Gavrila Ghilea: Principalele victime ale amatorismului cinic al finanţiştilor PSD-ALDE sunt administraţiile publice locale
Gavrila Ghilea

Gavrila Ghilea: Principalele victime ale amatorismului cinic al finanţiştilor PSD-ALDE sunt administraţiile publice locale

Deputatul liberal, Gavrila Ghilea, in declaratia politica depusa in scris la Camera Deputatilor, miercuri 6 februarie, critica Guvernul Romaniei pentru problemele pe care le-au generat cu Bugetul de Stat pe 2019.

Este o premieră în istoria sa recentă, deşi ne aflăm în prima decadă a celei de-a doua luni a anului în curs, ca România să nu aibă proiectele bugetelor de stat şi al asigurărilor sociale şi de sănătate supuse dezbaterii şi aprobării Parlamentului.

     Pentru a doua lună în acest an, ţara funcţionează la cota de avarie, alimentată prin perfuzie cu o fracţiune din bugetul anului precedent, deşi de la 1 ianuarie trebuia să intre în vigoare o serie de cheltuieli, inclusiv majorări salariale ale personalului bugetar.

     În urmă cu câteva zile, fariseii de la Ministerul Finanţelor Publice au postat pe site-ul propriu, în numele unei aşa zise transparenţe decizionale, ciorna unui proiect de buget care nu are nimic de-a face cu realitatea.

     Principalele victime ale amatorismului cinic al finanţiştilor PSD-ALDE vor fi administraţiile publice locale, care, deşi dezmoştenite de o parte consistentă din impozitul pe venit care li se cuvenea, sunt condamnate să preia în regie proprie cheltuielile privind protecția copiilor și a persoanelor cu dizabilități, plata indemnizațiilor însoțitorilor acestora precum și salarizarea unor persoane cu activități în domeniul social.

     Un fost preşedinte al ANAF, citat de mass media naţională, demonta recent mecanismul diabolic prin care Guvernul PSD-ALDE distribuie discreţionar finanţări către ordonatorii de credite, fără să depăşească ţinta de deficit asumată faţă de organismele internaţionale.

     De fapt, este vorba despre o simplă inginerie financiară, prin care, dacă în anul precedent, un minister a cheltuit, până la ultima rectificare, doar 70% din suma alocată iniţial, restul de bani i s-au redirecţionat spre cheltuieli sociale, iar pentru acest an i s-a repartizat doar 80% raportat la aceeaşi matrice iniţială, deci mai mult decât a cheltuit anul trecut, dar mult mai puţin decât i s-ar fi cuvenit în acest an.

     Diferenţele rezultate din aceste scamatorii bugetare se redirecţionau apoi în majorările salariale şi ale punctului de pensie, cu riscul condamnării României la o subdezvoltare cronică.

     Fără finanţarea consistentă a investiţiilor publice şi fără atragerea fondurilor europene în marile proiecte de infrastructură, ţara noastră se va înscrie într-un scenariu sumbru care ne va arunca din nou în pragul unei noi crize economico-financiare.

Ne găsiți și pe Google News