De ziua Prematuritatii, Spitalul Pelican va fi iluminat in culoarea mov, simbolul micilor luptatori
Stiri Oradea

De ziua Prematuritatii, Spitalul Pelican va fi iluminat in culoarea mov, simbolul micilor luptatori

Sarbatorim Ziua Prematuritatii, pe 17 noiembrie, ora 18.00, prin iluminarea cladirii Spitalului Pelican in culoarea mov, simbolul celor mai curajosi bebelusi. Cu ocazia acestei zile incarcate de emotie suntem alaturi de copiii care s-au grabit sa vina pe lume, de parintii lor si sprijinim cadrele medicale fara de care cei mici nu ar fi reusit sa castige lupta pentru supravietuire.

Un copil prematur este un copil care se naste inainte de a implini 37 de saptamani de gestatie. Cu cat varsta de gestatie este mai mica, cu atat riscurile de a avea complicatii dupa nastere sunt mai mari. Prematurii sub 32 de saptamani de gestatie, care cantaresc mai putin de 1000 de grame, sunt cei mai expusi pericolului imbolnavirilor dupa nastere.

Cel mai mic prematur pe care echipa de medici si asistente a Spitalului Pelican l-a ingrijit a avut 900 de grame la nastere si 29 de saptamani de gestatie, iar acum are cateva luni si este dezvoltat normal.

La Spitalul Pelican exista posibilitatea de a trata orice fel de complicatii ale prematuritatii, atat din punct de vedere al dotarilor cu aparatura moderna, cat si in ceea ce priveste personalul, acesta fiind unul calificat pentru ingrijirea bebelusilor nascuti prematur.

interlink.ro

Dr Rusu Camelia, medic primar, sef sectie Neonatologie Spitalul Pelican:

“La Maternitatea Pelican s-au nascut peste 5000 de copii de la inființarea acesteia, iar aproximativ 400 dintre acestia au fost prematuri in a caror lupta pentru supravietuire ne-am implicat si noi, personalul medical din sectia de neonatologie cu toata puterea noastra de munca, empatia si admiratia pentru acesti mici luptatori. Pe ei si familiile lor ii sustinem in data de 17 noiembrie de Ziua Mondiala a copiilor nascuti prematur. Vom ilumina intregul Spital Pelican in culoarea mov, simbolul acestor invingatori.”

Dr Antal Liana, medic primar, conf.univ. sef sectie Obstetrica-Ginecologie: “Prematuritatea este una dintre complicatiile sarcinii a carei incidenta ramane constanta, in jur de 10-11 la suta, de-a lungul anilor, in ciuda progreselor realizate in medicina. In Maternitatea Pelican conduita intregului colectiv este una de preventie referitor la nasterea prematura. Consultul preconceptional incearca sa depisteze eventuali factori de risc, controalele periodice de monitorizare a sarcinii urmaresc identificarea factorilor de risc ce apar in evolutia sarcinii si a semnelor precoce de nastere prematura.

Conduita la nastere este adaptata fiecarui caz cu specificul sau, iar dupa nastere intregul personal medical ramane alaturi de mamica cu suport medical si psihologic pentru perioada dificila care urmeaza, cu intrebari, nelinisti, spaime si bucurii”.

Sectia de Neonatologie a Spitalului Pelican aplica cele mai moderne metode de ingrijire a copiilor nascuti premtur

Dr Rusu Camelia, medic primar, sef sectie Neonatologie Spitalul Pelican:

 “Pentru a invata sa-i ingrijim mai bine am participat la un curs international de ingrijire centrata pe familie pentru cresterea gradului de dezvoltare neurologica a prematurilor si din aceasta toamna aplicam in sectia de neonatologie cele mai moderne metode de ingrijire a acestor copii implicand-o si pe mama care traieste emotia fiecarui progres alaturi de echipa medicala”.

Maternitatea Spitalului Pelican are activitate permanenta, asigurata de linii de garda de o  echipa medicala de profesionisti si este dotata cu incubatoare deschise, ventilatoare de ultima generatie, aparate de monitorizare a functiei vitale, lampi de fototerapie, astfel incat copilul sa fie ingrijit la cele mai inalte standarde.

De asemenea, mamele sunt incurajate si sprijinite sa le acorde copiilor ingrijirea de care au nevoie. Inainte de a se externa, un copil nascut prematur sta cateva zile in salon cu mama lui, care invata sa-l ingrijeasca sub indrumarea cadrelor medicale.

Toti copiii nascuti prematur sunt inclusi intr-un program de follow-up al Spitalului Pelican si se prezinta periodic la control, cel putin pana la varsta de un an.

Ne găsești și pe Google News