Festivitate de absolvire la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea (FOTO)
Educatie

Festivitate de absolvire la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea (FOTO)

Zi plină de emoţie pentru absolvenţii claselor a XII-a de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. Vineri dimineaţa, plini de emoţie, aceştia şi-au luat la revedere unii de la alţii, de la profesori, şi chiar de la şcoala pe care au frecventat-o timp de patru ani. Şi cadrele didactice prezente la eveniment, dar şi invitaţii au împărtăşit emoţiile elevilor şi s-au bucurat alături de ei.  

Dacă în urmă cu 4 ani, adolescenţi fiind, păşeau cu emoţie pe poarta Colegiului, astăzi, tineri în toată puterea cuvântului, încrezători în ei, dar mai ales în viitor, absolvenţii claselor a XII-a au păşit mândri pe treptele şi pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, aplaudaţi fiind de colegii mai mici şi sub privirile mândre ale profesorilor şi părinţilor.

Festivitatea de absolvire s-a ţinut în Sala mare a Teatrului de Stat din Oradea, unde elevii s-au bucurat de premiile obţinute, dar şi de cuvintele frumoase adresate de directoarea liceului, de colegi şi de invitaţi. Ceremonia a început la ora 9,00 într-un mod solemn cu Imnul de stat al României şi Imnul “Gaudeamus igitur”, urmat apoi de discursul  d-nei director  prof. dr. Livia Muntean, care a făcut o rememorare a frumoşilor ani petrecuţi de absolvenţi în Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”din Oradea , ani în care au învăţat cu seriozitate şi sârguinţă, contribuind la prestigiul  acestui lăcaş de învăţământ.

Festivitatea organizată în onoarea  absolvenţilor promoţiei 2013-2017 a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” a fost gândită de către organizatori a se desfăşura pe două secţiuni: o primă parte dedicată absolvenţilor de la clasele cu profil umanist ( clasele a XII-a A, B, C, D şi H – ultima aparţinând de secţia maghiară, respectiv specializările filologie, jurnalism şi ştiinţe  socio-umane) şi o parte secundă, rezervată celor de la profilul real (clasele a XII-a E, F, G, I şi J- ultimele două de la secţia maghiară, mai exact specializările ştiinţe ale naturii şi matematică-informatică).

Prin discursul său, directoarea Colegiului, profesor dr. Livia Muntean le-a transmis absolvenţilor un mesaj emoţionant: „Să vă ascultaţi inima! Sper că aţi învăţat că reprezentaţi ceva numai prin ceea ce faceţi prin forţe proprii, prin ceea ce dăruiţi, că tot ceea ce realizaţi fără o motivaţie morală nu poate dăinui. Nu se pierde nimic trăind cu generozitate, cu nobleţe, hrănind în inimă, gând şi gest sinceritatea, dreptatea şi bunăvoinţa. Să ne revedem cu drag, pentru a ne împărtăşi frumoasele voastre poveşti de viaţă”.

Un moment plin de emoţie a fost şi desemnarea şefilor de promoţie (doi la număr de data aceasta) – două eleve care au obţinut media celor patru ani de studiu 10 – COTRĂU IOANA DARIA şi BANCIU PATRICIA IOANA – ambele eleve fiind absolvente ale profilului filologie-bilingv engleză (clasa a XII-a C). Lor li s-au alăturat şi elevii care au încheiat anul şcolar 2016/2017 cu media maximă: GURZĂU IOANA CRINA (absolventă a profilului filologie – jurnalism, clasa a XII-a B) şi ŞISCA ALEXANDRA CRISTINA – specializarea ştiinţe ale naturii, clasa a XII-a E). Nu au fost uitaţi nici acei alevi care au reprezentat cu cinste liceul la fazele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare: COTRĂU IOANA DARIA,  GURZĂU IOANA CRINA, MIHEŞ DIANA, MĂLAN DENISA, TRIFA CRISTINA, PORCAR MIHAELA CARLA, BANCIU PATRICIA IOANA, PONTOŞ ANDREEA, FLORIAN CARLA, ŞISCA ALEXANDRA CRISTINA, LIPCSEI ŞANDOR, HAŞEGAN CLAUDIU ŞI  LEUCUŢA ANDREI. Toţi aceştia au primit diplome de merit şi au fost premiaţi cu cărţi oferite de Revista Familia (reprezentată de către cel care de mai bine de un sfert de veac conduce destinele revistei, poetul Ioan Moldovan), precum şi de către Editura Ratio et Revelatio din Oradea. Şi aşa cum remarca directoarea liceului – “încercarea noastră ne a ne onora performerii este susţinută de Asociaţia părinţilor Eminesciana, precum şi  de alţi statornici susţinători”.

Reflectând perfect realitatea multietnică şi multiculturală a urbei noastre, Colegiul Eminescu păstrează tradiţia celor două secţii – română şi maghiară. În consecinţă, doamna profesor Hochhauser Eniko, director adjunct al Colegiului a exprimat în limba maghiară câteva gânduri  absolvenţilor aparţinând acestei etnii. Şi cum bucuria este deplină atunci când este împărtăşită, au paricipat la această sărbătoare şi elevii claselor a XI-a, realizându-se simbolic o predare – preluare de ştafetă. Astfel, absolvenţii Antonia Leştyan şi Lipcsei Şandor au fost invitaţi să predea cheia colegilui reprezentanţilor viitorilor absolvenţi – doi tineri minunaţi – Andreea Lupu şi Şapi Mark.

Nu se putea o încheiere mai potrivită pentru un aşa eveniment emoţionant decât aceea de a da cuvântul părinţilor – gândurile  acestora prinzând glas prin vocea doamnei învăţătoare Silvana Bistriceanu.

La  finalul festivităţii, elevilor li s-au adresat  felicitări pentru rezultatele frumoase obţinute, cu  care şcoala se mândreşte, dorindu-li-se  tuturor succes la Examanul de bacalaureat,  o vacanţă frumoasă şi mult mult noroc în viaţă. Iar baloanele  lansate spre  cer  au dus cu ele  dorinţele şi visele absolvenţilor,  în speranţa că acestea se vor îndeplini cu  adevărat .

Un articol scris de: Profesor Daniel Topală

Ne găsiți și pe Google News