Intr-un final, la presiunea medicilor, Guvernul a deblocat 7603 posturi în sănătate și asistență socială. Dintre acestea 4555 de posturi, au fost deblocate printr-un memorandum al Ministerului Dezvoltarii, aprobat integral, in timp ce Ministerul Sanatatii nu a reusit sau nu a vrut sa deblocheze decat 3048 de posturi, adica doar 50% pentru asistenti si doar 30% pentru personalul auxiliar.
Soluția acuala este doar una de avarie, pentru că necesarul de personal medical este mult mai mare, însă este un pas spre normalitate și o gură de oxigen pentru personalul medical deja sufocat de valul de infecții respiratorii din sezonul rece și epidemia de rujeolă.
Penuria de angajati in sanatate este mare si in judetul Bihor, ordonanta din decembrie a dus la blocarea angajarilor in sistemul sanitar, iar acest lucru a crescut nemultumirea multor medici, care s-au vazut, practic, lasati singuri in mijlocul unui sezon greu, in care gripele si virozele suprasolicita spitalele din Bihor.
Totusi, o parte din problemele de personal medical, au fost rezolvate, dupa cum informeaza senatorul liberal de Bihor, Adrian Hatos: „In urma demersurilor miniștrilor liberali ai dezvoltării și ai finanțelor s-a reușit deblocarea a 4.555 de posturi vacante din sectorul sănătate și asistență socială din cadrul instituțiilor publice locale. Au fost aprobate în integralitate solicitările administrațiilor locale din cele 41 de județe și municipiul București. Pentru unitățile medicale și de asistență socială din județul Bihor s-au aprobat 68 de posturi în municipiile Oradea, Marghita și Beiuș, precum și în orașul Ștei, dintre care 21 de posturi pentru medici (inclusiv stomatologi), 33 pentru personalul medical auxiliar, 4 pentru personalul de specialitate și 10 pentru personalul auxiliar„
La nivel national, dintre cele 4.555 de posturi, s-au aprobat în integralitate cele 1.510 posturi de medici solicitate (inclusiv stomatologi), precum și 1.847 de posturi pentru personal medical auxiliar (asistente, moașe, infirmiere), 345 de posturi pentru personal de specialitate (kinetoterapeut, chimist, biolog, psiholog, laborant, tehnician medical, psihopedagog, farmacist etc.) și 853 de posturi pentru personal auxiliar (asistent social, jurist, inginer, economist, inspector etc), a transmis Ministerul dezvoltarii.
Ministerul Sănătății a subliniat că s-au aprobat toate posturile de medic care au fost solicitate de către unitățile sanitare, indiferent dacă acestea sunt în subordinea Ministerului Sănătății sau a autorităților locale, în total peste 2500 de posturi.
Insa topt ministerul Sanatatii a precizat ca: „De asemenea, jumătate din posturile de asistenți medicali solicitate de către unitățile sanitare au fost aprobate pentru scoaterea la concurs și 30% din alte categorii.”
Ne găsiți și pe Google News