Inițiativă legislativă dedicată conservării și reabilitării patrimoniului cultural imobil
Adrian Hatos

Inițiativă legislativă dedicată conservării și reabilitării patrimoniului cultural imobil

Senatorul PNL Adrian Hatos, alături de colegul său, Liviu Brătescu, și cu sprijinul președintelui Comisiei de Cultură și Media, Viorel Badea, dar și al unor membri ai grupului parlamentar al PNL, au depus o inițiativă legislativă dedicată conservării și reabilitării patrimoniului cultural imobil (B344/2023). Inițiativa și efortul transpunerii ei într-un proiect de lege se datorează în primul rând d-lui senator Brătescu, care a fost secretar de stat la Ministerul Culturii.

Concret, aceștia evidențiază necesitatea intervenției autorităților acolo unde există un monument în pericol și nu se cunoaște proprietarul, ori proprietarul nu are capacitatea să intervină.

Prin această inițiativă, cei trei senatori au adus o serie de modificări la Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și la Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului.

„Sunt legi adoptate în urmă cu peste 10 ani în care regăsim situații în care, din cauza unor aspecte ambigue sau total absente, autoritățile locale și chiar Ministerul Culturii aveau pârghii limitate de intervenție atunci când este vorba despre clădiri de patrimoniu care trebuie reabilitate. Ne dorim să le oferim mână liberă autorităților locale când vine vorba de protejarea unor obiective de patrimoniu imobil. Practic, ele sunt cele care pot acționa în mod direct mult mai repede decât o autoritate centrală. În prezent, pârghiile legale ale acestora sunt drastic limitate, mai ales în situația în care clădirile prezintă un risc imediat de deteriorare sau chiar de colaps. Prin această inițiativă legislativă i se permite unei primării să intervină atunci când proprietarii fie nu au posibilitățile materiale necesare salvării unei clădiri pe care o au în proprietate, fie manifestă în mod direct rea credință și pun în pericol obiectivul de patrimoniu”, a explicat senatorul PNL de Bihor, Adrian Hatos.

Potrivit noilor modificări, în cazul în care un monument istoric nu are proprietar cunoscut, obligațiile privind protejarea lui revin autorităților locale sau autorității administrației publice județene sau a Ministerului Culturii, la solicitarea lor.

Noul document prevede și că exproprierea pentru cauză de utilitate publică a monumentelor istorice și a zonelor de protecție a acestora, respectiv instituirea unor servituți asupra acestora, se realizează doar cu avizul Ministerului Culturii, emis direct sau prin serviciile publice deconcentrate ale acestuia în baza conținutului cadru al documentației stabilite prin ordin al ministrului Culturii. Totodată, avizele asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului Ministerului Culturii (emis direct sau prin instituțiile deconcentrate).

Propunerea legislativă poate fi consultată la https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b344&an_cls=2023

Conform evidențelor Senatului României, Adrian Hatos a semnat până acum 83 de inițiative legislative din care 27 au fost promulgate legi, a formulat 71 de întrebări și interpelări către autoritățile statului și a depus 19 declarații politice.

Ne găsiți și pe Google News