Oradea – singurul oraș din România care a implementat un proiect de reinjectare a apei geotermale uzate, prin fonduri nerambursabile
Stiri Oradea

Oradea – singurul oraș din România care a implementat un proiect de reinjectare a apei geotermale uzate, prin fonduri nerambursabile

Viceprimarul Mircea Mălan a participat azi, 21 martie 2017, la Hotel Continental Forum Oradea, la conferința de finalizare a unui important proiect: „Valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii punctului termic PT 902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în  zăcământ”.

Obiectivul general al acestui proiect a fost creşterea producţiei de energie termică din surse regenerabile la nivelul municipiului Oradea prin alimentarea punctului termic 902, în perioada sezonului de încălzire, cu apă geotermală. Exploatarea sustenabilă a zăcământului este asigurată cu ajutorul unei sonde de reinjecţie a apei geotermale uzate, lucru care contribuie atât la evitarea epuizării zăcământului, cât şi la protejarea mediului.

La conferința de presă au mai  participat și au luat cuvântul: Marian Cucu – directorul Direcției Juridice din cadrul  Administrației Fondului de Mediu, Arni Gunarsson – partener de proiect din partea statului donator Islanda, precum și Daniel Țigan – manager de proiect.

În deschiderea conferinței de presă, viceprmarul Mircea Mălan a spus: ”Mă bucur să constat că Oradea este singurul oraș din România care a implementat prin fonduri nerambursabile acest tip de proiect, care prevede reinjectarea apei uzate în zăcământ. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Transgex, Administrația Fondului de Mediu, d-lui Arni Gunarsson și echipei sale de islandezi care ne-au sprijinit cu expertiza lor, dar și colegilor din cadrul Primăriei Oradea. Acest proiect face parte dintr-o viziune mai largă, pe care Primăria Oradea o are în legătură cu valorificare într-o măsură mult mai mare decât astăzi a energie termice produse de apa geotermală. În acest sens, lucrăm la o strategie, iar în ultimele 6-7 luni am discutat cu foarte mulți specialiști. Sperăm să punem la punct un proiect care să facă în așa fel încât cât mai mult din energia termică a orașului să se producă prin valorificarea apei geotermale”.

Reinjecţia apei geotermale uzate asigură exploatarea sustenabilă a zăcământului

Procedurile pentru proiectul care s-a încheiat astăzi au început în urmă cu trei ani. La data de 4 noiembrie 2014, Municipiul Oradea semna cu Administrația Fondului pentru Mediu un contract de finanțare nerambursabilă în vederea implementării acestui proiect, al cărui scop a fost înlocuirea energiei termice provenite din cărbune pentru prepararea agentului termic de încălzire cu energie geotermală provenită de la forajul 4796 din cadrul Universității din Oradea. Prin reinjectarea apei geotermale uzate, se evită epuizarea zăcământului, asigurându-se în acest fel exploatarea sustenabilă a acestuia.

În ceea ce privește lucrurile palpabile care se văd astăzi, la finalizarea proiectului, dl Daniel Țigan a precizat: ”Rezultatele proiectului se văd în sonda de reinjecție și stația aferentă acesteia de pe strada Ceyrat, în modernizarea instalațiilor interioare ale Punctului Termic nr. 902 din cadrul Liceului Sportiv, punct care asigură energia termică pentru încălzire și apă caldă pentru 60 de imobile situate pe străzile Sucevei, M. Kogălniceanu și Rimanoczy Kalman, dar și în rețeaua de conducte dintre forajul de producție din cadrul Universității Oradea, P.T 902 și forajul de reinjecție de pe str Ceyrat.”

Astfel, la PT 902 au fost aduse două module termice. De menționat, că PT 902 rămâne racordat la sistemul de încălzire a orașului, dar poate funcționa și separat pe energie geotermală sau poate merge în paralel pe agent termic primar și pe energie geotermală.

Valoarea totală a proiectului a fost de 17.264.124,51 lei, iar finanțarea a fost asigurată procentual astfel: 85% granturile spațiului economic european (cele trei țări) și 15% de la bugetul de stat (fondul pentru mediu). Primăria Oradea a suportat doar cheltuielile neeligibile în valoare de 324.000 lei.

Acest proiect s-a desfășurat în baza unui Acord de Parteneriat între Municipiul Oradea, care are rolul de promotor de proiect, și Icelandic Geotermal Engineering din Islanda, care are rolul de partener de proiect din partea statelor donatoare (Islanda, Norvegia și Liechtenstein).

Lucrările acestui proiect au fost realizate în baza contractului de execuție lucrări nr. 310324/02.12.2015, în valoare de 12.878.028,08 lei fără TVA, semnat între Municipiul Oradea și Asocierea formată din SC Energomontaj SA – lider de asociere și SC Foraj Sonde SA Craiova.

Ne găsiți și pe Google News