Foto | Podul Intelectualilor va avea pavaj de granit, un sistem de degivrare si iluminat cu LED. Cand va fi dat in folosinta
Stiri Oradea

Foto | Podul Intelectualilor va avea pavaj de granit, un sistem de degivrare si iluminat cu LED. Cand va fi dat in folosinta

Podul Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară, urmează să fie deschis accesului pietonal pe cel puțin o parte a podului până luni, 11 septembrie.

În prezent, se lucrează la montarea pavajului de granit și a parapetelor metalice, de-o parte și de alta a podului. Podul a fost supus unui proces de reabilitare din cauza stării generale de uzură a pilonilor, toroanelor, a grinzii și a parapetului acestuia.

În cadrul proiectului s-a realizat hidroizolația podului, a fost turnată șapa, pe care apoi s-a aplicat sistemul de degivrare, acesta având rolul de a împiedica formarea gheții în anotimpul rece. Pilonul central și blocurile de ancoraj ale hobanelor au fost recondiționate.

Totodată, s-au turnat grinzile parapet și au fost realizate rosturile de dilatare de la cele două capete ale podului. Scara de acces dinspre malul Crișului a fost pavată, urmând finalizarea montării balustradelor de protecție.

În continuare, se vor amenaja rampele de acces și va fi realizat sistemul de iluminat cu LED.

Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat într-una din cele mai frumoase zone centrale ale orașului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crișului Repede cât și frumoasa arhitectură a mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crișului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit „Podul Paralelor”. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat, botezat de orădeni „Podul Intelectualilor”, denumire dată de vecinătatea unor redacții de ziare și reviste.

Pasarela hobanată are o lungime totală de 85,85 m, lățimea de 3,75 m, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis și două lise de parapet.

Realizarea investiției are ca obiectiv modernizarea rețelei de infrastructură pietonală la standarde europene, astfel încât circulația pietonilor să se desfășoare în condiții maxime de siguranță și confort. Proiectul va aduce beneficii importante comunității, precum asigurarea accesibilității la punctele de interes existente în zonă, sporirea siguranței circulației pietonale, dar și beneficii estetice amplasamentului, Parcul Libertății fiind o verigă importantă în zona de spații verzi a municipiului, rol susținut de învecinarea cu râul Crișul Repede. 

Lucrările sunt realizate de asocierea S.C Freyrom S.A și Procons Group S.R.L, valoarea contractului de execuție pentru „Reabilitare pasarelă hobanată din beton armat peste râul Crișul Repede între str. Libertății și Aleea Emanuil Gojdu” fiind de 3,6 milioane lei.

Ne găsiți și pe Google News