10 mai – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Parcul Natural Cefa (FOTO)
Diverse

10 mai – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Parcul Natural Cefa (FOTO)

Interdependența dintre oameni și natură este baza vieții noastre pe această planetă cu resurse din ce în ce mai limitate. Activitatea umană reprezintă un factor periclitant pentru biodiversitate, implicit pentru păsările migratoare.

          În fiecare an, în preajma zilei de 10 Mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, printr-o campanie de conștientizare publică, coordonată de UNEP/Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (Convenția de la Bonn) și Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) cu scopul utilizării durabile a resurselor naturale, protejării păsărilor migratoare și habitatelor de cuibărire și hrănire ale acestora.

Citeste si: Aqua Crisius, Grupul Milvus și Agenția de Management al Destinației au luat in administrare Parcul Natural Cefa

 Cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare dorim să tragem un semnal de alarmă asupra numărului din ce în ce mai scăzut a trei specii migratoare, care spre bucuria noastră se mai pot observa în număr mare în județul Bihor, și în special în Parcul Natural Cefa: sitarul de mal, rața cârâitoare și rândunica.

            Sitarul de mal și rața cârâitoare sunt specii de păsări acvatice care au nevoie de zone umede naturale mlăștinoase, reduse drastic, din păcate, din cauza deficitului de apă din Parcul Natural Cefa. Reducerea suprafețelor umede s-a datorat drenajului excesiv prin canale de desecare construite încă din perioada de înainte de anul 1989 pentru a dezvolta agricultura. În timpul migrației, în special primăvara, mii de sitari pot fi observați la Pescăria Cefa, golirea bazinelor de pește pentru pescuit reprezentând un adevărat festin. Din păcate doar pentru o scurtă perioadă de timp. Deși vorbim despre un număr impresionant de exemplare,  peste 5000 de indivizi, foarte puțini aleg să cuibărească în Parcul Natural Cefa, iar acesta lucru se datorează desecării exagerate a fânațelor și a zonelor umede naturale, de care are nevoie pentru a se reproduce.

            Rața cârâitoare este o pasăre și mai sensibilă din acest punct de vedere. Această specie de rață are nevoie de zone umede cu ape puțin adânci și cu o vegetație densă și bogată. Din păcate, în prezent Parcul Natural Cefa nu poate oferi suficiente habitate de acest gen rațelor cârâitoare, motiv pentru care majoritatea acestora preferă să migreze în continuare.

            Rândunica, balerina aerului, este în pericol din cauza insecticidelor folosite în mediul rural în agricultură, iar în mediul urban în combaterea țânțarilor. Presiunea pe această specie este deosebit de mare, în condițiile în care poate fi un ajutor natural împotriva insectelor. Mai mult, aceste insecticide ajung lesne și în mâncarea noastră.

            E nevoie de acțiune, de activități de conservare durabile, de conștientizarea acestor pericole! E nevoie ca administrația Parcului Natural Cefa, instituțiile de mediu, administrațiile publice locale, proprietarii de terenuri din Parcul Natural Cefa – indiferent de regimul juridic al terenurilor, să conlucreze pentru a crea cadrul cel mai bun ca aceste păsări să ne rămână oaspeți pe perioada verii!

Cât de frumos este Parcul Natural Cefa cu priveliștea miilor de păsări!

Ce bogăție naturală,  ce moștenire valoroasă pentru generațiile care vin!

România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-euroasiatice (AEWA), prin Legea nr. 89/2000. Informații suplimentare se pot vizualiza accesând pagina de web al Ministerului Mediului

Ne găsiți și pe Google News