Legea pentru modificarea Codului Rutier a fost promulgata. In ce situatie poti ramane fara permis
National

Legea pentru modificarea Codului Rutier a fost promulgata. In ce situatie poti ramane fara permis

Presedintele Romaniei a promulgat noua lege a care modifica unele prevederi din in Codul Rutier, iar aceastea se refera la obligativitatea medicilor de a trimite la control o persoana care are o afectiune ce nu permite detinerea unui permis auto.

Este vorba despre obligativitatea medicilor de a trimite la control o persoana care are o afectiune ce nu permite detinerea unui permis auto.

In cazul in care soferul nu face controlul medical recomandat, medicul va informa Politia Rutiera, iar acesta va ramane fara permis.

Codul Rutier recent modificat prevede trei situatii in care se vor regasi soferii trimisi de orice medic la control.

  • In prima situatie, soferul se prezinta la examinare si se constata ca este apt sa conduca in continuare. in acest caz, clinica va comunica medicului trimitator, in maximum 15 zile, rezultatul examinarii.
  • In scenariul al doilea, medicii constata ca soferul este inapt sa mai conduca. In aceasta situatie, clinica este obligata sa informeze Politia Rutiera in maximum 24 de ore, care va retrage permisul soferului pana cand acesta isi va trata afectiunea respectiva, iar in urma unei noi examinari medicale, se constata ca este apt sa urce din nou la volan.
  • In cea de-a treia variana, daca in termen de 30 de zile de la data emiterii biletului de trimitere medicul trimitator nu este instiintat asupra rezultatului exeaminarii, acesta este obligat sa anunte Politia Rutiera, care va retrage permisul persoanei in cauza.

Persoana care poseda permis de conducere, declarata inapta medical pentru a conduce un autovehicul, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicarii acestui fapt de catre Politia Rutiera. In termen de maximum trei zile lucratoare de la aceasta data, conducatorul este obligat sa se prezinte la sediul Politiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, in vederea retragerii acestuia, pana la incetarea cauzelor.

De asemenea, Codul Rutier prevede si sanctiuni pentru medicii sau unitatile medicale care nu isi indeplinesc obligatiile legale. Astfel, medicii pot fi sanctionati cu amenda intre 9 si 20 de puncte, iar unitatile medicale cu amenda intre 21 si 100 de puncte.

Ne găsiți și pe Google News