Viceprimarul Mălan: Oradea trebuie să continue reabilitarea sistemului de termoficare
Stiri Oradea

Viceprimarul Mălan: Oradea trebuie să continue reabilitarea sistemului de termoficare

Viceprimarul Mircea Mălan și Stănel Necula, directorul Termoficare Oradea SA, au susţinut azi, 19 septembrie 2016, o conferinţă de presă cu privire la situaţia lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare din municipiul Oradea.

Cerându-şi scuze, în numele administrației locale, tuturor orădenilor pentru disconfortul generat de lucrările efectuate, viceprimarul Mircea Mălan a subliniat totodată faptul că administrația locală nu avea altă alternativă decât reabilitarea sistemului de termoficare, vechiul sistem putând să se oprească în orice clipă din cauza problemelor esențiale de degradare la sursă, la care se adaugă problemele de poluare a mediului. ”Suntem convinși că nu avem altă opțiune decât să continuăm cât mai hotărât posibil investițiile în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare a orașului nostru. Trebuie să facem aceste lucrări care inevitabil generează neplăceri și disconfort. Le mulțumim orădenilor pentru înțelegerea de care au dat dovadă suportând aceste consecințe negative ale lucrărilor care se realizează”.

Viceprimarul a menționat că în etapa I s-au reabilitat 17,5 km de reţele magistrale, iar în etapa a II-a sunt vizaţi alţi 20,28 km. Valoarea totală a proiectului este de 33,5 milioane euro, din care 98% reprezintă fonduri nerambursabile, iar 2% contribuţia oraşului.

”Am reușit să înlocuim capacitatea de producție a centralei, centrală nouă a orașului fiind cea mai modernă și performantă centrală electrică de termoficare din România. Avem însă pierderi foarte mari pe rețelele de distribuție, rețeaua de distribuție formată din 86 km conducte magistrale, 149 de puncte termice și peste 140 km rețele secundare, la care se adaugă și sistemul de reciclare a apei. Starea acestui sistem a făcut și face ca serviciile pe care le furnizăm astăzi populației să nu fie la parametrii de calitate și de cost corespunzători. Din această cauză, orașul Oradea trebuie să continue reabilitarea sistemului de termoficare”, a declarat Mircea Mălan.

Situaţia lucrărilor la reţeaua de termoficare a oraşului

În acest an, din cei 20,28 km rețea din etapa II-a programului, s-au realizat 5,7 km. În urma experienţei lucrărilor executate în anii anteriori, s-a decis ca lucrările să se desfăşoare doar pe perioada verii, administrația locală convenind cu executanții ca lucrările să fie finalizate până la 15 octombrie, iar în primăvara anului viitor, după oprirea agentului termic, lucrările să continue. Sezonul rece a venit însă în acest an mai repede decât de obicei, iar la începutul lunii octombrie deja erau îndeplinite toate condițiile legale necesare pentru a începe furnizarea agentului termic. În această situație, în care practic orașul era cu conducte secționate în mai multe zone, problema a fost rezolvată prin provizorate, însă rețeaua în ansamblul ei nu avea capacitatea de a furniza cantitatea de agent termic necesară funcționării sistemului în integritate la parametrii normali. 140 de puncte termice au funcționat la parametrii normali, 5 puncte termice nu au avut încălzire și apă caldă deloc, iar celelalte puncte termice au avut câteva ore ori încălzire ori apă caldă.

Conform planului de lucru asumat, în 15 octombrie lucrările au fost finalizate, iar începând de duminică 16 octombrie, sistemul de termoficare funcționează în parametrii normali, cu unele mici excepții în Sânmartin și Băile Felix, unde din cauza unei probleme tehnice au fost probleme cu încălzirea și furnizarea apei calde.

În prezent, toate punctele termice furnizează agent termic la parametrii normali, singurele situaţii în care cetăţenii nu beneficiază de căldură fiind cele provocate de avarii sau dacă cetăţenii au închis robinetele la nivel de bloc, a precizat directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula.

Oradea continuă investiţiile în sistemul de termoficare

În cadrul conferinței, viceprimarul a mai menționat că din cele 7 orașe din România care beneficiază de reabilitarea sistemului de termoficare din fonduri nerambursabile, Oradea este singurul oraș în care s-a început derularea lucrărilor. Pentru anul 2017, sunt programate lucrări de modernizare a celor 15 km de rețele primare în următoarele zone:  Strada Oneștilor, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Decebal, de la str. Simion Bărnuțiu până la Calea Aradului, Străzile Petre Ispirescu-Henri Coandă, Simion Bărniuțiu-Roșiorilor, Sucevei-Horea-Sextil Puşcariu-Beiușului-Aleea Salca, Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc, Cicero-Arieșului-Beiușului, Parcul Traian, Dunărea-Republicii- General Magheru-Delavrancea-Parcului, Parcul I.C Brătianu, Mareșal Al. Averescu-Barierei, Depozitului-Căii Ferate-Ogorului.

Toate lucrările se vor executa cu asigurarea provizoratului, astfel încât nu vor fi făcute opriri în furnizarea apei calde mai mari de 2 zile.

În perioada 2018-2019, sunt prevăzute lucrări de reabilitare a încă 11 kilometri de reţele de termoficare.

”Sunt absolut convins că dacă orașul Oradea va continua să investească, dacă orădenii vor continua să strângă din dinți și vom reuși să reabilităm acest sistem, cei care astăzi doresc să meargă spre altă variante  vor cere din nou racordarea la sistemul centralizat, pentru că asta se întâmplă peste tot, acolo unde sistemul centralizat este funcțional, unde asigură o calitate corespunzătoare și unde nu generează pierderile colosale pe care noi le producem. Marea noastră provocare este să reducem aceste pierderi masive pe care sistemul le are datorită stării sale proaste.”

În ceea ce privește eventualele avarii în sezonul de iarnă,  Mircea Mălan a menționat că ”este foarte clar că pe acele tronsoane care nu au fost reabilitate vor fi avarii, conductele noi sunt proiectate să funcționeze la parametrii optimi la o presiune de 6 bari. Noi astăzi dacă introducem în sistem 6 bari, pentru ca conductele noi să funcționeze la parametrii optimi, tot ce e vechi crapă. Astfel încât se lucrează la o presiune de aproximativ 4,5 bar.”

Pentru a rezolva această problemă, Termoficare are în derulare o procedură de achiziționare a unei stații de pompare care să deservească strict Magistrala 3, pe ramura care deservește astăzi practic zona Rogerius până zona în centrală, până când tot sistemul va fi reabilitat. Datorită acestei investiții, eventualele avarii nu vor afecta decât o mică parte a populației, pentru un timp scurt, cel mult 1 sau 2 zile.

”Lucrăm foarte aplicat la acest mare proiect al orașului. Ținem cont de părerea celor mai pricepuți oameni în acest domeniu. Credem că știm ce trebuie făcut, știm în ce direcție dorim să ajungem, cu frustrarea că evident nu avem atâta fonduri la dispoziție să reabilităm în intregime  sistemul de termoficare a orașului”, a menționat viceprimarul la finalul conferinței.

Ne găsiți și pe Google News