Bilantul primarului Florin Birta, la un an de mandat
Stiri Oradea

Bilantul primarului Florin Birta, la un an de mandat

Primarul Florin Birta, alături de viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, și-a prezentat raportul de activitate din primul an de mandat. Anul 2021 a fost puternic influențat de pandemia generată de coronavirus, astfel că preocuparea administrației locale a fost gestionarea crizei sanitare, a cheltuielilor, a economisirii banului public și s-a pus accentul pe atragerea cât mai multor fonduri europene.

Primarul Florin Birta a enumerat cele mai importante proiecte încheiate, precum şi cele aflate în derulare, cum ar fi parcarea supraetajată de pe strada Braşovului şi cea de pe strada G. Bariţiu, pasajul suprateran din dreptul Universităţii, extinderea liniei de tramvai pe traseul Calea Aradului-Atelierelor, reabilitarea bulevardului Nufărul-Cantemir, noile zone pietonale de pe străzile Libertăţii,  Aurel Lazăr şi Piaţa Ferdinand, dar şi modernizarea parcului OTL cu 20 de tramvaie ASTRA-Arad şi 15 autobuze hibrid.

Împreună am fost în tot acest an o echipă și împreună am putut duce lucrurile mai departe, alături de consilierii locali și de angajații din aparatul de specialitate al Primăriei Oradea, cărora le mulțumim pentru toată activitatea. În urma acestei pandemii am trecut prin multe situații dificile. Una dintre ele este actualizarea prețurilor contractelor, pentru că au crescut prețurile materialelor de construcții și atunci, doar acolo, avem aproximativ 80 de milioane de lei în plus, pe care în loc să-i folosim anul viitor la alte investiții, a trebuit să-i suplimentăm pentru aceste contracte de lucrări. Totodată, să nu uităm că avem o problemă în acest moment pe care va trebui să o rezolvăm legată de încălzirea de la iarnă, pentru că prețul gazelor s-a scumpit de la 80-100 de lei/megawatt undeva la aproximativ 500 de lei/megawatt și în acest moment suntem în discuții pentru a lua unele decizii în ceea ce privește prețul gigacaloriei de la iarnă”, a precizat primarul Florin Birta.

Primul an de mandat a fost unul al implementării de noi proiecte pentru dezvoltarea orașului și continuării proiectelor demarate în anii anteriori, dar și al gestionării crizei sanitare generată de pandemia de COVID 19.

interlink.ro

Printre obiectivele pe care le-am avut de la început au fost în primul rând creșterea calității vieții, infrastructura, drumuri mai bune în oraș, pasaje pentru decongestionarea traficului, noi spații verzi, atragerea în continuare de investiții, dezvoltarea companiilor locale și servicii publice mai bune. Un proiect la care lucrăm și ținem foarte mult să-l implementăm în următoarea perioadă este digitalizarea, în continuare, a administrației publice locale. Am pus accent pe un transport metropolitan integrat, proiecte de regenerare urbană, parcări compacte în centrul orașului și în cartiere, noi zone pentru tineret și sport, școli, grădinițe modernizate și foarte important, mai ales în această perioadă, un sistem medical la standarde normale”, a mai precizat primarul Florin Birta. 

Printre prioritățile administrației publice locale orădene se numără implementarea proiectelor care vizează drumurile și rețelele publice, oferind condiții de trafic mai bune, demne de un oraș european. Administrația și-a propus să facă progrese notabile în dezvoltarea infrastructurii medicale, modernizând unitățile spitalicești și asigurând condiții decente pentru pacienți. Multe dintre proiectele cu un impact major în domeniul sanitar sunt deja în derulare.

Totodată, turismul sustenabil este parte din strategia pe termen lung a orașului Oradea. Sunt folosite resursele și obiectivele turistice de care orașul dispune pentru atragerea turiștilor, se continuă reabilitarea clădirilor din centrul istoric în cadrul programului anual, precum și restaurarea zidurilor Cetății Oradea.

S-au mai dezvoltat proiecte în domeniul educației, culturii, socialului sau  siguranței cetățeanului, acestea urmând să fie continuate și în anii următori.

Bilanț la un an de mandat – primar Florin Birta

S-a împlinit un an de când orădenii au decis să le fiu primar, o poziție ce vine cu multă responsabilitate și decizii importante pentru comunitatea locală, și astfel să continuăm dezvoltarea municipiului Oradea, lucru pe care îl facem în ciuda dificultăților impuse de situația pandemică care a afectat toate sectoarele de activitate. Experiența ultimilor ani, parteneriatul real cu Consiliul Județean Bihor și munca colegilor din administrația publică locală însă, ne-au ajutat să menținem direcția bună în care s-a înscris orașul.

Așadar, în primul an de mandat am acordat o atenție deosebită gestionării corespunzătoare a cheltuielilor și economisirii banului public și am pus accentul pe atragerea cât mai multor fonduri europene.

Primul an l-am dedicat :

 • Implementării de noi proiecte dedicate dezvoltării orașului
 • Continuării proiectelor demarate în anii anteriori
 • Gestionării crizei sanitare generată de pandemia COVID-19

Obiective:

 • drumuri mai bune în oraș
 • pasaje pentru descongestionarea traficului
 • noi spații verzi
 • atragere de investitori și dezvoltarea companiilor locale
 • servicii publice mai bune și digitalizarea administrației locale
 • un transport metropolitan integrat
 • proiecte de regenerare urbană
 • parcări compacte în centrul orașului și în cartiere
 • noi zone pentru agrement și sport
 • școli și grădinițe modernizate
 • un sistem de sănătate la standarde normale

INFRASTRUCTURĂ și transport:

Printre prioritățile administrației publice locale orădene se numără infrastructura rutieră înțelegând că dezvoltarea orașului este strâns legată de continuarea și implementarea proiectelor care vizează drumurile și rețelele publice, oferind locuitorilor și celor care ne tranzitează, condiții de trafic mai bune, demne de un oraș european. De asemenea, punem accent pe un sistem de transport public performant și modern, prin reînnoirea parcului de tramvaie și autobuze, care să confere publicului condiții mai bune și confort sporit. Am avut în vedere continuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare străzi, precum și amenajarea de parcări noi pentru decongestionarea traficului și creșterea mobilității urbane. Realizarea pasajelor subterane a rămas o prioritate pentru municipalitate, contribuind astfel la un nivel mai bun de calitate a vieții prin evitarea accidentelor și asigurarea unui grad ridicat de siguranță în trafic.

Așadar, regăsiți mai jos, într-o ordine cronologică, de la preluarea mandatului, cele mai importante proiecte încheiate sau/și aflate în derulate în primul an în calitate de primar al urbei.

 1. În 9 noiembrie 2020 s-a deschis parcarea supraetajată de pe strada Brașovului. Situată între Spitalul Militar şi magazinul Crişul, aceasta este prevăzută cu 395 de locuri de parcare.
 2. 12.2020: Au început săpăturile la prima parcare de tip Park and Ride din Oradea.
 3. În 19 decembrie 2020 a fost semnat contractul de finanțare europeană „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul nufărul I – Oradea”, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro.
 4. 12.2020: S-a semnat contractul de execuție pentru reabilitarea Bulevardului Nufărul-Cantemir. Proiectul intitulat „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spații verzi, intervenții la calea de tramvai și lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului și Dimitrie Cantemir. În 26 ianuarie 2021 au început concret lucrările de reabilitare în teren.
 5. Pasaj nou pe str. Universității: Acesta a fost executat de-a lungul drumului de centură, de o parte și de alta a străzii Universității, are două benzi de circulație pe sens, lățimea părții carosabile fiind de 14 m. Bretelele de legătură la girație, câte una pe direcție, asigură toate relațiile de legătură între drumul de centură și drumurile laterale. Sensul giratoriu are 5 ramuri: Borș, Cluj, str. Universității, str. Ogorului și stradă nouă de acces la Piața 100. Deschiderea oficială: 28.04. 2021
 6. Extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului – str. Făgăraşului – str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. D. Cantemir. – finalizată în procent de 80%.
 7. Parcarea etajată de pe George Bariţiu, cu 336 de locuri, a fost finalizată.
 8. Se pregăteşte amenajarea Piațetei Independenței și a malului stâng al Crișului Repede, în amonte de podul Sf. Ladislau. Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea spațiului situat deasupra parcării subterane din str. Independenței.
 9. Primăria Oradea va accesa 10 milioane de euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru construirea unui centru intermodal de mărfuri.
 10. 07.2021: S-a achiziționat o mașină de ridicare rapidă a autovehiculelor staționate ilegal. Parcul auto al Primăriei Oradea are 4 mașini de ridicare: o mașină cu ridicare rapidă liftantă laterală, două mașini de tractare pe cărucioare și o mașină cu macara și platformă.
 11. S-au scos la licitație serviciile de proiectare pentru „Coridorul de Mobilitate Magheru-Republicii din Municipiul Oradea”, etapa I și II.

12.  Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”– lucrările de reabilitare și modernizare se află în faza de finalizare.

 1. Zonele pietonale: Libertății – derulare, str. Aurel Lazăr – finalizată, Piața Ferdinand – spre final.
 2. Noua Sală Polivalentă – se lucrează la rețeaua de utilități. Valoarea investiției se ridică la 112 milioane lei, fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, la care se adaugă o cofinanţare de aproximativ 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea.
 3. Centrală electrică fotovoltaică în parcarea de lângă noua Sală Polivalentă, pe strada Traian Blajovici – se vor atrage fonduri europene.
 4. Un kilometru din Calea Clujului va fi modernizat prin lărgirea carosabilului de la 2 la 4 benzi. – Consiliul Local a aprobat în data de 27 mai, documentația de avizare a lucrărilor, indicatorii tehnico-economici, dar și coridorul de expropriere aferent lucrării „Modernizare str. Calea Clujului – tronson girație pasaj peste calea ferată – intrarea în Oșorhei”.
 5. 12.07.2021: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru realizarea pasajului rutier subteran din dreptul Pieței Cetate, iar în septembrie au început lucrările efectiv în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa II”.
 6. „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa I”- în faza de evaluare financiară a ofertelor depuse.
 7. Se execută lucrările de amenajare a celor trei piațete din cadrul proiectului ‘’Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”. Prin acest proiect se are în vedere obținerea unor spații urbane contemporane, accesibile şi sigure pentru locuitorii orașului.
 8. Se amenajează 26 de treceri de pietoni iluminate cu LED, în cadrul programului de bugetare participativă. – în derulare

21. Drumul expres Oradea – Arad, mai aproape de a deveni realitate.  La începutul lunii iulie (01.07.2021) a fost semnat contractul pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate și realizarea proiectului tehnic pentru această investiție.

22. 01.07.2021: S-au reluat zborurile internaţionale de pe Aeroportul Oradea. În acest moment sunt 4 zboruri internaționale de la Aeroportul Oradea, cu două frecvențe pe săptămână pentru fiecare destinație, spre Londra (Stansted), Milano (Bergamo), Bologna și Dusseldorf (Weeze).

23. AIR Oradea – A fost înființată compania aerienă locală în urma parteneriatului dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.  

24. Modernizarea parcului de tramvaie a OTL: S-au achiziționat 20 de tramvaie prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Livrare tramvaie: primele 10 tramvaie au fost livrate în 2020, tramvaiele 11-20 au fost livrate în 2021 (15.10.2021 – livrare tramvai nr. 20).

25. Achiziționarea a 15 autobuze hibrid noi – proiect finalizat in 2021

26. Ca urmare a implementării proiectului RO-HU-390 „Îmbunătățirea serviciului de transport public la nivelul polilor urbani transfrontalieri Oradea și Debrecen” au fost achiziționate șapte autobuze: 1 autobuz hibrid Mercedes- Benz Citaro K și 6 autobuze noi Mercedes, Euro 6.

27. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin montarea a 16 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiul Oradea.

 1. Promovarea antreprenoriatului creativ, prin dezvoltarea incubatorului de afaceri: Cresc Oradea Mare – proiect în curs de achiziție lucrări. Prevede reabilitarea imobilului din str. Louis Pasteur nr. 28 (fostul Spital de Neurologie).
 2. Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent. Valoarea contractului de finanțare este de 157.663.285,32 lei (TVA inclus).proiect în achiziție publică
 3. Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa III – lucrări în achiziție.
 4. Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Sălii Polivalente – proiect în implementare.
 5. Reabilitare blocuri de locuințe: 2 blocuri – lucrări în execuție, 10 blocuri – finalizate, 35 blocuri – lucrări în achiziție.
 6. Reabilitare și modernizare străzi în cartiere: 12 străzi recepționate și 31 în curs de recepție.

spații verzi și salubritate:

 1. 05.2021: Finalizarea pistei de alergare din jurul Coridorului Verde Barcăului.
 2. Piața Tineretului din Velența – modernizată. Proiectul a fost aprobat în cadrul primei sesiuni de bugetare participativă, organizată de Primăria Oradea.
 3. S-a aprobat studiul de fezabilitate pentru modernizarea Parcului Petőfi, dar și cel pentru amenajarea unui nou parc în cartierul Episcopia.
 4. Un parc de peste 1,5 hectare va fi amenajat în cartierul Tineretului.
 5. Grădina Urbană Nufărul – studiu de fezabilitate aprobat.
 6. Noul Regulament de întreținere a spațiilor verzi din municipiu care prevede obligația asociațiilor de proprietari de a întreține spațiile verzi din jurul blocurilor de locuinţe, în baza legislației de mediu.
 7. Noul Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în Zona Pietonală Centrală din municipiul Oradea care prevede amenzi de 2.500 de lei pentru cei care intră cu maşina în zonele pietonale din oraș.
 8. Un nou parc de 3.230 mp va fi amenajat în zona str. Ion Irimescu. Terenul situat în zona străzilor Grigore Moisil și Ion Irimescu este folosit impropriu în prezent, ca parcare pentru mașini.
 9. Au fost aprobate studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici în vederea realizării lucrării „Regenerare urbană a terenului situat pe strada I.C. Brătianu, prin amenajarea de locuri de parcare și spații verzi.”
 10. Amenajare coridor verde în cartierul Grigorescu (str. Daliei) proiect în implementare.
 11. Coridor verde pe str. Ion Bogdan – proiect în implementare.
 12. Coridor verde în Cartierul Grigorescu (str. Daliei) – în derulare.
 13. Amenajare coridor verde pe strada Coriolan Pop în cartierul Veteranilor – proiect finalizat.
 14. Coridorul Verde din strada Aurel Covaci în cartierul Soarelui din Oradea – finalizat
 15. RER – plătești cât arunci! De la 1 iunie, orădenii care nu au semnat noul contract de salubritate plătesc taxa specială de 27,5 lei/persoană.
 16. Bănci noi de odihnă, 90 la număr, în parcul Seleuș și parcul Onisifor Ghibu.
 17. Suprafețe cauciucate tip tartan în locurile de joacă din parcuri: Onisifor Ghibu, Parcul Liniștii, Parcul Salca ș.a.

EDUCAȚIE:

 1. Colegiul Tehnic Traian Vuia – lucrările de reabilitare și dotare a atelierului, finalizate.
 2. Colegiul Național Onisifor Ghibu – finalizate lucrările de eficiență energetică, realizate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
 3. Creșă și grădiniță în Parcul Industrial I, finalizate. Valoarea contractului de lucrări + actul adiţional este de aproximativ 6.155.623 lei fără TVA.
 4. Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” – a șasea unitate de învățământ din Oradea, reabilitată energetic pe fonduri europene – în derulare
 5. Primăria Oradea a identificat două terenuri pe care se vor construi două creșe noi, cu finanțarea asigurată prin programul derulat de Compania Națională de Investiții (CNI). O creșă mare, cu o capacitate de 11 grupe, va fi construită pe str. Ion Irimescu din cartierul Nufărul, în zona Liceului Penticostal Betel și o creșă mică, cu o capacitate de 4 grupe, va fi realizată pe str. Aluminei din cartierul Rogerius.
 6. Colegiul Național Mihai Eminescu, corp clădire + sală de sport au fost aprobate documentația tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici.
 7. Lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre” – aproape de final.
 8. Educație digitală în învățământul preuniversitar din municipiul Oradea – proiect depus spre finanțare (în evaluare). Prevede: dotarea a 34 de școli cu echipamente IT necesare, achiziționarea unui număr de 7.094 de table, 1.141 routere wireless, 1.141 de laptopuri, tot atâtea camere web și 1.141 table interactive.
 9. Extindere Creșa și Grădinița nr. 53 + echiparea infrastructurii educaționale, proiect finalizat.
 10. Extindere Creșa și Grădinița nr. 28 + echiparea infrastructurii educaționale, proiect finalizat.
 11. Colegiul Tehnic Mihai Viteazul – lucrări de reabilitare, modernizare și echipare cu infrastructură educațională – lucrări în execuție.
 12. Campusul Universității din Oradea continuă să se extindă cu încă două cămine studențești, respectiv C1 și C2, investiție finanțată din bugetul local al Primăriei Oradea, având o valoare de aproape 30 de milioane de lei fără TVA. Proiectantul a început prima etapă din contract, respectiv elaborarea proiectului tehnic de execuție.
 13. Primăria Oradea a suplimentat de la bugetul local bursele de merit și cele de performanță pentru elevi, aferente anului 2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat din municipiu. Bursa de ajutor social este de 100 lei/lună (879 de elevi beneficiari în oradea), bursa de studiu – 100 lei/lună (3.000 de elevi), bursa de merit – 120 lei/lună (7.415 de elevi) și bursa de performanță de 150 lei/lună (72 de persoane).

SĂNĂTATE:

Anul 2021 a fost puternic influențat de pandemia generată de coronavirus, astfel că ne-a preocupat criza sanitară, dar, în același timp ne-am propus să facem progrese notabile în dezvoltarea infrastructurii medicale, modernizând unitățile spitalicești și asigurând condiții decente pentru pacienți. Multe dintre proiectele cu un impact major în domeniul sanitar sunt deja în derulare.

 1. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență a fost extinsă cu încă un corp de clădire. Investiția a fost făcută printr-un parteneriat încheiat între Municipiul Oradea, Spitalul Județean și Ministerul Sănătății, ridicându-se la aproximativ 32 milioane de lei, 58% din această valoare fiind asigurată de Ministerul Sănătății, iar 42% de Primăria Oradea.
 2. Bloc operator ultramodern și secție de ginecologie reabilitată şi modernizată la Maternitatea Oradea. Partea de construcție a fost finanțată de Ministerul Sănătății, Consiliul Local, dar și din veniturile proprii ale spitalului. Pentru lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Secției de ginecologie, Staționar III, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane de lei, iar Consiliul Local 900.000 lei.
 3. Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țara noastră, care va costa nu mai puțin de 128.000.000 de euro, bani europeni, ridicat pe str. Vlădeasa.
 4. O singură unitate spitalicească: unificarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea cu Spitalul Municipal. Prin această comasare va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.
 5. Creșterea performanței energetice la Spitalul Clinic Județean de Urgență. – în derulare.
 6. S-a semnat contractul de servicii având ca obiect „Servicii de proiectare la faza PT+DE+CS+DTAC + Expertiza geotehnică pentru obiectivul „Construirea unei parcări aferente Spitalului Județean, necesară funcționării sistemului de sănătate”.
 7. Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea va avea un ambulatoriu nou, situat pe str. Gheorghe Doja nr. 65, construit din fonduri europene și din bugetul propriu al municipalității. – va fi demarată achiziția de lucrări.
 8. Creșterea performanței energetice la Spitalul Clinic Municipal. G Curteanu. –în derulare.
 9. Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Oradea și județul Bihor – finalizat în 2021. Prin acest proiect s-au achizitiont echipamente și materiale de protecție pentru Spitalul Municipal și Spitalul Județean.
 10. Proiect integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență. – în etapa de achiziție.
 11. Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere prin dotarea cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu din Oradea și Spitalului Central Judetean Békés – în curs de finalizare.

CULTURĂ:

În 12 mai a.c. a fost semnat un parteneriat între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor pentru organizarea în comun a unor acțiuni culturale în municipiu. Ca urmare a acestui protocol, în Oradea au avut loc mai multe evenimente cu participarea instituțiilor de cultură aflate în subordinea CJ Bihor. De asemenea, cu respectarea restricțiilor în vigoare, s-au desfășurat evenimente culturale cu tradiție, iar altele, în premieră pentru orașul nostru.

 1. Muzeul Cetății Oradea și Muzeul Țării Crișurilor au devenit o singură entitate muzeală: activitatea muzeală de interes județean și municipal a fost reorganizată în cadrul unei singure entități juridice începând cu data de 1 iulie 2021, ca urmare a unui protocol care urmează să fie semnat între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, noua structură muzeală întrând în subordinea ultimei instituții.
 2. Noi indicatori tehnico-economici pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal greco-catolic. Municipalitatea asigură realizarea documentației tehnico-economice faza DALI și finanţarea lucrărilor de amenajare a spațiilor noi obținute prin realizarea acoperișului, precum și amenajarea curții interioare a imobilului.
 3. Concert extraordinar Jose Carreras și Laura Bretan, dirijor David Gimenez.
 4. European Music Open la Oradea, a patra ediție. Concert special – Jan Garbarek.
 5. Târgul de carte Gaudeamus, ediția a VII-a, 7-11 iulie.
 6. Ziua Mondială Art Nouveau, 12-13 iunie.
 7. Zilele Sfântului Ladislau, 21 – 27 iunie.

TURISM:

Turismul sustenabil este parte din strategia pe termen lung a orașului Oradea. Ne preocupăm să folosim resursele și obiectivele turistice de care dispunem pentru a atrage turiști din țară și din afara ei. Continuăm astfel reabilitarea clădirilor din centrul istoric în cadrul programului anual, precum și restaurarea zidurilor Cetății Oradea.

 1. Oradea va avea un centru de conferințe, în urma unui protocol semnat între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.
 2. 5 ani de la inaugurarea Aquaparcului Nymphaea: 1,5 milioane de vizitatori și un profit de 7 milioane de euro.
 3. Oradea, cu drag! Beneficii și gratuități pentru cei care se cazează la una dintre unitățile de cazare partenere pentru minim 2 nopți consecutive.
 4. Casa Darvas la Roche – 1 an de la deschidere! Vizitatori: peste 18.000 într-un an.
 5. Templul Francmasoneriei, (12.10.2021)
 6. Reabilitarea, restaurarea și refuncționalizarea zidurilor Cetății Oradea. Consolidarea si restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt si Bethlen, respectiv a curtinei nordice și vestice. Crearea funcțiunii de sală de conferințe prin reabilitarea și refuncționalizarea Corpului F.Realizarea digitizării obiectivului de patrimoniu.
 7. Grădina Termală Ioșia – studiu de fezabilitate aprobat.
 8. Programul anual de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul istoric continuă cu bani de la bugetul local.
 9. Lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea – spre final. Schelele de pe toate cele trei fațade ale acesteia – Piaţa Unirii, strada Primăriei, strada T. Vladimirescu (inclusiv Turnul Primăriei) – au fost demontate.
 10. După doi ani în care a fost închis pentru lucrări de reabilitare, Turnul Primăriei și-a redeschis porțile.

SOCIAL:

 1. Regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din str. Gutenberg. Construirea clădirii care va adăposti Centru de zi, precum și a sălii multifuncționale pentru activități educative, culturale și recreative, socio-culturale. Modernizarea infrastructurii străzilor adiacente Centrului, respectiv Str. Arabilor, Str. Ion Busiția și Str. Theodor Man.
 2. Direcția de Asistență Socială Oradea a pus la dispoziția comunității serviciul ACCES-OR, care vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități din municipiu, în vederea protecţiei, integrării şi incluziunii sociale a acestora în viaţa comunităţii locale.
 3. Târg de promovare a serviciilor sociale acordate persoanelor vulnerabile din municipiu, organizat în perioada 29-30 septembrie de către DASO Oradea.

POLIȚIA LOCALĂ:

 1. Poliţia Locală Oradea s-a mutat într-un sediu nou, pe strada Iuliu Maniu (30 martie 2021). S-a rezolvat astfel una dintre cele mai acute probleme: aceea a spaţiului necesar pentru satisfacerea tuturor nevoilor organizatorice, atât pentru lucrătorul de poliţie, cât şi pentru comunitate.
 2. „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale” – campanie a Poliției Locale Oradea care are ca scop: păstrarea curățeniei în zonele incintelor de depozitare și colectare a deșeurilor menajere, dar și diminuarea, poate chiar stoparea fenomenului cerșetoriei.

RELAȚII CU PUBLICUL:

Impozite plătite online: Ca să vină în sprijinul cetățenilor și să-i scutească de deplasări, Primăria Oradea a extins numărul taxelor care pot fi plătite online. În acest sens, administrația publică locală a actualizat Ghișeul Online – Primăria Oradea, astfel încât contribuabilii pot achita 155 de taxe fără debit.

Ne găsești și pe Google News