenţie comunicatele protecţiei civile despre locurile cele mai apropiate de adăpostire şi să se îndrepte către acestea.
Acasă: 
–  Se opreşte gazul, se deconectează aparatele electrice şi sursele de iluminat; 
–  Se stinge focul în sobe; 
–  Se ia trusa sanitară, documentele de identitate, rezerva de apă şi alimente şi se intră cât mai repede în cel mai apropiat adăpost.

Accident industrial

–  Intraţi în clădirea cea mai apropiată. Nu rămâneţi afară sau într-un vehicul pentru a evita inhalarea produselor toxice.
–  Etanşaţi toate golurile de introducerea a aerului (uşi, ferestre), opriţi ventilaţia pentru a împiedica intrarea produsului toxic în locuinţă; 
–  Îndepărtaţi-vă de uşi şi ferestre pentru a vă proteja de o eventuală explozie exterioară; 
– Utilizarea flăcării şi a fumatul sunt strict interzise. 
Indiferent care este situaţia pentru care se porneşte alarma, populaţia trebuie să îşi păstreze calmul. În momentul în care pericolul a trecut, populaţia este anunţată tot prin sistemul de alarmare: un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute.

Ne găsiți și pe Google News