„Big Brother” a surprins 8 persoane care aruncau resturi menajere si deseuri pe marginea drumurilor judetene. Acestia au fost amendati cu 30.000 de lei
Stiri Bihor

„Big Brother” a surprins 8 persoane care aruncau resturi menajere si deseuri pe marginea drumurilor judetene. Acestia au fost amendati cu 30.000 de lei

În luna iunie au fost identificate, cu ajutorul camerelor mobile de supraveghere, 8 persoane care au aruncat deșeuri în locuri neamenajate, la marginea drumurilor județene din Bihor. Acestea au fost identificate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și sancționate cu amenzi în valoare totală de 30.000 lei.

Imaginile surprinse arată cum șoferi care conduc autoturisme sau tiruri se opresc în parcarea amenajată pe drumul județean și aruncă deșeurile direct din autovehicule sau după ce au coborăt din acestea. Cinci dintre persoanele identificate au primit avertisment, iar celelalte trei au fost sancționate cu amenzi în valoare de 10.000 lei fiecare.

Aceste acțiuni au caracater permanent, dispozitivele fiind amplasate aleatoriu în parcări de pe drumurile județene, fie la sesizarea autorităților locale, fie în urma observațiilor agenților de poliție din teren. În acest mod se dorește descurajarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri și, implicit, menținerea curățeniei în județul Bihor.

Camerele de supraveghere au fost achiziționate de Consiliul Județean Bihor și puse la dispoziția Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și a Gărzii de Mediu. Cele patru camere video permit identificarea persoanelor și a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.

În paralel cu drumurile județene, sunt monitorizate și parcările de pe drumurile naționale din județul Bihor. Au fost montate 9 camere de supraveghere video în cinci parcări unde se aruncă cel mai frecvent deșeuri. Acesta este un proiect-pilot, desfășurat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ Bihor), Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Societatea RCS&RCS și Societatea BITROOT SOLUTION. 

Vă reamintim că la finalul anului 2020, Consiliul Județean Bihor a încheiat un protocol de colaborare cu Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT.

Consiliul Județean Bihor acționează, împreună cu instituțiile partenere, în mai multe direcții:

  • stabilirea unor standarde de curățenie, penalități explicite și responsabilități clare pentru cei implicați,
  • operaționalizarea sistemului de colectare a deșeurilor,
  • accesarea fondurilor europene pentru salubritate și mediu, 
  • înființarea unor platforme de colectare separată a deșeurilor în orașele din județ,
  • gestionarea câinilor fără stăpân,
  • curățenia în zonele turistice,
  • proiecte pentru conservarea mediului și
  • acțiuni de educare și voluntariat.

În acest scop, au fost încheiate parteneriate și cu alte instituții și autorități locale.

Ne găsiți și pe Google News