CJ Bihor s-a imprumutat cu 50 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte
Stiri Bihor

CJ Bihor s-a imprumutat cu 50 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte

În ședința din 19 august 2020, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din București, entitate ce funcționează pe lângă Ministerul Finanțelor Publice, a autorizat contractarea unui credit în valoare de 50 milioane lei de către Consiliul Județean Bihor.

Creditul va asigura resurse financiare pentru realizarea unor investiții publice de interes local, a căror documentații tehnico-economice au fost aprobate prin hotărâri de consiliu județean. Din această sursă de finanțare rambursabilă vor fi finanțate următoarele obiective:

  • Campusul școlar pentru învățământ special din municipiul Oradea (16 milioane RON)
  • Reparații capitale la viitorul sediu al C.J. Bihor din Oradea, strada Republicii nr. 35 (16 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 795 Salonta-Tinca (7 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drumuri Județene DJ 764A și DJ 108J, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (2,4 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 108K, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (0,6 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 792A Beliu-Tinca-Leș (4 milioane RON), respectiv
  • Construire pod peste Crișul Repede în localitate Bulz (4 milioane RON).

Finanțatorul împrumutului de 50 milioane lei va fi Banca Comercială Română, durata contractului fiind de 15 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani de la data semnării contractului, iar rambursare creditului va fi efectuata după perioada de grație în 47 de rate egale. Creditul va fi contractat cu o rata variabilă a dobânzii ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,3%. Banca va mai percepe un comision de 0,25% din valoarea totală a creditului, plătibil la prima tragere.

Președintele Pásztor Sándor ne-a precizat: ”Acestea sunt proiecte concepute în anii precedenți, unele  deja în implementare. Odată ce plenul Consiliului Județean Bihor a votat în unanimitate acest credit, iar Comisia de Autorizare ne-a dat undă verde, practic, există asigurată continuitatea acestor proiecte”.

Precizăm faptul că, pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, gradul de îndatorare al județului Bihor se află mult sub limita legală de 30%.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News