Concursul national de ecologie, ecoturism si protectia mediului „Floare de Lotus”
Educatie Stiri Oradea

Concursul national de ecologie, ecoturism si protectia mediului „Floare de Lotus”

În periada 21-24 iunie a avut loc, la Oradea, cea de-a XVIII-a ediție a evenimentului: Concurs național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de lotus”, la care au participat 85 de elevi și profesori veniți din 16 județe ale țării, printre care: Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Bihor, Bistrița -Năsăud, Covasna, Constanța, Iași, Maramureș,  Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, municipiul București etc.            

            Evenimentul a fost organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației Bihor și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, precum și Agenția de Protecția Mediului Bihor.

            Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de lotus” constituie a III-a etapă din cadrul Concursului național interdisciplinar ”De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre ….Soare răsare!”

            Prima zi a fost dedicată primirii și înregistrării participanților, care au fost găzduiți la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea, precum și organizării  probelor din concurs. În cea de a doua zi, vineri, 22 iunie, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului, coordonat de doamna Carmen Filip, profesor la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Un mesaj de ,,bun venit” a fost adresat celor prezenți de doamna inspector școlar Daniela Sopota de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, de directorul Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, domnul profesor Peter Dan Nicolae, de Ungureanu Mihaela (Agenția de Management al Destinației Bihor), precum și de domnii directori de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” Oradea, domnul profesor Tirla Gheorghe și doamna Turcaș Rodica.

După festivitatea de deshidere a urmat ,,Atelierul fanteziei: natură și artă”, în cadrul căruia, elevii coordonați de profesorii însoțitori au creat adevărate opere de artă, metamorfozând deșeuri (hârtie, PET-uri, carton, rumeguș, diverse materiale din poliamidă etc.) sau utilizând diverse elemente din mediul înconjurător (scoarță de copac, flori uscate). Prin participarea la acest atelier, s-a urmărit stimularea creativității copiilor, încurajarea originalității, dezvoltarea unor abilități practice și, nu în cele din urmă, conștientizarea importanței protejării şi conservării mediului înconjurător. Lucrările realizate de elevi au fost premiate. Acestea sunt expuse, timp de o lună, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor. În cea de a doua parte a zilei s-a vizitat Cetatea Oradea și au fost organizate probe teoretice și practice având ca temă protecția mediului înconjurător. Aceste activități au fost coordonate de doamna Eleonora Mircescu și voluntarii de la Ecotop Oradea, precum și de doamna prof. Filip Carmen de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.

                M-a impresionat Cetatea Oradea. Sunt pasionat de istorie și sunt fericit că am reușit să aflu mai multe despre întemeierea acestui oraș, fasinant și efervescent, ce se modernizează continuu ”(Nistor Constantin, Clubul copiilor din Fălticeni, Suceava).

Sâmbătă, 23 iunie, a fost organizată o excursie în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. Scopul principal al acestei excursii a fost cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural. De asemenea, s-a dorit dezvoltarea curiozității elevilor de a cunoaște și de a cerceta tainele naturii.   Principale obiective turistice vizitate au fost: Peștera Meziad, poteca tematică: Descoperă Pădurea Craiului și expoziția de ouă încondeiate de la Drăgoteni. Organizarea excursiei a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor. De asemenea, un sprijin deosebit a fost acordat de Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, prin prof. Nicoleta Lung, precum și de Asociația ,,Orizont Verde”, prin doamna Szabo Angela, care au delectat oaspeții cu produse culinare tradiționale (plăcintă pe lespede, pancove, tocăniță de cartofi cu carne). Meșterul popular, doamna Dorina Hanza a prezentat colecția de ouă încondeiate, explicând vizitatorilor motivele decorative specifice locului, tehnica și instrumentele folosite la încondeierea ouălor. Ghidajul în timpul excursiei a fost asigurat de Ungureanu Mihaela – analist în turism, AMD Bihor.

            În urma excursiei efectuată în situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, copii au fost deosebit de încântați de obiectivele turistice vizitate, mulți dintre ei manifestându-și dorința de a reveni în județul Bihor pentru a descoperi și alte frumuseți zămislite de om și natură.

            Iată, mai jos, câteva impresii ale elevilor participanți la eveniment.

                Cel mai mult mi-a plăcut Peștera Meziad. Este prima data când intru într-o peșteră și nu mă așteptam șă-mi placă atât de tare. A fost incredibil! Sper să-mi conving părinții să mai mergem acolo” (Hrehoreț Ionela Petrița, Clubul Copiilor Sângiorz-Băi, jud. Bistrița Năsăud).

            În această excursie am învățat o grămadă de lucruri noi. Am învățat aici că nu este important să câștigi neapărat, ci să descoperi lucruri noi și să-ți faci multe amintiri frumoase” (Miea Anastasia Maria, Palatul Copiilor Botoșani).

            În excursia desfășurată în situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului m-a impresionat puterea naturii de a crea adevărate ,,opere de artă”, monumente ale naturii. Peștera Meziad m-a impresionat prin opulanță, grandoare, dar și prin frumusețea specifică” (Miea Daria, Palatul Copiilor Botoșani).

            Întunericul și lumina, acestea vreau să cred că mi-au determinat plăcerea vederii în zonele vizitate. În peșteră erau, pestrițe, pete negre în lumina lanternei care se ,,zbătea” dincolo de portal, dincolo de civilizație, dincolo de religia noastră, în religia lor. Calcar, argilă, chimie și o perioadă de mii de vieți omenești care să stimuleze, simplu și sigur, liniștea subterană, simfonia creșterii (prin pic, pic, picuri), tăcerea morții, atunci când vântul ar vrea să mai ,,cânte” doar printre ,,draperiile” scenei de spectacol…Lumina pare înghețată; închizi ochii și încă mai vezi, și încă te doare frumusețea, strălucirea peisajului cavernicol. Un nor, poate, deranjează aerul dintre lumea de sus și cea de jos. Deasupra peșterii, deasupra necunoscutului, pe Terra crește, dintr-o mână de praf, cel mai frumos arbore. Așa cum spunea Horațiu: ,,Pulvis et umbra sumus” (Suntem pulbere și umbră). Aș putea adăugă: suntem lumină și întuneric, deoarece pulberea se vede doar în lumină, iar întinericul, doar în… ”(Moroianu Elena Victorița, Clubul Copiilor Hârșova, jud. Constanța).

            În excursia de astăzi am apreciat peisajele, am ascultat cu atenție indicațiile ghidului, îmbogățindu-mi cunoașterea și am observat cu plăcere atât flora, cât și fauna” (Neculai Raluca, Clubul Copiilor Hârșova, jud. Constanța).

            Cel mai mult mi-a plăcut Peștera Meziad, deoarece este o peșteră specială, cu o intrare imensă, ceea ce nu am mai văzut până acum. Este cea mai mare peșteră vizitabilă din România, cu cel mai lung traseu, are o varietate imensă de stalagmite și stalactite care imbracă diverse forme, cum ar fi: un pantof, un șarpe sau o fântînă. Este o peșteră unică, în care se poate simți o atmosferă aparte.” (Florea Larisa, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea).

            Un impact deosebit asupra mea l-a avut Peștera Meziad, impresionantă prin grandoarea sa, prin multitudinea de stalactite, stalagmite, coloane formate în decursul a milioane de ani. Numeroasele galerii, diferitele forme pe care le îmbracă speleotemele în urma depunerilor de calcit (ciocul de pelican, fața de om, coada de rechin), sunt adevărate opere de artă ale naturii, O să revin cu plăcere în vizită la Peștera Meziad!” (Bobocu Alexandra Florentina, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea).

Mi-a plăcut totul, totul… a fost unic, frumos și distractiv ”(Șoproni Laura Bianca, Palatul Copiilor Satu Mare).

În această excursie, cel mai mult mi-a plăcut poteca tematică de pe Dealul Farcu, deoarece la capătul acesteia am descoperit o priveliște de basm ”(Terzea Teodora Filofteia, Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade”, Întorsura Buzăului).

Organizatorii evenimentului: Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Universitatea din Oradea, Fundația Ecotop Oradea, Asociația ,,Orizont Verde” și Școala Gimnazială nr. 1 din Remetea.

Ne găsiți și pe Google News