Echinocţiul de primăvară. De astazi zilele vor fi mai lungi decat noptile
Diverse

Echinocţiul de primăvară. De astazi zilele vor fi mai lungi decat noptile

Echinocţiul de primăvară 2017 are loc pe data de 20 martie. Este momentul în care Soarele, mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. 

Echinocţiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice şi are loc după „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când, calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă.

Anual sunt două echinocții. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Cel de-al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

echinoctiul de primavara

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Echinocţiu de primăvară are multiple semnificaţii şi obiceiuri pe întreg mapamondul. Cuvântul ‘echinocţiu’ derivă din limba franceză – ‘equinoxe -, care, la rândul lui provine din latinescul ‘aequinoctium’, format din ‘aequus’ – ‘egal’ si ‘nox’, ‘noctis’ – ‘noapte’.

Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea (Echinocţiu de primăvara) simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefica a naturii noastre umane

Ne găsiți și pe Google News