Maria Olaru, multiplă campioană la gimnastică a României vine la Oradea. Oradenii pot participa gratuit la conferinta sustinuta de aceasta
Cultura

Maria Olaru, multiplă campioană la gimnastică a României vine la Oradea. Oradenii pot participa gratuit la conferinta sustinuta de aceasta

pretul aurului Maria Olaru Oradea

Maria Olaru, multiplă campioană la gimnastică a României va susține la Muzeul Țării Crișurilor o conferință cu titlul Prețul aurului. Acesta este primul eveniment din cadrul proiectului cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu și va avea loc joi, 27 iulie 2023, ora 18.00, în parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

Titlul conferinței face referire la volumul „Prețul aurului. Sinceritate incomodă. Memoriile unei campioane olimpice”, care prezintă „un copil ce povestește scandalurile din casă, gelozia, bătăile, sinuciderea tatălui în care este implicată o jucărie, episoadele de beție ale mamei și vorbește despre iubirea lor, după care a tânjit și pe care, deseori, a simțit‑o. Un copil ajunge în sala de gimnastică și ridică ochii către norocosul șir de antrenori admirând‑o și bătând‑o. O relație tandră și nepermisă.

Maria Olaru s-a născut la 4 iunie 1982, la Fălticeni și la numai 7 ani a început pregătirea la CSS „Cetate” Deva, la 500 km de casă. A avut o carieră impresionantă de sportivă, care i-a adus în palmares mai multe medalii și titluri, ce o plasează printre cele mai bune gimnaste pe care le-a avut România: în 1998 a devenit campioană europeană cu echipa și a obținut locul II la sărituri (Sankt Petersburg); în același an s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York). În 1999, la Tianjin, a obținut titlul de campioană mondială absolută la individual compus, fiinda doua gimnastă din România care a urcat pe prima treaptă a podiumului mondial la individual compus, la 12 ani după Aurelia Dobre (Rotterdam, Olanda  1987), locul I cu echipa și locul III la sărituri; în 2000, la Olimpiada de la Sydney, a obținut medalia de aur cu echipa și de argint la individual compus. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000, i-a fost conferit Ordinul National „Serviciul Credincios”, în grad de comandor.

După Jocurile Olimpice de la Sydney s-a retras din activitatea competițională, devenind asistent universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, iar în 2014 și-a deschis o sala de gimnastică în București.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complexul Muzeal organizează împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Armonix Centru Educațional SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.

Proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria. Declinarea Responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

Intrarea este gratuită!

Ne găsiți și pe Google News