Spitalul Judetean Oradea va avea un corp nou de cladire. Cum va arata noua Unitate de Primiri Urgente (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Spitalul Judetean Oradea va avea un corp nou de cladire. Cum va arata noua Unitate de Primiri Urgente (GALERIE FOTO)

Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 28 martie 2017, o conferință de presă în care a prezentat, împreună cu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă, dl. Carp Gheorghe, un nou proiect care vizează modernizarea sistemului sanitar orădean și care va consta în extinderea Spitalului Judeţean pe partea de medicină de urgență, dar și pe partea de servicii spitalicești.

Spitalul Județean – singura instituție publică din România dotată cu heliport

„În primul rând doresc să îl felicit pe dl Gheorghe Carp pentru că heliportul de la Spitalul Județean a devenit operațional efectiv, având loc prima aterizare în bune condiții. Faptul că Spitalul Județean din Oradea are un heliport care permite preluarea cazurilor de urgență sau transportarea acestota într-un timp foarte scurt, direct din unitate, este un lucru foarte bun și care contribuie la un sistem eficient de medicină de urgență. Ideea de a amenaja acest heliport a fost a managerului Gheorghe Carp, iar pentru ca acest proiect să devină realitate s-a luptat mult, astfel, încât acum să putem vorbi de o premieră în România”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.

Extiderea și modernizarea sistemului sanitar orădean

Un nou proiect, care urmează să prindă viață, este cel care vizează extinderea spitalului pe partea de medicină de urgență, dar și pe partea de servicii spitalicești.

Managerul Gheorghe Carp a prezentat în detaliu acest proiect, finanțat de Banca Mondială  cu 1,5 milioane euro, bani destinați extinderii UPU (Unitatea de Primiri Urgențe).

Ideea acestui proiect a pornit de la dezvoltarea spectaculoasă a serviciului de urgențe. Atunci când în Oradea s-a înființat UPU se înregistrau cca 25.000-30.000 de prezentări pe an, în timp ce  anul trecut s-au înregistrat 150.000 de prezentări. Prin urmare volumul de muncă este mult mai mare, iar spațiile desfășurării actului medical în bune condiți ar trebui să fie mult mai mari.

Noua clădire medicală va adăposti primul laborator robotizat din România

Managerul Gheorghe Carp a detaliat modul în care va fi compartimentată noua clădire: „După discuțiile avute cu specialiștii care lucrează în medicina de urgență și având în vedere că avem nevoie de spații hoteliere mai bune în spitalul nostru, am hotărât ca în partea superioară să mai facem încă un etaj şi jumătate, ca să putem să mutăm anumite servicii, cum ar fi: farmacia, sterilizarea și laboratorul, în această nouă clădire. Având în vedere că nici Facultatea de Medicină și nici spitalele nu beneficiază în acest moment de un amfiteatru, am hotărât ca în noua clădire să amenajăm un amfiteatru de 175 de locuri, cu vestiare pentru studenți și secundarii care lucrează în spital”.

 După discuții avute la Ministerul Sănătății, s-a ajuns la un acord, având în vedere că întregul proiect este de peste 4, 5 milioane de euro. „Având în vedere că Banca Mondială finanțează strict ce ține de dotare și construcție pentru UPU, respectiv cei 1,5 milioane de euro, am cerut ajutorul municipalității, care ne va ajuta cu fondurile necesare extinderii”, a completat managerul Carp.

Particularitatea acestei noi clădiri este că va găzdui la etaj primul laborator robotizat din România, în stânga va fi farmacia care va avea cel mai modern sistem de eliberare, gestionare și transport al medicamentelor, fiind dotată cu depozite pentru transport computerizat, iar înspre clădirea corpului B va fi sterilizarea centrală.

În ceea ce privește suprafețele construcției, acestea vor fi: demisol (cuprinde extindere și modernizare UPU) – 1763 mp, parter (care va fi ocupat de laborator, farmacie și sterilizare) – 1684 mp și etajul I (unde va fi amenajat amfiteatrul, vestiarele și birouri UPU) – 1123 mp.

Ne găsiți și pe Google News