După implementarea cu succes a două proiecte Erasmus+, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal din Oradea a câștigat un nou program finanțat cu sprijinul Uniunii Europene.
Joi, 26.10.2023, sala de conferinţe a Hotelului Maxim a fost gazda evenimentului de lansare al Parteneriatului de cooperare Erasmus+ School Well-Being 4 All (2023-2025), cu număr de referință 2023-1-RO-01-KA220-SCH-000151520.
La conferință au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, din cadrul Universității din Oradea, CJRAE, SLI Bihor, Casa Corpului Didactic, DGASPC, ISO Oradea, precum și directoarele instituțiilor de învățământ special din Oradea, alături de delegațiile instituțiilor partenere și părinți.
Prof. Maria Ramona Vesa, în calitate de coordonator al proiectului a prezentat principalele obiective ale parteneriatului de cooperare tip Erasmus +, care se va derula în perioada 2023-2025, cu participarea a cinci școli speciale și incluzive din Spania, Portugalia, Turcia, Cipru și Grecia.
”Proiectul a pornit de la nevoia comună a partenerilor implicați de a îmbunătăți starea de bine a copiilor cu cerințe educative speciale (CES), dar și a profesorilor care lucrează cu aceștia, printr-un schimb de bune practici cu parteneri din Europa. Starea de bine a elevilor este cea mai importantă condiție prealabilă pentru succesul învățării viitoare, dar și pentru dezvoltarea cognitivă, achiziții, dezvoltare personală durabilă și incluziune socială” – a precizat prof. Maria Ramona Vesa, directorul CSEI Cristal, subliniind și al doilea scop al parteneriatului, de dezvoltare a abilităților de management al stresului pentru prevenirea fenomenului de burn-out la locul de muncă pentru profesori.
Acțiunile principale ale acestui proiect vor fi șase activități de învățare/predare/formare găzduite de fiecare partener. Rezultatul final al proiectului va fi crearea unui produs intelectual – tool-kit-ul School Well-Being 4 All, realizat în colaborare de către parteneri.
Programul evenimentului a cuprins un scurt moment artistic, un joc ritmic intitulat Cercul Veseliei, oferit de preșcolarii de la CSEI Cristal, coordonați de profesorii Emilia Burcă. Paula Bologa, Bodoni Andrea, Ligia Cuc, Anturia Merțan și Alexandra Sferle, iar Nicolas Mierluț, elev al Liceului de Arte Oradea, a încântat auditoriul cu un mini recital de vioară sub coordonarea profesorului Andrei Moga.
La finalul evenimentului, profesorul universitar Vasile Marcu i-a felicitat pe organizatori pentru ideea de a veni în întâmpinarea unei nevoi reale, iar Flaviu-Ștefan Zancu, reprezentantul SLI Bihor a propus extinderea proiectului pentru colegii din învățământul de masă care lucrează cu copii cu CES. Reprezentantul Casei Corpului Didactic, Alin Serafim Ștefănuț și-a exprimat speranța, că acest parteneriat va primi un ecou și din rândul cadrelor didactice din județul Bihor.
La reușita evenimentului de lansare au contribuit și cadrele didactice de la C.S.E.I. „Cristal”, care fac parte din echipa de implementare a proiectului.
Ne găsiți și pe Google News