Cornel Popa: Premierul Romaniei a eliminat din Consiliul Economic si Social, reprezentanții societății civile
Cornel Popa

Cornel Popa: Premierul Romaniei a eliminat din Consiliul Economic si Social, reprezentanții societății civile

Recent, premierul României, doamna Viorica Dăncilă, a schimbat printr-o decizie netransparentă 13 din cei 15 membri ai Consiliului Economic şi Social, un organism autonom, consultativ şi indispensabil în elaborarea unor proiecte de impact, cum este şi Legea pensiilor.

Ei bine, peste noapte, Guvernul îndepărtează din procesul de consultare obligatoriu ONG-urile care şi-au spus deschis până acum punctul de vedere, înlocuindu-le cu altele alese de ministrul Muncii.

Senatorul liberal, Cornel popa, explica intr-o declaratie politica facuta in aceasta saptamana, ca este cel puţin discutabil modul în care alege Guvernul să îşi atingă obiectivele – netransparent, în spatele uşilor închise, tăind punţile de comunicare cu societatea civilă. Şi este regretabil că înlocuirea membrilor CES survine în urma unor schimburi de replici mai puţin protocolare între reprezentanţii CES şi reprezentanţii Guvernului. Solicitarea de a „închide ochii” la proiectul Legii pensiilor este periculoasă pentru parcursul legislativ al legii şi prin efectele acesteia în viitorul apropiat, prin ignorarea riscurilor implicite: impact bugetar, afectarea unor categorii de pensionari, bulversarea unui sistem şi aşa în impas!

Însă, privind în ansamblu, acest caz de impunere prin forţă a unor modificări legislative nu este singular. Lipsa dialogului a devenit politică de partid. Actuala coaliţie a luat ţara pe inventar şi o guvernează exclusiv în interes personal, în ciuda oricăror intervenţii ale Opoziţiei, ale cetăţenilor care au protestat în stradă şi ale Uniunii Europene prin vocile unor lideri importanţi.

Îmi este imposibil să înţeleg cum îşi imaginează PSD – ALDE că poate continua acest tip de guvernare în timp ce toate argumentele noastre sunt perfect valabile şi susţinute de cadrul legislativ naţional şi european„, spune Cornel Popa, care, de altfel, luni 15 octombrie trimitea o interpelare prim-ministrului Dancila, in care ii solicita lamuriri cu privire la unele aspecte esentiale ale acestei decizii.

În acest context, vă rog să ne lămuriți în legătură cu aspecte esenţiale ale deciziei dumneavoastră:

  1. Care este temeiul legal pentru care au fost necesare aceste schimbări, având în vedere că reprezentanții mai aveau peste 2 ani de mandat?
  2. Care a fost procedura de selecție pentru cei 13 reprezentanți noi pe care i-ați desemnat? De ce reprezentanții inițiali nu au fost informați de această schimbare și de noua selecție?
  3. Cum veți garanta consultări transparente și dialog real cu societatea civilă în condiţiile unor schimbări pe care le impuneţi peste noapte, în spatele uşilor închise?

Ne dorim să fim şi noi o pată neagră pe obrazul Europei? Ne dorim şi noi să călcăm pe urmele statelor care sunt blamate pentru politicile restrictive şi împotriva propriilor cetăţeni? Noi, România, sigur nu. Iar din acest punct de vedere Guvernul Dăncilă nu ne reprezintă!„, se intreaba retoric, senatorul liberal

Privite în oglindă – prestaţia internaţională a domnului Klaus Iohannis şi cea a doamnei Viorica Dăncilă ne dau imaginea clară a celor două Românii – cea a românilor şi cea a unui grup de interese care încearcă să subjuge o economie emergentă şi o naţiune care parcurgea liniştită drumul european ales în anul 2007!

Ne găsiți și pe Google News