Cunoști zâmbetul acela larg care îți înseninează fața și te ajută să te simți bine și natural în orice situație? Ei bine, zâmbetul tău nu ar trebui să apară din ce în ce mai rar doar pentru că ai observat că dinții s-au îngălbenit și că strălucirea lor naturală este din ce în ce mai greu de sesizat.
Îngălbenirea dinților este un proces natural, genetic și, de cele mai multe ori, influențat de factori externi. Însă, indiferent de motivul pentru care ești din ce în ce mai discret cu zâmbetul tău, există soluții care să îți readucă zâmbetul larg pe buze. Albirea dentară profesională este la îndemâna oricui, nu este dureroasă și datorită tehnologiilor moderne se poate realiza rapid și eficient chiar și cu un laser dentar, în cabinetul clinicii stomatologice.
Dar, înainte să vorbim despre albirea dinților, să vedem care sunt cele mai des întâlnite cauze pentru îngălbenirea dentară și cum anume poți să îți protejezi mai bine dinții de factorii externi.
Îmbătrânirea și factorii genetici
Chiar dacă nu mulți cunosc acest aspect, factorul genetic poate fi cel care determină cât de albi sunt dinții unei persoane. De altfel, culoarea sau nuanța dinților diferă de la o persoană la alta, încă din copilărie. Așadar, dacă părinții au avut dinți albi atunci sunt mari șanse ca aceeași nuanță pronunțată să fie observată și la copiii lor. În caz similar, dacă părinții ori bunicii au avut nuanțe mai palide de alb sau o strălucire mai puțin vizibilă a dinților atunci, cel mai probabil, aceeași situație va fi și în cazul urmașilor.
Mai mult, trecerea timpului și îmbătrânirea normală reprezintă o altă cauză pentru îngălbenirea danturii. Și aici factorul genetic poate grăbi sau întârzia procesul, de la caz la caz. Astfel, sunt situații în care dinții își vor pierde albul natural și strălucirea specifică chiar și atunci când persoanele acordă atenție sporită prevenției și protejării degradării dentare.
Alimentația și băuturile care îngălbenesc dinții
Următoarea cauză în îngălbenirea timpurie a dinților este reprezentată de stilul de viață al fiecăruia dintre noi. În caz concret, alimentația și băuturile consumate zi de zi determină pierderea treptată a albului natural al dinților și a strălucirii acestora.
Alimentele și băuturile bogate în coloranți alimentari, sintetici vor degrada datura chiar și atunci când se respectă o igienă dentară corectă. Mai mult, există și băuturi naturale care pot îngălbeni dinții așa cum se întâmplă în cazul cafelei, a vinului roșu ori a sucurilor naturale din sfeclă roșie, rodie, afine și altele similare.
De evitat sunt sucurile acidulate și colorate artificial alături de alimente procesate și bogate în grăsimi și zaharuri așa cum se menționează și pe sfatulmedicului.ro. Acestea nu doar că afectează strălucirea dinților dar pot duce și la apariția timpurie a cariilor dentare.
Viciile neprietenoase cu albul natural al dinților
După alimentația dezechilibrată putem aduce în discuție viciile uzuale care pot avea o influență directă asupra culorii dinților. Astfel, în topul cauzelor responsabile de îngălbenirea danturii se află fumatul. În categoria fumat includem atât țigările tradiționale cât și folosirea dispozitivelor electronice pentru fumat sau pentru vapat.
Sfaturi pentru albirea eficientă și sigură a danturii
Albirea eficientă și sigură a dinților se poate obține indiferent de vârstă și oricare ar fi nuanța actuală a dinților. De precizat că tratamentul de albire dentară nu trebuie urmat acasă având în vedere că folosirea neconformă a produselor de albit poate duce la degradarea rapidă a dinților și a gingiei.
Astfel, o albire profesională se poate obține cu ușurință și cu rapiditate în cabinetele clinicilor dentare. Schema de tratament se face doar la recomandarea medicului dentist și doar în urma unui consult stomatologic de specialitate. În urma consultului se va trece la albirea dinților prin diverse metode, fiind disponibilă și tehnologia de albire prin laser. În urma ședințelor se pot obține dinți mai albi cu până la 6 nuanțe iar atunci când există și alte afecțiuni se poate opta și pentru fațete dentare. Desigur, fiecare tratament trebuie discutat în prealabil cu medicul stomatolog pentru rezultatele cele mai eficiente și sigure.
Ne găsiți și pe Google News