Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de evaziune fiscală și delapidare.
Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada 2019 – 2023, doi bărbați, de 45 și 48 de ani, ambii din comuna Sânmartin, județul Bihor, în calitate de reprezentanți ai unei societăți comerciale, cu sediul în localitatea Haieu, județul Bihor, în scopul sustragerii de la plata taxelor (TVA) datorate bugetului de stat, ar fi omis, în parte, evidențierea în documentele legale comunicate organului fiscal, a operațiunilor comerciale realizate și implicit a veniturilor obținute în relațiile comerciale derulate cu clienții societății, în valoare totală de aproximativ 3.250.000 de lei, prejudiciind, astfel, bugetul general consolidat al statului cu 1.396.519 lei, reprezentând TVA.
De asemenea, unul dintre bărbați, în vârstă de 48 de ani, în perioada 2019 – 2023, în calitate de reprezentant al două societăți comerciale, cu sediul în localitatea Haieu, județul Bihor, în scopul sustragerii de la plata taxelor și a impozitelor datorate bugetului de stat, ar fi înregistrat în evidențele contabile diverse operațiuni de achiziție de bunuri (materiale de construcție) și de servicii (în construcții). Acestea nu ar fi avut la bază operațiuni comerciale reale, fiind folosite facturi fictive, emise de patru societăți comerciale de tip „fantomă”, cu sediile în județele Bihor și Ilfov, în valoare totală de circa 20.000.000 de lei. Reprezenții acestora, bărbatul de 48 de ani din județul Bihor, și un alt bărbat, de 66 de ani, din municipiul București, ar fi prejudiciat astfel bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 3.250.000 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Totodată, bărbatul de 48 de ani, în perioada 2019 – 2022, în calitate de administrator al celor două societăți comerciale, cu sediul în Haieu, județul Bihor, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust, ar fi interpus, în mod fictiv, două societăți de tip „fantomă”, între societățile beneficiare, administrate de acesta și societățile furnizoare de bunuri și servicii, pentru a majora nejustificat cheltuielile celor două firme din județul Bihor. În acest sens, ar fi creat un circuit documentar fals, prin care ar fi urmărit devalizarea patrimoniului societăților și însușirea, în interes personal, a sumelor de bani transferate către firmele de tip „fantomă”, în valoare totală de 3.846.934 de lei.
De asemenea, acesta ar fi simulat o operațiune de cesionare de creanță, încheiată cu o societate din municipiul Oradea, prin care s-ar fi stabilit cedarea, de către respectiva societate din municipiul Oradea, a unei creanțe de 1.490.000 de lei, în schimbul încasării sumei de 15.000 de lei, prejudiciind astfel patrimoniul celor trei societăți cu 5.336.934 de lei.
În același caz, polițiștii de investigare a criminalității economice efectuează cercetări față de un alt bărbat, de 66 de ani, din municipiul București, bănuit de comiterea infracțiunilor de complicitate la infracțiunile de evaziune fiscală și delapidare.
Din cercetări, a reieșit că, în perioada 2019 – 2022, bărbatul, de 66 de ani, în calitatea de reprezentant al unor societăți comerciale cu sediile în județele Bihor și Ilfov, ar fi sprijinit activitatea infracțională a bărbatului de 48 de ani, în sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și în devalizarea patrimoniului celor două societăți cu sediul în localitatea Haieu, județul Bihor. Modalitatea de acțiune ar fi constat în întocmirea și emiterea de facturi fictive, ceea ce ar fi condus la crearea unui circuit comercial artificial, pentru majorarea prețurilor în mod nejustificat, în valoare de aproximativ 20.000.000 de lei.
La data de 12 octombrie a.c., pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au efectuat o percheziție domiciliară la sediul unei societăți comerciale din localitatea Haieu, județul Bihor, în urma căreia au fost descoperite și ridicate, în vederea cercetărilor, diverse documente financiar – contabile și unități de calcul utilizate în conducerea evidenței contabile.
Alte trei percheziții domiciliare au fost efectuate, în aceeași cauză, în cursul lunii iulie a.c.
Prejudiciul total cauzat astfel este de 9.983.453 de lei, din care 4.646.519 lei prejudiciul provocat bugetului consolidat al statului, reprezentând TVA și impozit pe profit, respectiv 5.336.934 de lei, reprezentând prejudiciul produs prin devalizarea patrimoniului celor trei societăți comerciale din județul Bihor.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile, precum și poprirea sumelor deținute în conturile bancare ale bănuiților.
Joi, 12 octombrie a.c., în urma administrării probatoriului, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au dispus reținerea, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a celor doi bărbați, de 45 și 48 de ani, ambii din comuna Sânmartin, județul Bihor, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.
La data de 13 octombrie a.c., cei doi reținuți vor fi prezentați procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în vederea dispunerii de măsuri legale.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a bănuiților.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Ne găsiți și pe Google News