Cornel Popa: Romania pierde cca. 3 hectare de padure pe ora
Cornel Popa

Cornel Popa: Romania pierde cca. 3 hectare de padure pe ora

Senatorul liberal, Cornel Popa, intr-o recenta declaratie politica, facuta de la tribuna senatului vorbeste despre recenta analiză a Greenpeace care estima că România pierde aproximativ 3 hectare de pădure pe oră! De la acest adevăr documentat cu hărţi comparative voi pleca în susţinerea declaraţiei politice de astăzi.

Este un subiect mult discutat, dar este pentru prima oară când un ministru al Mediului şi Pădurilor spune cu subiect şi predicat că situaţia este atât de gravă pe cât o reclamă şi asociaţiile de mediu din România şi îşi asumă planuri de acţiuni macro pentru a controla fenomenul tăierilor ilegale de lemn, a declarat Cornel Popa.

Am atras atenţia în nenumărate rânduri asupra patrimoniului nostru naţional pe care îl pierdem încet-încet prin activitatea ilegală a unor oameni pentru care viitorul copiilor noştri nu reprezintă o prioritate, din moment ce aleg să afecteze atât de grav natura şi ecosistemul zonelor împădurite din ţara noastră. Ne mai miră faptul că au loc tot mai multe incidente în care sunt implicaţi urşi care coboară din păduri şi ajung pe drumuri circulate de autoturisme sau în gospodăriile oamenilor?„, a mai spus liberalul.

Senatorul bihorean a inceract sa explice de ce sunt necesare solutii clare, aplicabile si puse in practica imediat

„Îndrăznesc să numesc ceea ce traversăm acum o criză a pădurilor în România, şi nu cred să greşesc, pentru că este momentul să se găsească soluţii clare, aplicabile şi puse în practică imediat pentru a salva patrimoniul verde al ţării. Cunosc și argumentele celor care susțin că proprietarii de păduri se simt vizaţi şi incapabili să decidă asupra proprietăţii lor, chiar dacă sunt de bună credință și acționează în interesul naturii. Adevărul dureros rămâne la fel de valabil: suntem în cea mai gravă etapă a procesului care a dus la pierderea a mii de hectare de pădure, chiar și din zone virgine sau protejate. Sunt adeptul luării deciziilor în consens cu toate părţile implicate şi analizând efectele măsurilor decise de comun acord dar, mai mult decât atât, cred în acțiune imediată când ne confruntăm cu o criză. Iar aici suntem  cu toții de acord că alarma de pericol a sunat demult! 

Așadar, indiferent de modul în care autorităţile decid să o facă, un lucru este sigur – salvarea pădurilor depinde de prezent, de ziua Zero în care se trece efectiv la acţiune. Pentru că, de-a lungul timpului am primit răspunsuri de la miniştrii Mediului la întrebările mele punctuale, amintindu-mi-se de Radarul pădurilor, de alte aplicaţii de urmărire a transporturilor de lemne… Toate acestea s-au dovedit insuficiente pentru amploarea pe care a luat-o defrişarea în România. Aşa că susţin cu toată convingerea Cabinetul Orban în măsurile pe care le va decide pentru stoparea atentatului la bogăţia naturală a României şi soluţiile urgente de reîmpădurire şi refacere a patrimoniului silvic naţional!”

Foto: radiocluj.ro

Ne găsiți și pe Google News