Bugetul Oradiei in 2024 va fi de aproape 3 miliarde de lei. Cel mai mare din istoria post-decembrista
Stiri Oradea

Bugetul Oradiei in 2024 va fi de aproape 3 miliarde de lei. Cel mai mare din istoria post-decembrista

Primăria Oradea a lansat în consultare publică Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului pe anul 2024, invitând persoanele interesate să vină cu propuneri și sugestii.

Acestea pot fi formulate până în data de 8 februarie, fie pe email la adresa: primarie@oradea.ro, fie pe fax la nr. 0259/437.544, prin poștă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1 sau depuse la Centrul de relații cu publicul de la parterul instituției. Materialele transmise vor trebui să poarte mențiunea: „Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024”.

Totodată, în data de 1 februarie, de la ora 16:00,  se va organiza o dezbatere publică în sala mare a primăriei, unde sunt așteptați toți cei interesați de proiectul de buget al municipiului pe anul 2024.

Primarul Florin Birta, împreună cu directorul economic Eduard Florea, au prezentat azi, 26 ianuarie în cadrul unei conferințe de presă, propunerea de buget pe 2024 și calendarul consultării proiectului.

În deschiderea conferinței, primarul Florin Birta a subliniat faptul că reușita anului 2023 de a fi cel mai bun an din punct de vedere a investițiilor, cu o valoare totală de peste 918 milioane lei investiți, se datorează unei munci de echipă.

„Este meritul întregii echipe din cadrul primăriei, atât a celor care au scris proiecte, cât și al celor care le-au implementat. Dar trebuie să știți că este și meritul foarte mare al Direcției Economice și îi mulțumesc pe această cale domnului Eduard Florea și întregii sale echipe pentru efortul făcut la finalul anului trecut, când în 5 zile s-au făcut 700 de ordine de plată, pentru a putea efectua toate plățile, astfel încât să ne putem deconta toate proiectele pe fonduri europene, pentru când a trebuit să găsească soluții pentru a utiliza creditele pentru lucrările pe care le aveam de plătit, pentru ca apoi în 2024 să ne recuperăm banii”, a precizat primarul Florin Birta.

Cel mai mare buget din istoria post-decembristă

Printre prioritățile bugetului pe anul 2024 se numără proiectele cu finanțare nerambursabilă, datoria publică, contractele deja angajate și serviciile publice pentru cetățeni.

„Pentru anul 2024 avem un buget de 2,9 miliarde de lei, cel mai mare din istoria post-decembristă. Este o creștere de 28% față de execuția anului trecut, execuție care s-a încheiat la 2,2 miliarde de lei. Este un buget care cuprinde și excedentul bugetar de anul trecut de 114 milioane de lei, din care 77,9 de la bugetul local și 36 milioane de la instituții finanțate din venituri proprii. În mare, acest excedent s-a datorat interdicțiilor de a face plăți în lunile noiembrie și decembrie pentru bunuri, servicii și alte investiții care nu erau finanțate din fonduri europene. Aceste sume au rămas în conturile primăriei, astfel încât urmează ca în lunile ianuarie-februarie să fie plătite către furnizorii și constructorii care nu au putut fi plătiți la finalul anului trecut”, a precizat primarul Florin Birta.

Directorul Eduard Florea a completat: „Faptul că componenta sănătate este gestionată de administrația locală aduce în bugetul municipiului o componentă importantă, 31% din totalul bugetului sunt veniturile pe care le înregistrează spitalul”.

În ceea ce privește cheltuielile, resursele au fost alocate pentru susținerea cheltuielilor operaționale în sumă de 1.642.945.490 lei (56%) şi pentru cheltuielile cu investițiile în sumă de 1.279.687.720 lei (44%), rezultând un total de cheltuieli de finanțat în valoare de 2.922.633.210 lei.

Ca și dificultăți întâmpinate, directorul Eduard Florea a subliniat lipsa de predictibilitate legislativă, cu modificări fiscale foarte dese. „Este al doilea an când orașul are venituri proprii în scădere. Motivul îl reprezintă acea decizie a Guvernului de a regândi modul de distribuire a cotelor din impozitul pe venit. Este cel mai important venit propriu, și evident orice formulă diferită de calcul impactează asupra veniturilor proprii. Astfel, deși formula a rămas aceeași, la redistribuire nu se mai includ impozitele aferente veniturilor din pensii, impozitele aferente dividendelor, respectiv cele din dobânzi. Este o scădere cu 3 procente față de încasările anului anterior”, a spus Eduard Florea, directorul Direcției Economice..

Anul 2024 va aduce multe investiții noi, printre care se numără noul grup energetic, noul spital de pe strada Vlădeasa, Geotermal Ioșia Sud, Pasajul Borșului, Pasajul Decebal, Parcul 1 Decembrie, iluminatul public, o creșă nouă, reabilitarea energetică a unor școli.

Ne găsiți și pe Google News