27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcata la Oradea la Sinagoga Aachvas Rein
Stiri Oradea

27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcata la Oradea la Sinagoga Aachvas Rein

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în colaborare cu TVR Cluj și Comunitatea Evreilor din Oradea marchează comemorarea zilei de 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în spațiul muzeal dedicat Istoriei Evreilor din Oradea, din Sinagoga Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25.

Programul zilei de 27 ianuarie 2019 va cuprinde următoarele:

  • EDIȚIE SPECIALĂ – ORADEA – AUSCHWITZ / BIRKENAU – POLONIA emisiune realizată de TVR Cluj cu invitaţii, univ.dr. Raluca Moldovan – Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai; prof.univ.dr. Antonio Viorel Faur, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea Oradea şi Felix Koppelmann, președintele Comunităţii Evreilor din Oradea, dr. Diana Iancu – muzeograf și Angela Lupșea director – Muzeul Orasului Oradea.
  • momente artistice
  • moment comemorativ realizat prin aprinderea a 6 lumânări în menoră, număr asociat cu cele 6 milioane de evrei care au pierit în timpul Holocaustului
  • la ora 19:00 va avea loc un Recital Cameral susținut de Florin Estefan – bariton, acompaniat de Mihai Diaconescu – pianist, intrarea se face pe bază de invitaţie.

Despre însemnătatea evenimentului

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.

Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția numărul 60/7 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) la data de 1 noiembrie 2005.

Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului şi să deruleze programe educative, astfel încât generaţiile viitoare să respingă cu fermitate toate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. În memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului, cu îndemnul de a milita pentru ca astfel de tragedii să nu mai fie posibile, se aprind lumânări; au loc marşuri ale durerii; se organizează expoziții tematice și alte acțiuni simbolice.

Amintirea victimelor Holocaustului, aproximativ 6.000.000 de evrei, 200.000 de romi, 250.000 de persoane cu dizabilităţi şi 9.000 de persoane aparţinând minorităţilor sexuale, trebuie ţinută vie, iar educaţia tinerelor generaţii trebuie îndreptată spre toleranţă şi non-discriminare, pentru ca astfel de crime să nu mai aibă loc nicăieri, niciodată. Din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi peste 27.000 de evrei. Această tragedie este ilustrată de expoziţia muzeală de la etaj în Sinagoga Muzeu.

Avem datoria morală de a ne aminti tragedia deportării, durerea morţii – morală şi fizică, persecuţia şi exterminarea evreilor.

Este fundamental să nu uităm! Este fundamental, pentru că asemenea crime nu trebuie să se mai repete. Nu este suficient să condamnăm răul, ci se impune să cunoaştem ororile trecutului, să luăm atitudine faţă de discriminările de orice fel, să nu fim indiferenţi, căci „indiferenţa ucide”!

loading...