Începe Săptămâna Europeană a Mobilității. In Oradea se vor desfășura mai multe activități dedicate transportului urban durabil.
Stiri Oradea

Începe Săptămâna Europeană a Mobilității. In Oradea se vor desfășura mai multe activități dedicate transportului urban durabil.

noriel.ro

Timp de o săptămână, în perioada 16-22 septembrie, Oradea marchează „Săptămâna Europeană a Mobilității”, ocazie cu care se vor desfășura mai multe activități dedicate transportului urban durabil.

Săptămâna Europeană a Mobilității oferă oamenilor oportunitatea de a medita asupra adevăratei utilități a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea aerului și poluarea fonică, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate.

Prin intermediul programului Interreg VA România-Ungaria 2014 – 2020, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio, Oradea Transport Local SA și Compania de Transport  din Debrecen implementează proiectul „Îmbunătățirea serviciului de transport public la nivelul polilor urbani transfrontalieri Oradea și Debrecen”.

În cadrul acestui proiect, în perioada 16-22 septembrie, se organizează „Săptămâna Europeană a Mobilității”, care presupune mai multe activități.

orange.ro

Astfel, în data de 17 septembrie se va desfășura Critical Mass, activitate ce propune promovarea mersului pe bicicletă, sensibilizarea autorităților publice în vederea creării infrastructurii rutiere dedicată bicicliștilor și recunoașterea egalității de tratament a bicicliștilor în raport cu alți participanți la traficul rutier. Sunt așteptați să participe orădenii cu vârsta de peste 14 ani, care dețin bicicletă. Locul de întâlnire va fi în parcarea din fața Spitalului Municipal „Dr Gavril Curteanu” de pe str. Corneliu Coposu, iar plecarea pe traseul avizat de Poliția Rutieră va avea loc la ora 17.30.

În data de 19 septembrie, în intervalul orar 10.00-13.00, va avea loc o călătorie gratuită cu autobuzul turistic adresată copiilor. Înscrierile se fac online pe adresa de email: aditransregio@gmail.com. Copiii sub 14 ani trebuie să fie însoțiți de un adult.

Pe 20 septembrie, între orele 10.00-11.00, la depoul operatorului Oradea Transport Local va avea loc Ziua porților deschise. În aceeași zi va avea loc și o întrecere între autobuz, bicicletă și tramvai. Startul se va da la ora 12.00, punctul de plecare fiind Pod C.F.R.- Bdul. Dacia, iar finalul traseului va fi Parcul 1 Decembrie, Casa de Cultură.

Totodată, pe 21 septembrie se va desfășura un concurs pe biciclete și instructaj rutier. Evenimentul va avea loc în Parcul I. C. Brătianu, între orele 16.00-19.00, putând participa, cu bicicletele proprii, copiii cu vârsta între 8 și 12 ani. La festivitatea de premiere este invitată campioana națională XC Eliminator și vice-campioană la Cross Country XCO: Bereczki Eszter.

Săptămâna mobilității se va încheia pe data de 22 septembrie cu o acțiune de igienizare pe Crișul Repede. Aceasta se va derula între orele 10.00-14.00, pe malul Crișului Repede, între Podul Carol I şi Podul Decebal, cu bărcile deținute de Administrația Bazinală de Ape Crișuri.

Săptămâna Mobilității Europene a fost iniţiată în anul 2002 de Comisia Europeană, pentru promovarea mijloacelor de transport durabil în orașe.