Cooperare între Consiliul Județean Bihor și Direcția Agricolă pentru promovarea produselor românești
Stiri Bihor

Cooperare între Consiliul Județean Bihor și Direcția Agricolă pentru promovarea produselor românești

noriel.ro
Marți, 10 octombrie 2017, orașele Ștei și Săcueni au marcat Ziua națională a produselor agroalimentare românești, sub coordonarea Direcției Agricole Bihor în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor.

\Potrivit Legii nr. 168 / 2017, prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază, provenite în proporție de 100% din fermele din România.

La Săcueni, Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean a subliniat importanța accesării de fonduri europene de micii producători din zona Valea Ierului, în ultimii ani, acesta fiind un factor important de dezvoltare a microregiunii. Totodată, și parteneriatul dedicat acestei zile redă faptul că instituția pe care o conduce accentuează rolul informării corecte și la timp a micilor întreprinzători, misiunea lor fiind îngreunată de inexistența în zona noastră a unui puternic jucător de piață din domeniul procesării laptelui sau a cărnii. Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole a că zona Valea Ierului a punctat foarte bine la ”Programul tomate”, foarte multor fermieri din zona Diosig-Săcueni fiindu-le acordat sprijinul de 3.000 euro. Totodată, domeniul viticulturii ar putea fi pe o linie ascendentă, ținând cont de faptul că, față de statisticile de acum 10 ani, cifrele încep să fie din nou încurajatoare.

            La Ștei, peste 30 de producători și consumatori s-au adunat pentru a afla care sunt posibilitățile de dezvoltare pe care le au, cum se pot face cunoscuți și pe sprijinul cui se pot baza în desfășurarea activității. În ciuda calamităților care le-au distrus unor o bună parte din recoltă, locuitorii din Țara Beiușului nu se lasă descurajați când vine vorba despre a aduce în fața consumatorilor produse autohtone.

decathlon.ro

            Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, i-a asigurat pe producători de sprijin din partea instituției pe care o conduce, și s-a arătat încântat de ideea de a avea „o zi pe care să o dedicăm produselor tradiționale românești”. Vicepreședintele le-a făcut locuitorilor și câteva propuneri, cum ar fi să se asocieze dacă doresc să comercializeze în supermarket-uri, și să acorde atenție etichetelor, pe care să fie inscripționată proveniența produsului.

            Ioan Mang a făcut și o scurtă vizită în Piața Agroalimentară din Ștei, unde localnicii se pot aproviziona cu legume și fructe de sezon.

            La cele două întâlniri de astăzi, reprezentanții Consiliului Județean și-au luat angajamentul ca, prin cele două departamente din cadrul DDIP Bihor, specializate pe dezvoltarea microregiunilor Țara Beiușului și Valea Ierului, să vină în sprijinul producătorilor bihoreni pe termen lung și să contribuie la dezvoltarea unei identități prin care aceștia să fie ușor identificabili de consumatori pe piață.