Anul 2019, un an plin de investitii in infrastructura Oradiei. Vezi ce strazi, parcuri, cai de acces si parcari vor fi modernizate sau construite
Stiri Oradea

Anul 2019, un an plin de investitii in infrastructura Oradiei. Vezi ce strazi, parcuri, cai de acces si parcari vor fi modernizate sau construite

Directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Emil Bențan au susținut ieri, 5 februarie 2019, o conferință de presă privind bilanțul de activitate al Direcției Tehnice pe anul 2018, dar și propunerile de investiţii prevăzute pentru a fi demarate în 2019.

La conferința de presă a participat și viceprimarul Florin Birta, fiind de asemenea prezenți Adrian Pintea, șeful Biroului Drumuri Publice, Mircea Stejeran, șeful Serviciului Lucrări și Servicii Publice și Daniela Demeter, din partea Compartimentului Protecția Mediului.

Lucrări în curs de execuție, demarate în 2017/2018, cu finalizare în 2019:

Aceste lucrări vizează atât reabilitarea, modernizarea străzilor, podurilor, cât și amenajarea de alei și parcări, amenajarea de parcuri cu utilitățile  aferente, dar și rețele de utilități. Lucrările demarate în anul 2017, respectiv 2018, care se vor finaliza în acest an sunt următoarele:

 1. Amenajare Strada Vasile Alecsandri
 2. Construire pod peste râul Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede, demolare pasarela Plevnei (pietonal și pentru cicliști) din beton armat peste Crișul Repede, din municipiul Oradea
 3. Pod peste pârâul Peta intre calea Armatei Romane-str. Universitatii inclusiv demolare pod peste paraul Peta intre calea Armatei Romane-str. Universitatii
 4. Drum de legătură între str. Suișului și calea Bihorului
 5. Modernizare str. Lăcrămioarelor
 6. Modernizare str. Caraiman
 7. Modernizare str. Balogh Istvan
 8. Amenajare căi de acces rutier și spații aferente în zona str. Cornițelului

În ceea ce privește primele trei obiective de investiții enumerate mai sus (amenajarea srăzii Vasile Alecsandri, construire pod peste râul Crișul Repede și construire pod peste pârâul Peța), acestea au fost deja puse în funcțiune, însă mai sunt mici lucrări de efectuat care au fost prevăzute în contract.

În anul 2019 se va continua amenajarea străzilor, drumurilor, aleilor rutiere și a spațiilor de parcare în cartierul Ceyrat, fiind propuse pentru amenajare un număr de 821 locuri de parcare. Lucrările propuse includ și realizarea sistemului de iluminat public în cartierul Ceyrat.

„Anul 2018 a însemnat pentru Direcția Tehnică realizarea unor investiții în sumă totală de 23.671.000 lei cu TVA dar și realizarea unor lucrări de întreținere spații verzi, străzi, lucrări de mobilier urban, realizarea de echipamente de joacă pentru copii, în cuantum de 51.877.000 lei”, a precizat directorul Mircea Ghitea.

Lucrări de investiţii noi prevăzute pentru demarare și finalizare în anul 2019 sau continuare în anul 2020

În ceea ce privește anul 2019 ne propunem, așa cum v-am spus, continuarea a celor 11 investiții care au început în anul 2018 și estimăm că acestea vor fi terminate integral în anul 2019, urmând în același timp să începem noi investiții, în total 31 de obiective de investiții. Printre acestea cele mai importante vizează reabilitarea de străzi, amenajarea de locuri de parcare, realizarea unui pasaj peste șoseaua de centură, realizarea unui pasaj peste șoseaua Borșului, reabilitarea și lărgirea podului Dacia și realizarea pasajului subteran, realizarea unei piațete în jurul catedralei Sf.Nicolae, modernizarea a trei străzi din cartierul Gutenberg, reabilitarea bulevardului Nufărul-Cantemir, începerea lucrărilor la coridorul verde din strada Barcăului, realizarea unei bretele de legătură între Calea Aradului și Sântandrei, pentru un acces mai facil în zonă, realizarea drumului colector între intrarea la Leroy Merlin și Piața 100, dar și proiectarea și execuția unor proiecte votate de cetățeni în cadrul bugetării participative”, a spus directorul Mircea Ghitea.

În situația în care va fi aprobată finanțarea, în cadrul bugetului Primăriei Municipiului Oradea pe anul 2019, Primaria Municipiului Oradea prin Direcția Tehnică are în intenție  elaborararea  de  proiecte și execuția lucrărilor aferente altor obiective de investiții, dintre care cele mai importante sunt:

 1. Construire tronson str. Stefan Octavian Iosif, între str. Chimiei și str. Oneștilor (proiectare+ execuție)
 2. Modernizare str. Martin Andersen Nexo, tronson cuprins între str. C. Porumbescu-Pod T. Neș (proiectare+ execuție)
 3. Amenajare acces auto și spașii de parcare în zona str. Morii, blocurile X13,X14 si AN11 (proiectare+ execuție)
 1. Modernizare str. Coriolan Hora (proiectare+ execuție)
 2. Modernizare str. Piața Bobâlnei (proiectare+ execuție)
 1. Reabilitare strada Calea Bihorului, tronson cuprins între Pod T. Neș – intersecția drum de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului (proiectare+execuție)
 2. Amenajare intersecție prin pasaj denivelat intre drumul de centură al mun. Oradea si str. Universității (proiectare+ execuție)
 1. Construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal (proiectare+ execuție)
 2. Soluție inovativă pentru creare undă verde pentru tramvai Pod Dacia – B-dul Magheru (proiectare+ execuție)
 3. Căi de acces pietonal la intersecția Piața Unirii cu strada Iuliu Maniu (proiectare+ execuție)
 4. Amenajare acces pietonal între str. Vasile Alecsandri și str. Independenței (proiectare+ execuție)
 1. Amenajare trotuar tronson str. Republicii între str. Gheorghe Dima – bulevardul Gheorghe Magheru (proiectare+ execuție)
 2. Modernizare str. Arabilor (proiectare+ execuție)
 3. Modernizare str. Thomas Mann (proiectare + execuție)
 1. Modernizare str. Ioan Bușița (proiectare+ execuție)
 1. Creșterea mobilității urbane din zona Nufărului – Cantemir (execuție)
 1. Coridor verde din strada Barcăului, municipiul Oradea (proiectare+ execuție)
 2. Amenajare parc în zona străzii Morii, municipiul Oradea (proiectare+ execuție)
 3. Bretea de legatura între Calea Aradului și Calea Sântandrei (proiectare+ execuție)
 4. Drumuri interioare în Parcul Industrial  Eurobusiness III – Modernizare strada Beöthy Ödön, (proiectare si execuție)
 5.  Amenajare coridor verde din strada Coriolan Pop, în Cartierul Veteranilor (proiectare+ execuție)
 6. Coridor verde în cartierul Grigorescu (proiectare+ execuție)
 7. Coridor verde din strada Ion Bogdan (proiectare+ execuție)
 8. Coridor verde din strada Aurel Covaci, în cartierul Soarelui (proiectare+ execuție)
 9. Amenajare accese auto și spații de parcare în zona situată între străzile Dimitrie Pompeiu, Henri Coandă și Calea Aradului (proiectare si execuție)
 10. Modernizare Piața Tineretului din Velența (proiectare si execuție)
 11. Amenajare pista de alergare din tartan Salca (SF) + (proiectare si execuție)
 12. Modernizare strada Ion Irimescu (proiectare+ execuție)
 13. Regenerare urbană – spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul strada Nufărului-strada Nojoridului-strada Leonadro da Vinci-strada Ciheiului (SF) + (proiectare+ execuție)
 14. Drum colector în zona Piata 100 (proiectare + execuție)
 15. Drum colector intre Calea Sântandrei și Calea Aradului (proiectare + execuție)

Din anul 2010 și până în prezent prin Direcția tehnică s-au realizat un număr de 240 de obiective de investiții, inclusiv cele două pasaje supraterane peste centură, respectiv DN76 și DN79, care au fost obiective majore de investiții finanțate cu sprijinul fondurilor europene’’, a adăugat Mircea Ghitea.

Foto: ilustrativ