Un ONG și o firma de IT ajută la construirea comunității de inovatori, sprijinind educația tinerilor
La patru ani de la extinderea programului Academia DpIT în Oradea, gustul pentru inovație și tehnologie în rândul elevilor şi studenţilor a luat amploare și a închegat o comunitate a minților creative și a ideilor îndrăznețe în jurul unor proiecte care-și propun să ajute să schimbe lumea în una mai sigură, mai eficientă şi mai „smart”.
Astfel, în cadrul Galei Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT (DpIT) 2021, două echipe de elevi și studenți din Oradea au fost distinse recent cu premii speciale, pentru aplicațiile lor inovative: una vine în sprijinul celor la început de carieră, iar cealaltă este creată pentru smart shopping.
Implementat pentru prima dată la Cluj, în anul 2015, de Asociaţia „Descoperă-ţi pasiunea în IT”, programul de educaţie practică şi mentorat #AcademiaDpIT (prin care liceenii şi studenţii sunt ajutaţi să descopere lumea tehnologiei, a inovaţiei şi a antreprenoriatului, prin corelarea practicii cu dobândirea de cunoştinţe tehnice şi socio-umane), s-a dezvoltat an de an, fiind prezent în momentul de față în cele mai importante orașe din Transilvania.
La Oradea, Academia DpIT a ajuns în 2018, cu susținerea Fortech, o companie de IT care a sprijinit programul de la Cluj încă de la început. Provocarea pe care o primesc elevii şi studenţii este să dezvolte un produs tech util şi inovativ, care să rezolve o problemă din comunitate. Elevii şi studenţii orădeni participanţi în acest program sunt susţinuţi să-şi transforme visele în realitate primind, timp de șase luni, de la compania de IT Fortech tot suportul necesar pentru transformarea ideilor în prototip.
În 2021 au fost selecţionaţi în program opt orădeni care, organizaţi în două echipe, MOVE I.T. și SpaceY, au adus inovaţie în domeniul serviciilor şi produselor, realizând o aplicație care vine în sprijinul celor la început de carieră şi un recipient smart care combină nevoia de smart home cu smart shopping.
Ambele aplicaţii au fost distinse recent cu premii speciale în cadrul Galei Academiei DpIT 2021.
„A fost o experiență de neuitat”
Una dintre distincții a fost acordată pentru Intern Portal, prima aplicaţie dedicată exclusiv internshipurilor. Aceasta vine în ajutorul persoanelor care sunt la început de drum în carieră. Este o aplicaţie prietenoasă, prin care elevii, studenţii şi persoanele care vor să se recalifice pot găsi şi aplica pentru un internship în cel mai scurt timp. Totodată, aplicaţia se adresează şi companiilor care îşi pot face vizibilă oferta de internship într-un mediu uşor de folosit.
Acesta este videoclipul de prezentare a aplicației: https://www.youtube.com/watch?v=h0D4_smOUAY
Echipa SpaceY (care a realizat aplicația) este formată din Adrian Marius Cîrlea, Timotei Fabian Mot, Alex Mintas și Szabo David-Eric, studenţi la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii din Oradea.
„În vara anului 2021 am decis că a sosit momentul să îmi caut o oportunitate de a pune în practică tot ce am învățat la facultate. Așa am descoperit programul DpIT, care mi s-a părut o șansă foarte bună de a câștiga experiență de lucru și de a învăța alături de mentori specializați în domeniul IT. Am decis să-mi încerc norocul și să aplic. Pot spune că această vară a fost foarte productivă. Am învățat să lucrez cu cele mai folosite tehnologii, am văzut cum e să lucrezi într-o echipă și prin ce pași trece un produs până ce este lansat. A fost o experiență de neuitat unde m-am simțit bine alături de colegi și am învățat în același timp”, mărturisește Erik Szabó, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii din Oradea, participant la program.
Mentorii studenților sunt Daniel Bran și Adrian Mota, de la Fortech.
„Academia DpIT este un program de suflet pentru mine și mă bucur mult că se derulează și la Oradea. Este al patrulea an consecutiv în care mă implic în calitate de mentor, de-a lungul edițiilor obţinând mai multe clasări pe podium alături de echipele cu care am lucrat. Anul acesta a fost un an special pentru că am participat împreună cu colegul meu Adrian Mota la programul pilot pentru studenți. Am fost plăcut surprins de pasiunea, talentul şi entuziasmul lor. Este o bucurie să ajut noua generație în dezvoltarea unei cariere în domeniul IT”, declară Daniel Bran, Senior Software Developer Fortech, mentor în program de nu mai puțin de patru ani.
“Programul Academia DpIT mi-a oferit oportunitatea de a fi mentorul unei echipe de studenți talentați, devotați și harnici. Chiar dacă rolul meu a fost să îi ajut să învețe, la finalul programului am realizat că și eu la rândul meu am rămas cu un bagaj de cunoștințe mult mai vast, de care mă voi folosi pe tot parcursul carierei mele”, spune și Adrian Mota, Software Developer Fortech, cel de-al doilea mentor al echipei.
Aplicație pentru smart shopping
Un alt Premiu Special al ediției a fost acordat echipei bihorene MOVE I.T. (alcătuită din elevii Ligia-Ionela Bădoi, Raul Ionuț Ciaca, Denisa-Bianca Derședan, Mihai-Alexandru Stancu), mentorată la sediul Fortech din Oradea de Remus Pelle, pentru produsul Foodainer: https://youtu.be/h0D4_smOUAY
Foodainer este un recipient inteligent ce funcţionează pe baza unui cântar integrat. În momentul în care cantitatea produsului păstrat în recipient scade sub un anumit nivel, utilizatorul este anunţat prin intermediul aplicaţiei. Aceasta îi adaugă automat produsul pe lista de cumpărături şi totodată îi trimite o notificare sugestivă.
O colaborare de opt ani
În acest an se împlinesc șapte ani de colaborare între Asociația DPIT și compania Fortech, dintre care în Oradea de patru ani. Noutatea în acest an este cooptarea primei echipe de studenți în proiect.
„2018 a fost primul an în care ne-am alăturat programului Academia DpIT cu mentori din partea Fortech Oradea. De atunci, ne implicăm an de an pentru că îl considerăm un program valoros pentru comunitatea noastră locală. Anul acesta am făcut demersuri pentru a-l extinde și în mediul universitar, oferind studenţilor orădeni ocazia de a lucra la un proiect real din domeniul IT, sub îndrumarea colegilor noștri”, precizează Bianca Suciu, HR Lead Fortech.
Imaginația nu are limite în acest domeniu, astfel că, în tot acest timp, tinerii bihoreni au pus la punct aplicații revoluționare. De exemplu, în 2019, Premiul III a revenit echipei bihorene Bond Coders pentru aplicația Citizen Assistant, proiect care a atras atenția municipalității locale. De asemenea, în 2020, echipa StarCoders, alcătuită din elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a fost premiată pentru „Ding”, o aplicație creată cu scopul de a reduce numărul de accidente din trafic.
„E important să le oferim tinerilor provocarea, cadrul organizat și sprijin pentru a-i implica activ în viața comunității, propunând soluții la probleme pe care le identifică și dezvoltând aplicații practice prin care aceștia să-și valorifice creativitatea. Cred că România are nevoie, mai mult ca niciodată, să stimuleze şi să sprijine inovaţia care să-i asigure dezvoltarea, în concordanţă cu cea de a patra revoluţie industrială. Tânăra generaţie ne dă speranţe că în viitor România ar putea deveni un actor important în competiţia tehnologică a secolului XXI. Avem în ţară o resursă umană foarte creativă, dar care are nevoie de susţinere pentru a-şi transforma creativitatea în inovaţie” – spune Liliana Ştefan-Cazacu, fondatorul și președintele Asociației ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, organizatorul programului.
Programul “Academia DpIT”, organizat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” este susținut în ţară de peste 40 de parteneri din mediul de business, academic şi şcolar, printre care Universitatea din Oradea, cele două mari universităţi clujene – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, sau corporaţii, multinaţionale IT şi mari companii antreprenoriale româneşti, precum Fortech.
Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News |