Proiectul Ambulanța pentru Monumente a fost lansat în 2016 cu scopul de a salva sutele de obiective de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps din România printr-o rețea de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului.
Aceste intervenții de urgență au loc cu ajutorul experților, al voluntarilor și al meșterilor cu susținerea comunităților și autorităților locale. Fiecare regiune deține un “kit de intervenție”- o autoutilitară echipată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.
Primele intervenţii ale Ambulanţei pentru Monumente în judeţul Bihor vor avea loc în vara acestui an, pentru salvarea a bisericilor de lemn din localităţile Luncşoara şi Fâşca, anunta reprezentantii ONG-ului
Extinderea Ambulanței pentru Monumente în judetul Bihor a fost prezentată joi, într-o conferință de presă, de prefectul Dumitru Țiplea, șefa Direcției pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, arhitectul Eugen Vaida, coordonatorul ONG-ului la nivel național, și specialiștii care vor „conduce” Ambulanța în Bihor.
Potrivit Adrianei Ruge, proiectul pilot va demara în judeţ, în vara anului 2023, prin intervenţii asupra a două biserici de lemn din localităţile Luncşoara şi Fâşca, ale căror învelitori sunt degradate şi favorizează distrugerea interioară prin apa pluvială.
Acestea fac parte din grupul celor 20 de biserici de lemn aflate în stare critică din totalul celor 59 din judeţ. „Bisericile de lemn reprezintă mărturii materiale ale conştiinţei comunităţilor rurale, reprezentative pentru arhitectura tradiţională şi vernaculară”, a menţionat reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.
Ne găsiți și pe Google News