Ilie Bolojan: Vor fi modernizate strazile adiacente Drumului Expres
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Vor fi modernizate strazile adiacente Drumului Expres

Primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 24 iunie 2019, o conferință de presă cu privire la cele mai importante materiale propuse pentru aprobare în ședința Consiliului Local.

Astfel, Bolojan a anunțat că unul dintre proiectele importante derulate în această perioadă de către administrația locală este cel al drumului expres, precum și asfaltarea străzilor adiacente acestora. Drumul expres are două tronsoane în lucru: primul tronson este porțiunea din Calea Bihorului care pleacă de la Pasajul Teodor Neș și se duce până la limita administrativă a municipiului Oradea, la baza dealului spre Paleu, iar al doilea tronson este din acel punct și până la girația de la Real Episcopia – porțiunea nouă a drumului expres, unde se lucrează în prezent.

Pe primul tronson la care lucrăm în prezent, la reabilitarea căii Bihorului, lucrările sunt în întârziere, ritmul nu este bun; îmi cer scuze rivenarilor, care sunt deranjați de ritmul lent al lucrărilor. Am notificat constructorul, cerându-i să urgenteze ritmul, el promițând că de azi se va rezolva problema. Pe cel de-al doilea tronson se lucrează în condiții bune, aproximativ 30% din lucrare este realizată; cea mai complexă bucată este cea de pasaj suprateran, acest semipasaj care urcă dinspre Real Episcopia înspre deal, aici lucrările sunt realizate într-o pondere de 70%. De-a lungul acestei străzi sunt mai multe străzi adiacente, sunt o parte din străzile de pe dealuri în zona Căii Bihorului, care nu sunt modernizate, al doilea grup de străzi este cel din Oncea nouă, pe partea stângă dinspre ieșirea din Oradea spre Biharia și al treilea grup de străzi este cel din Episcopia veche, care nici ele nu sunt modernizate”, a explicat primarul.

Primarul Ilie Bolojan a spus că pe ordinea de zi a Consiliului Local sunt două străzi din primul grup de străzi dinspre deal, fiind vorba despre strada Cireșilor și D. Anghel.

Strada Cireșilor, tronsonul cuprins între str. Strugurilor – intersecție cu str. Piesicilor are o lungime de 765 metri, iar valoarea totală a investiției este de 2.477.826,69 lei cu TVA. Strada D. Anghel, are o lungime de aproximativ 1 km, valoarea investiției fiind de 3.629.304,84 lei cu TVA. Ambele lucrări vor fi finalizate în 4 luni, iar în afara de asfaltarea celor 2 străzi vor fi montați stâlpi de iluminat, vor fi realizate ziduri de sprijin, precum și sistem de canalizare pluvială.

La finalul lunii iulie și celelalte trei străzi care sunt în zona respectivă: Piersicilor, Caișilor și Viilor urmează să aibă studiul de fezabilitate închis, înclusiv partea de exproprieri în zonă, vom demara procedurile de licitație, iar în toamnă vom începe lucrările, anul viitor lucrările urmând să fie gata. Practic zona respectivă va fi în bună regulă, inclusiv zona Căii Bihorului”, a declarat Ilie Bolojan.

Primarul a adăugat că străzile din Oncea Nouă:  Cucului, Gh. Pituț, Episcop Al. Todea, Episcop Ion Alexi, Macului și Ioan Pop Reteganul au în momentul de față realizate în stare avansată proiectele tehnice, iar la finalul lunii viitoare vor fi depuse la Consiliul Local spre aprobare, urmând ca administrația locală să demareze procedurile de licitație pentru aceste lucrări.

În ceea ce privește cele 6 străzi din Episcopia Veche, nemodernizate, pentru acestea au fost semnate contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate, cel mai târziu în toamnă se vor aproba indicatorii tehnico-economici, iar cel mai târziu în primăvară vor începe lucrările de modernizare în această zonă.

Odată cu terminarea acestor lucrări practic, drumul expres va fi legat de toate cartierele din zonă, zona de dealuri, cu străzi asfaltate, în așa fel încât să fie pus în valoare și locuitorii din aceste cartiere să poată beneficia de această infrastructură nouă. În plus, cu aceste lucrări se finalizează asfaltarea tuturor străzilor din zona veche a orașului și, începând de anul viitor, vom lucra la reabilitarea străzilor deteriorate sau la străzile din cartierele noi”, a declarat Ilie Bolojan.